Puheenaihe

Näin Valion perusmaidot muuttuvat ensi viikolla – "Tästä tulee nyt uusi normaali"

Valion yleisimmin käytetyt maidot ovat syyskuun puolivälin jälkeen vapaan lehmän maitoja. 

Valio

Syyskuun puolivälistä alkaen Valion litran ja 1,75 litran maidot eli rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito, ovat vapaan lehmän maitoa eli ne tulevat valiolaisilta pihattotiloilta eri puolilta Suomea. 

Vapaan lehmän maito valmistuu Valion pihattotiloilla, joissa lehmät saavat liikkua, syödä ja levätä vapaasti omaan tahtiinsa. 

Vapaan lehmän maitoa tuottavia tiloja on eri puolilla Suomea. Vapaan lehmän maito on homogenoitu ja pastöroitu normaaliin tapaan. Se pakataan Riihimäen, Jyväskylän ja Oulun meijereissä.  

– Tavalliset maidot muodostavat suurimman kuluttajatuoteryhmän, joten suomalaisen maitohyllyn tarjonta harppaa nyt merkittävästi vastuullisempaan suuntaan, kertoo Valion kehityspäällikkö Mira Appelqvist tiedotteessa.

Valio on viime vuoden alusta alkaen maksanut vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat eläinten hyvinvointia parantaviin vaatimuksiin. Lisän suuruus on tällä hetkellä kaksi senttiä maitolitraa kohti. 

Vastuullisuuslisän vaatimuksena on esimerkiksi lehmien terveystarkastus, jonka eläinlääkäri tekee säännöllisesti. Lisäksi maitotiloilla hoidetaan säännöllisesti lehmien sorkkia ja käytetään puudutusta, kivunlievitystä ja rauhoitusta nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa. 

Valion maitotiloilla lehmät syövät pääasiassa nurmirehua, jota täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä rypsillä ja rapsilla. Lehmät eivät syö soijaa ja GMO-rehua. 

Suomessa tuotettu maito on aina antibioottivapaata. Lehmiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi, vaan ainoastaan tutkittuun tarpeeseen eläinlääkärin määräyksellä.

Eläinten hyvinvointi syntyy Appelqvistin mukaan monesta konkreettisesta teosta, joita tiloilla tehdään päivittäin.

– Uskomme, että vapaan lehmän maidosta tulee uusi normaali, Appelqvist arvioi.

– Vastuullinen maidontuotanto ei ole vaihtoehto, vaan se on elinehto ja toimintamme edellytys niin eettisesti kuin taloudellisesti. Kehitystyö yhdessä tilojen kanssa jatkuu myös tästä eteenpäin. Valioryhmän lehmistä noin kaksi kolmannesta asuu pihattonavetoissa, ja määrä kasvaa koko ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Lapinjärvellä ei taida olla

Lapinjärvellä ei taida olla yhtäkään vapaata lehmää ???

Niin, ei olekaan, eikä

Niin, ei olekaan, eikä muualla Suomessakaan! Jäisivät reppanat autojen alle ja rikkoisivat monen omakotitalon pihamaat? Poikkeuksena oli metsässä Laukaassa juuri iso lauma irrallaan, joka sekin saatiin lopulta kiinni.

Ei taida tosiaan olla paluuta

Ei taida tosiaan olla paluuta menneiden aikojen metsälaitumiin paimenpoikineen ja -tyttöineen.

Olemme kyllä joutuneet

Olemme kyllä joutuneet palaamaan paimenpoikien aikakauteen Suomessa. Valitettavasti paimenet eivät ole enää metsissä vaan laitumet näyttävät olevan kaupunkien keskustojen ravintoloissa ja kauppakeskusten aulatiloissa. Sandaalit paimenilla muistuttavat sentään entisajoista.

Pitääkö siis ymmärtää niin

Pitääkö siis ymmärtää niin että kaupassa eettinen maito maksaa 2 senttiä litra enemmän?

Nuo mainostetut pihatot

Nuo mainostetut pihatot taitavat kuitenkin olla vain navettoja joissa lehmiä ei ole kytketty kettingeillä parteensa. Ne eivät siis kuitenkaan yleisesti voi kulkea laitumelle vapaasti eli eivät liene n.s. "free range" eläimiä?

Piti mennä sitten matkimaan

Piti mennä sitten matkimaan Juustoportin vanhaa brändiä.Ottaa vielä lehmätkin Virosta. Onneksi olen ollut jo muutenkin Valiolakossa heidän sanomisiensa takia. EVVK.

Samaa mieltä. Valio on

Samaa mieltä. Valio on boikotissa, koska en voi hyväksyä heidän röyhkeitä sanomisiaan. Sama koskee myös Fazeria. Onneksi on vielä hyviä ja Suomalaisia Yhtiöitä joiden tuotteet ovat todellakin niin eettisesti, kuten suomalaisia perinteitä kunnioittaen laadukkaita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu