Puheenaihe

Eläkepomo: Vauvakadon seurauksia ei hevin paikata maahanmuutolla – "Koulutetuista on kova kilpailu"

Joka kuudennen Suomessa syntyvän vauvan äiti on jo ennen raskautta lihava.

Sami Lettojärvi

Suomesta on tulossa vanhusyhteiskunta, Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander kommentoi maanantaina julkaistua väestöennustetta.

Tilastokeskuksen julkaiseman ennusteen mukaan Suomessa ei ole 15 vuoden kuluttua enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, jos syntyvyys ei lähde nousuun.

– Suomesta on tulossa Euroopan Japani eli maa, jossa väestö vanhenee eikä uusia kansalaisia synny tilalle, Kiander tiivistää tilanteen.

Hän muistuttaa, että väkiluku on laskussa lähes kaikissa teollisuusmaissa. Suomessa lasku on kuitenkin poikkeuksellisen jyrkkä ja historiallisen huono.

Jos syntyvyyttä ei saada Suomessa nousuun, on Kianderin mukaan luvassa koko joukko ongelmia.

– Työikäisten määrä pienenee ja samalla verotulot pienenevät, sote-puolella ei ole riittävästi työntekijöitä ja koulutusjärjestelmää supistetaan, Kiander luettelee esimerkkejä.

Työikäisten osuus väestöstä on tällä hetkellä Suomessa 62 prosenttia. Osuus pienenee Tilastokeskuksen ennusteen mukaan 60 prosenttiin vuoteen 2040 ja 57 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.

Suomen väkiluku puolestaan kääntyy nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.

Vuonna 2050 väkiluku olisi noin 100 000 nykyistä pienempi.

Alhaisen syntyvyyden Suomessa väestönkasvu tulee jo nyt maahanmuutosta. Jaakko Kianderin mukaan se ei välttämättä ole ratkaisu väestön huoltosuhteen toimivuuden takaamiseksi.

Maahanmuutossa määrääkin tärkeämpää on laatu.

– Koulutetuista ja kielitaitoisista maahanmuuttajista on kova kilpailu, joten ei ole ollenkaan sanottua, että Suomi saa heidät, Kiander sanoo.

Hän myöntää tilanteen olevan masentava, mutta toivoton se ei hänen mielestään ole. Paljon on tehtävissä.

Kianderin mukaan Suomessa pitäisi pikaisesti tutkia nykyistä tarkemmin, mistä syntyvyyden lasku johtuu. Sen jälkeen pitäisi miettiä, millaisia poliittisia päätöksiä tarvitaan tilanteen korjaamiseksi.

– Ennusteet ovat ennusteita, mutta kyllä ne selvästi kertovat sen, että tarvitsemme toimia, jotta ihmisillä olisi parempi luotto tulevaisuuteen, Kiander arvioi.

– Vauvoja ei ole vaikea tehdä, mutta tarvitaan kattava muutos asenneilmapiirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin rajusti Suomi on leikannut lapsilisistä – Tulos: syntyvyys putoaa vuosi toisensa jälkeen16.11.2015 11.47
Uusi järisyttävä väestöennuste julki: Puoli Vantaata katoaa Suomen työmarkkinoilta 10 vuodessa – syntyvyys pienenee rajusti30.9.2019 09.30
Syntyvyys jää alle kaikkien ennusteiden, eläkepäättäjät huolissaan vauvakadosta – EK:n Oksala HS:lle: "On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa"28.9.2019 12.50
Professori: Ilmasto ei pelastu laskemalla syntyvyyttä Suomessa – "Suomen väestönsäätely olisi vain hienosäätöä"8.11.2018 06.15
Uutissuomalainen: Kaksi kolmasosaa haluaa lisää tukea lapsiperheille – Syntyvyys on laskenut Suomessa seitsemänä vuonna peräkkäin4.8.2018 12.13
Miksi lapsilisää korotetaan vain 4. ja 5. lapsen kohdalla? – Hallitusneuvotteluryhmän vetäjä vaikenee: "Keskustelut ovat luottamuksellisia"6.6.2019 06.45
Näin lapsilisä nousee yksinhuoltajille – 4,75 eurolla saa kilon silakoita27.10.2017 06.30

Kommentit (20)

Kommentit

Sitämukaan täällä nousee

Sitämukaan täällä nousee verot ja muut maksut,millä pitää paikata mamutuksen kustannuksia. Pitää olla tosiaan vähän matikkapää korkeakoulutetulla mamulla huono,jos tulee tänne töitä tekemään. Saman saa valtion kustantamassa kämpässä makaamalla.

Suomessa pelätään kaikkia ja

Suomessa pelätään kaikkia ja kaikkea niin lapsia ei hankita.

Isommassa mittakaavassa

Isommassa mittakaavassa maapallon suurin ongelma on väestönkasvu ja sen mukanaan tuomat ongelmat. Suomen pitäisi saada muulta maailmalta erikoispalkinto tuon ongelman ratkaisemisessa omalta osaltaan. Kianderin mielipiteissä on hyvin esillä syntyvyysongelman ydin. Ei voi enää luottaa tulevaisuuteen kun jopa maan hallitus kiljuu maahanmuuton perään. Valtaosa maahanmuuttajista on lieveilmiöineen jäänyt toistaiseksi vain yhteiskunnan rasitteeksi. Voidaan toki leikkiä koodinimellä "työperäinen", mutta todellisuuden kanssa tuolla koodinimellä ei ole mitään yhteistä.

Miksi sitten kiristettin

Miksi sitten kiristettin aselupien saanti? Ja apteekista ei saa enää ostettua edes kahta pakkausta buranaa. Antakaa ihmisten ostaa ase tai jotain lääkkeita, joilla voisi tappaa itsensä, tässä maailman onnellisemassa hyvinvointivaltiossa, missä ihmiset eivät halua edes elää ja lapsia tehdä. Niin saadaan västönkasvu pienenetty entisestään.

Miksi vihreät eivät koskaan

Miksi vihreät eivät koskaan puhu vaikkapa siitä, miten suuren jalanjäljen siirtolaisuus aiheuttaa, siis vaikkapa mitattuna niine lukuisine lentomatkoineen, joita Eurooppaan siirtyvät ihmiset tekevät sitten lähtömaihinsa. Suvut ovat suuret ja häät ja hautajaiset sekä lomien vietot lähtömaissa seuraavat toisiaan ja vietetään perinteisesti suurin kokoontumisin. En muista nähneeni tähän ilmiöön liittyvää jalanjälkilaskelmaa missään. Turismilentelyä voidaan suitsia ja vähentää vetoamalla ihmisten tiedostamiseen, mutta miten ehkäistä lentomatkailua, kun se suuntautuu kulttuurissa perinteisesti tärkeinä pidettyihin sukutapaamisiin ?

&&&

Kyllä maahanmuutajat nytkin

Kyllä maahanmuutajat nytkin tuo Suomeen paljon työtä joten niiden hoivaamiseen tarvitan valtava porukka ja vielä suurempi raha kasa,joten työhön se vaikuttaa.

Työikäinen ja työssäkävijä

Työikäinen ja työssäkävijä ovat kaksi eri asiaa. Ulkomailta tulee pääasiassa työikäisiä, ei työssäkävijöitä.

Afrikassa ja lähi-idässä

Afrikassa ja lähi-idässä,Aasiassa ei pelätä mitään, sikiävät yli maan ja ilmaston kantokyvyn.

Toi maahanmuuton auvoisuus on

Toi maahanmuuton auvoisuus on täyttä roskaa. Mikä ihme siinä on, että sen tarpeellisuudesta jaksetaan edelleen valehdella. Tänne tulevat ovat suurimmaksi osaksi sosiaaliavun varassa ja ne jotka töissä ovat alhaisen tuottavuuden matalapalkka-aloilla. Se on pelkkä riippa meidän kansantaloudelle ja asia on juuri näin.

Politiikassa ja

Politiikassa ja mielipidevaikuttamisessa ei tärkeintä ole se miten asiat ovat vaan miltä ne saadaan näyttämään. Siksi et koskaan kuule poliitikkojen vastaavan heidän kannaltaan hankalaan faktoja sisaltävään kysymykseen vaan siirtävän vastauksessaan painopisteen ja huomion täysin subjektiiviselle esim tunnepitoiselle tasolle ja toistavan oppimiansa hokemia vaikka ne eivät oikeasti vastaa yhtään mihinkään.

&&&

Siksi poliitikot pitäis

Siksi poliitikot pitäis vaihtaa, mutta kun iso osa kansasta ei tajua vaan äänestää aina vaan samoja (myös puolueita), niin minkäs teet.

Kreikka, Italia, Malta

Kreikka, Italia, Malta asuttavat hökkeleihin Afrikasta tulevia siirtolaisia . Nämä kielitaidottomat, kouluttamattomat ihmiset , pääasiassa miehiä, käyttävät poliiseihin väkivaltaa kun vaatimuksiin ei tule katetta. Paikalliset asukkaat joutuvat lukitsemaan asuntonsa monella lukolla siirtolaisten käyttäytymisen takia. Kadut muuttuvat epäsiisteiksi, turvattomiksi , ilkivaltaa ja ihmiskauppaa.

Ikävä kyllä monella ns

Ikävä kyllä monella ns turvapaikan hakijalla on lähtökohtaisesti hyvin negatiivinen ja katkera kuva länsimaisista ihmisistä. Syynä USA:n, Saksan, Ranskan, Englannin ja Venäjän harjoittama ryöstö- korruptio- ja sotapolitiikka Afrikassa ja Lähi-Idän maissa. Kun he sapuvat vauraisiin maihimme he näkevät kaiken sen hyvinvoinnin, joka heidän maissaan on suurvaltapolitiikan seurauksena tuhottu, muistavat kaikki ne läheiset, jotka ovat kuolleet turhissa suurvaltojen aihettamissa öljyn ja timanttien ryöstösodissa, lapset jotka ovat vammautuneet ja kärsineet nälkää mielivaltaisten ja julmien kauppasaartojen seurauksena. Se katkeruus kohdistuu useimmiten tietysti täysin syyttömiin ihmisiin, joilla ei ole ollut mitään mahdollisuutta estää tai muuttaa suurvaltojen korruptoituneita ryöstösotia, mutta niinhän se useimmiten on. Viidakonlaki. Ne vahvat ja voittajat elävät mukavasti timantti- ja öljymiljardiensa turvin hyvin vartioiduissa linnoissaan. Eivätkä meidän pikku valtiomme voi heille mitään kuin myöskään heidän uhriensa patoutuneelle katkeruudelle. Suurvallat sytyttävät sodat ja ryöstävät kaaokseen ajetut maat, sen jälkeen täysin ulkopuoliset valtiot valvoitetaan ottamaan näiden maiden pakolaiset ym liikkelle lähtijät omiin maihinsa.

&&&

TOTUUUS on, että uudet

TOTUUUS on, että uudet robotit vievät aina vaan suuremman on työpaikoista, kohta ei oikeasti tarvita enää. esim bussi eikä rekkakuskeja, ei myöskään sairaaloiden vahtimestarikuntaa, kun tavarat kulkevat robottikärryjen vieminä. Ihmiset luulevat tämän olevan utopiaa, mutta se on täyttä totta jo monessa paikassa ja lyö läpi kunnolla muutaman vuoden päästä. Tämä maahanmuuton vouhottamisen taustalla on ihan muut syyt kuin huoltosuhde. Jatkossa työpaikat vähenevät entisestään, siksi myös kansalaispalkkaa aletaan vähitellen hivuttaa ihmisten mieliin ja hyväksyttäväksi, koska tutkijat ja myös päättäjien takana vaikuttavat kuiskaajat tietävät, että ihmisten tyäpaikat katoavat robottien ja automaation alta.

&&&

Näitähän on jo :ISIS-

Näitähän on jo :ISIS- päiväkoteja. Mustiin kaapuihin pukeutuvat naiset vievät lapsensa päiväkotiin , itse elävät tulonsiirroilla. Tämä väestö ei tunne huolta kuinka lapsensa elättää.Yhteiskunta hoitaa elatustuen ja asumisen.Vieras kieli ei ole rasite vaan bonus. Parempaan palveluun.

Juuri näin. Kaapupukuiset

Juuri näin. Kaapupukuiset tuntuu olevan ainoat jotka lisääntyy?

Asumisen hinta pk-seudulla ja

Asumisen hinta pk-seudulla ja edullisten, isompien kerrostaloasuntojen sijainti ja niiden lähiöiden taso ja turvallisuus Vantaalla. Sitä voi oikeasti miettiä, että jos perheen yhteenlasketut käteen jäävät palkkatulot on juuri yli kaikkien tukirajojen, mutta sellaiset, että yli 1200 vuokraan ei ole rahaa, niin millaiselle perhemyönteiselle ja siistille asuinalueelle pääset. Pääsetkö asuinaluelle kolmioon, jossa on rauhallista ja turvallinen olo. On muutama lähiö nähty ja meno on kuin villissä lännessä. Tekisi hyvää kuntapäättäjille ja eduskunnan vihreille kansanedustajille tulla kokeilemaan muutamaa Vantaan lähiötä. Jos vain ja ainoastaan 2 uraa tekevää korkeapalkkaista ihmistä voivat päästä ympäristöön, johon uskallat lapsia tehdä ja he vain haluavat keskittyä uraansa, niin ei pidä syntyvyyttä ihmetellä. Mikään oma toiminta ei tilannetta voi parantaa, kun raha on ainoa, mikä määrittää, että millaisella asuinalueella asut. Sillä ei ole mitään arvoa, että elätkö siivosti, vai kuten lähiösi muut asukit. Toki toinen on suomen politiikka ja Vantaan politiikka sijoittelussa. Mutta sille ei yksittäinen ihminen mitään voi.

Unkarissa syntyvyys on

Unkarissa syntyvyys on kääntynyt selvään nousuun . Unkari haluaa tukea oman maan kansalaisia ja perheitä, ei tuhlata rahaa maahanmuuttoon.

Mutta eihän tuo voi pitää

Mutta eihän tuo voi pitää paikkaansa. Suomeen tulevat maahanmuuttajat ovat nimenomaan korkeasti koulutettuja huippuosaajia. Vai ovatko virkamiehet ja poliitikot valehdelleet meille? Eihän se ole mahdollista.

Jospa se raha suunnattaisiin

Jospa se raha suunnattaisiin omiin kansalaisiin, eikä näihin ruskeisiin ja mustiin pummeihin mitä tänne tulee. Haluaisitko itse kasvattaa lasta maassa, missä PITÄÄ käydä leipäjonossa, että selviää hengissä? Joo, en minäkään

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu