Puheenaihe

Jutta Urpilainen nimitettiin EU:n kehityskomissaariksi – tiedossa kattava työsarka Afrikassa

Jutta Urpilaisesta tulee EU:n Afrikka-ohjelmasta vastaava komissaari.

Juha Poutanen

Jutta Urpilainen (sd.) saa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan kehityskomissaarin salkun.

Urpilainen tulee vastaamaan Ursula von der Leyen johtamassa komissiossa EU:n Afrikka-ohjelmasta.

Kumppanuus on korvaava sana kehitysyhteistyölle, koska EU haluaa nykyään puhua kehitysmaiden sijaan tasavertaisista kumppaneista.

Saksalainen Ursula von der Leyen oli ensimmäinen komission puheenjohtajaksi valittu nainen. Jutta Urpilainen puolestaan on Suomen ensimmäinen naiskomissaari. Ennen häntä suomalaisia komissaareja ovat olleet Jyrki Katainen (kok.), Olli Rehn (kesk.) ja Erkki Liikanen (sd.).

Jutta Urpilainen toimi puolueensa SDP:n puheenjohtajana vuosina 2008–2014 ja Jyrki Kataisen hallituksen valtiovarainministerinä vuosina 2011–2014.

Koulutukseltaan Urpilainen on kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja. Hän on ollut Kokkolan kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2000 ja oli sen puheenjohtaja vuoden 2015 tammikuusta vuoden 2016 elokuuhun, jolloin hän luopui puheenjohtajuudesta perhesyiden vuoksi. Hän oli ensimmäinen naispuheenjohtaja Kokkolan valtuustossa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ilmoitti jo heinäkuussa Suomen tavoitelleen Urpilaiselle talouteen, ulkosuhteisiin tai Afrikkaan liittyviä tehtäviä. Urpilaiselle tuleva EU-salkku on siis toivottu.

Afrikan odotetaan nousevan nyt korkealle EU:n tärkeyslistalla. Meren yli tulevat siirtolaiset luovat paineita keksiä keinoja vähentää huono-osaisuutta Afrikassa.

Eurooppa on Afrikan suurin kehitysyhteistyökumppani. Eurooppalaiset yritykset ovat mantereella suurimpia investoijia, mutta USA ja Kiina kasvattavat markkinaosuuksiaan vauhdilla.

Kiinan toiminta Afrikassa on kerännyt kritiikkiä, koska se on lainojaan velkomalla haalinut infrastruktuuria ja luonnonvaroja ajaen samalla eurooppalaisia yrityksiä ahtaalle kilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Eli tällä kertaa Jutan

Eli tällä kertaa Jutan tehtävä on jakaa eurooppalaisten veronmaksajien rahoja pitkin Afrikkaa ja kun rahat alkaa käymään vähiin, jakaa karttoja joihin piirretty valmiiksi suorimmat reitit parhaimpien sossutukien maihin! Jotta sil viissii mennään nyt!

Jutta hoitaa legendaarisella

Jutta hoitaa legendaarisella lauseella "me tienataan tällä" hommat kotiin! No jos Suomessa selvitään siitä ilman kymmenien tuhansien siirtolaisia ja alle kymmenen miljardin velanottoja avustuksiin ja lainoihin Afrikkaan, niin hyvä on?

Kauhun tasapaino sen kuin

Kauhun tasapaino sen kuin jatkuu.

Saipa kansakoulunopettaja

Saipa kansakoulunopettaja hyvä pestin. Näitä komissaareja on sitten mitä kummallisempia, vähän kuin täällä suomessa näitä erilaisia valtuutettuja esikuntineen. Ei ihme, että rahaa kuluu.

Hyvän ja hyvän. Tavoiteltuun

Hyvän ja hyvän. Tavoiteltuun talouskomissaarin hommaan ei luokanopettajan osaaminen riitä toisin kuin täällä Suomessa.

Afrikkaan pitäisi antaa

Afrikkaan pitäisi antaa kehitysapuna vain kondomeita, ei rahaa gepardihatuille. Jutasta tulkonn kondomikomissaari.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu