Puheenaihe

Brexit voi pudottaa Suomen talouskasvun lähelle nollaa

Euroalueen autokaupan piristyminen tietää hyvää loppuvuoden talouskasvulle, PTT:stä arvioidaan.

Klaus Nurmi

Sopimukseton brexit eli Britannian EU-ero voi pahimmassa tapauksessa pudottaa Suomen talouskasvun lähelle nollaa, arvioidaan Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Ennustepäällikkö Janne Huovarin mukaan eri tutkimusten arviot brexit-vaikutukset Suomelle vaihtelevat noin -0,2 prosentista -0,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Myös Kiinan kauppasodan kiihtymisen vaikutusten arviointi on vaikeaa.

 

PTT:n kansantalouden ennusteen mukaan muut taloutta hidastavat tekijät ovat kuitenkin hälvenemässä ja ensi vuoden kasvu voi yllättää positiivisesti.

Huovarin mukaan esimerkiksi Kiinan velkaantumisen hillinnän kääntyminen elvyttämiseksi ja Euroalueen autokaupan piristyminen tietävät hyvää loppuvuoden kasvulle. Vähittäiskauppakin on kohentunut kesäkuukausina ja kotitalouksien säästämisaste palautunut normaalitasolle.

Sopu sekä kauppasodassa ja Britannian EU-erossa olisi Huovarin mukaan kuitenkin erittäin tervetullut.

 

PTT:n ennusteen mukaan hidastuva talouskasvu vähentää kuitenkin työn kysyntää ja työllisten määrän lasku jatkuu.

Suomen kolme vuotta jatkunut työllisyyden kasvu taittui vuoden vaihteessa. Tähän ovat vaikuttaneet sekä työvoiman kysynnän heikkeneminen että tarjontaongelmat. Avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla paljon, mutta ei enää välttämättä työttömänä oleville.

Tänä vuonna työllisiä on vielä keskimäärin noin 15 000 enemmän kuin viime vuonna, mutta työllisten määrän ennustetaan vähenevän noin 13 000 henkilöllä ensi vuonna.

Kilpailukyky sen sijaan ei ole PTT:n mukaan ainakaan vielä ongelma, sillä kustannustaso on Suomessa kehittynyt viime aikoina kilpailijamaiden tahtiin. Kansainvälinen taloustilanteen katsotaan kuitenkin asettavan haasteita syksyn palkkaneuvotteluille.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Asia on mahdollisuutena ollut

Asia on mahdollisuutena ollut jo pari vuotta tiedossa, ja siis aikaa on ollut valmistautua. Jos mitään ei ole tänä aikana tehty riskienhallinnan merkeissä, on se oma häpeä.

Iha sama. Päin seiniä mennään

Iha sama. Päin seiniä mennään joka tapauksessa.

Kieltääkö EU muka muiden

Kieltääkö EU muka muiden maiden kuin EU:n kanssa kaupankäyntiä? Jos ei, niin mikä on esteenä solmia Suomen ja Britanian kanssa oma sopimus? Vaikka jopa paremmilla ehdoilla? Ei se IsoBritania katoa maankartalta, vaikka Eu:sta eroaisi. Kun Venäjä otti maitotuotteille tuontikiellon, niin suomi rupesi myymään maitotuotteet jopa Kiinaan, onko EU:n ulkopuolella oleva IsoBritania jotenkin vähemmän tavoitettavissa, kuin vaikka Kiina?

Suomessa säästetään ja ollaan

Suomessa säästetään ja ollaan lomalla siitä ei kasvua synny.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu