Puheenaihe

Pyöräilijät suhaavat surutta jalkakäytävällä Helsingin ytimessä – "Tästä on tullut turistien tappopaikka"

- Fillaristit tykkäävät ajaa tässä suoraan, vaikka pyörätie menee Musiikkitalolta alas Kiasman eteen, Söderholm esittelee.

Jukka Hämäläinen

On kaunis aamu ja Mannerheimintiellä suhahtelee keskustaan päin hyväntuulisia pyöräilijöitä.

– Vaan väärässä paikassa. Tämä on jalkakäytävä. Pyörätie laskeutuu Musiikkitalolta alas Kansalaistorille ja nousee siitä taas Kiasman eteen, Paula Söderholm esittelee.

Päivittäin kyseisen paikan kautta postiin kulkeva yrittäjä ei ole kukkahattutäti, joka nipottaa turhasta. Eduskuntatalon ja Oodin väliin jäävä jalkakäytävä on korkealla ja turistit kertyvät siihen usein isoinakin ryhminä ottamaan kuvia nähtävyyksistä – niin kuin tänäkin aamuna.

– Kaikki hyvin, kunnes tulee pyöräilijä tuhatta ja sataa kelloa soittaen. Viime kesänä iäkäs kiinalaisrouva oli tosi lähellä jäädä auton alle, kun hän pelästyneenä astui ajotielle, pois pyöräilijän alta.

Söderholm kutsuukin kävelytien pätkää "turistien tappopaikaksi".

Jalkakäytävän päähän on tuotu jalkakäytävän liikennemerkki, mutta pyöräilijät eivät sitä huomaa.

– Tähän pitäisi saada sellaiset puomit, joiden välistä kävelijät voisivat pujotella, hän ehdottaa.

Kaupungin liikennesuunnittelussa vaaranpaikka on huomattu, ja siksi paikalla on jalkakäytävän merkki. Asvaltista näkyy vielä pois raaputetun kevyen liikenteen väylän merkinnän jäänteet, jossa pyöräkin on mukana.

– Nykyisessä järjestelyssä jalkakäytävä on merkitty liikennemerkein ja jalankulkija tiemerkinnällä. Mikäli merkinnöissä on edelleen puutteita, niin pyydämme ne vielä tarkistamaan ja korjaamaan asianmukaisiksi, liikenne- ja katusuunnittelun tiimipäällikkö Kati Kiyancicek kertoo.

Sen enempää liikennesuunnittelu ei aio paikalle tehdä.

– Mikäli liikennemerkkejä ja liikennejärjestelyä ei noudateta, niin siihen emme pysty vaikuttamaan, vaan paikalle tulee kutsua poliisi, Kiyancicek sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingistä pyöräilyn mekka? – Himofillaroija Minttu Mustakallio myisi upeaa pyöräily-Helsinkiä turisteille25.7.2019 20.05
Mäkelänkadulle uskaltautuva pyöräilijä on hetkessä autojen saartama – remonttiaikeelle kiitosta: "Ei täällä kukaan uskalla pyöräillä"12.3.2019 20.05
"Sukkahousupukuiset vetää ohi ja näyttää keskaria" – autoilijat kimmastuivat Helsingin suunnitelmista14.9.2017 19.30
Tietyöt haittaavat liikennettä Helsingin ydinkeskustassa – Katso kartta poikkeusjärjestelyistä6.8.2019 11.23
Mäkelänkadulle jättiremontti: 2,5-metriset pyörätiet, jalkakäytävä leveimmillään 3,7 metriä – "Katutila jaetaan uusiksi palvelemaan kaikkia"7.3.2019 19.00
Monet koulut suosittavat, että kaikki lapset eivät pyöräilisi kouluun – ”Monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo”1.8.2019 13.01
Fillariliikenteen edistämistä pitävät hyvänä lähes kaikki – pyöräilijöiltä pyyhkeitä työmaa-järjestelyistä ja huonoista opasteista26.11.2018 15.30

Kommentit (17)

Kommentit

Tämä on oikeasti paha ja

Tämä on oikeasti paha ja kapea paikka ja olen itsekin meinannut jäädä tuossa teräsohjusten alle. Kaupunkifillaristit rikkovat oman empiirisen tutkimukseni mukaan useimmiten sääntöä. Huomautin kesällä itsekin pyöräilijöitä samasta asiasta. Röyhkeimmät väittivät vielä olevansa oikeassa pyörräillessään tuossa. Kuinka tämän saisi kuriin? Ensi kesänä taidan työntää kepin pinnojen väliin jos eivät muutoin usko...

Tuossa oli ainakin

Tuossa oli ainakin väliaikaisesti pyörätie, kun musiikkitalon ja Oodin välistä väylää rempattiin.

Ei heinäkuussa kun liikuin

Ei heinäkuussa kun liikuin tuolla lähes päivittäin.

Pyöräilijät nyt eivät ikinä

Pyöräilijät nyt eivät ikinä ajattele kuin itseään. Sadistisia egomaanikkoja.

Helsingin keskustassa on koko

Helsingin keskustassa on koko ajan riski jäädä kovaa vauhtia kaahailevien pyörien alle. Useat pyöräilijät eivät välitä vähääkään muista kaupungilla liikkuvista ihmisistä. Tämän terrorin täydentävät lisäksi uudet sähkökäyttöiset jalankulkijoiden seassa puikkelehtivat potkulaudat ja muut hullutukset.

En tiedä, missä

En tiedä, missä rinnakkaistodellisuus-Helsingissä sinä olet liikkunut. Itselläni ei ole ollut ainuttakaan läheltä piti -tilannetta, vaikka usein liikun keskustassa jalkaisinkin. Mitään kaahaamista en ole juuri havainnut. Ehkäpä sinun olisi syytä tarkastella myös omaa liikennekäyttäytymistäsi? Tieliikennelaki koskee kaikkia, myös jalkaisin liikkuvia.

Pyöräilijät ovat myös oikeita

Pyöräilijät ovat myös oikeita itsemurhakandidaatteja. Suhaavat suoralla ajokaistallakin suojatielle suoraan autonkeulan eteen kuvitellen, että heillä on etuajo-oikeus vaikka ei olekaan.

Mutta koska Vihreät........!

Mutta koska Vihreät........!

Vihreät ajaa tuon paikan ohi

Vihreät ajaa tuon paikan ohi taksilla.

Kun vertaa pyöräilykulttuuria

Kun vertaa pyöräilykulttuuria ja liikennesääntöjen noudattamista Kööpenhaminassa ja Helsingissä, niin täytyy vaan valitettavasti todeta, että täkäläiset pyöräilijät ovat enimmäkseen aikamoisia perseilijöitä muita tienkäyttäjiä kohtaan.

Naulan kantaan!

Naulan kantaan!

Jos tuosta ajaisin, en

Jos tuosta ajaisin, en rehellisesti sanottuna välittäisi tippaakaan siitä, että tuosta ei saa ajaa, jos vaihtoehtona on ajaa fillarilla siten, että joutuu polkemaan ylämäkeen.

Siksak puomit paikalle. Ehkä

Siksak puomit paikalle. Ehkä sitten pyöräilijät liikennemerkin kanssa tajuavat tilanteen.

Niinpä. Mutta eivätkö juuri

Niinpä. Mutta eivätkö juuri sanoneet, että tsekkaavat vain ajoratamerkinnät ja se siitä? Eli tasan tämän verran taas kiinnostaa virkakyöstiä ihmisten turvallisuus!

Ai niin, talvikunnossapito.

Ai niin, talvikunnossapito. Kai auramiehellä voisi olla lumilapio mukana ja tulla ajokistaan ulos ja jopa tehdä manuaalisesti vähän lumitöitä.

Pyöräilijöille verot yms

Pyöräilijöille verot yms käyttömaksut kuten autoilijoilla. Ajelevat ilmaiseksi autoilijoiden rahoittamilla teillä.

Pyöräilijöille sakkoja

Pyöräilijöille sakkoja liikennerikkomuksesta. Myös rekisterikilpi pakolliseksi, että voidaan yksilöidä esim. Ylinopeutta ajavat ja muuta vahinkoa tuottavat pyöräilijät. Pakollinen liikennevaluutus. Pakollinen äänimerkinantolaite.

P.L

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu