Puheenaihe

Miksi 2,60–4,95 euron ateriat eivät kelpaa? Jopa 30 000 suomalaista jättää ne väliin

Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua on tuettu syksystä 1979 lähtien.

Henkka Jokela

Kela tukee korkeakouluopiskelijoiden lounaita suhteellisen avokätisesti. Vuosittain ateriatukeen käytetään noin 32 miljoonaa euroa ja tuettuja aterioita syödään noin 14,6 miljoonaa.

Ateriaedun jättää kuitenkin käyttämättä joka viides opiskelija, mikä tarkoittaa käytännössä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan korkeakouluopiskelijoita oli yhteensä 153 300 vuonna 2017.

– Syynä voi olla esimerkiksi opintojen suorittaminen työn ohessa tai etäopinnot. Tarkkaa tietoa meillä ei vielä ole, suunnittelija Sari Miettunen kommentoi Kelan tiedotteessa.

Kelan maksaman ateriatuen ansiosta opiskelija maksaa perusateriasta enintään 2,60 euroa ja kalliimmista raaka-aineista valmistetusta erikoisannoksestakin vain 3,75–4,95 euroa.

Suomessa on noin 320 ravintolaa, joissa korkeakouluopiskelija saa ateriatuen ansiosta edullisemman lounaan opiskelijakorttia näyttämällä. Ateriatuki kattaa päivittäin 1,94 euron alennuksen opiskelija-ateriasta.

Opiskelijaravintoloiden tarjontaa ohjaa Kelan ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan kokoama ruokailusuositus. Tarjolla pitää olla päivittäin opiskelijahintainen ateria, joka kattaa noin kolmasosan opiskelijan päivittäisestä energian tarpeesta ja sisältää pääruoan lisäksi salaatin, leivän ja levitteen sekä ruokajuoman.

Ruokalistoihin on merkitty päivittäin ateriasuositusten mukainen ruoka.

Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua on tuettu syksystä 1979 lähtien. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat saivat oikeuden ateriatukeen vuonna 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (10)

Kommentit

Miten paljon apua yksikin

Miten paljon apua yksikin ryhmä voi saada ja kuin ei mitään siitä synny .Suomi ollut lamassa sitten Nokia kännykät menetyksen jälkeen.

Opiskelijat on nykyään niin

Opiskelijat on nykyään niin rahoissaan, että syövät mielummin 8€ pikaruoka-annoksen pari kertaa päivässä..

Itse asiassa kyselyjen mukaan

Itse asiassa kyselyjen mukaan puolet opiskelijoista ei syö edes ilmaista kouluruokaa (THL2017): "Ruokatauon alkaessa lauma nuoria kulkeutuu näihin ostopaikkoihin, ilmaisen ja ravitsemuksellisesti järkevän ruokapaikan ohi, kofeiinin ostoon kaupasta."

Täytyi varta vasten

Täytyi varta vasten rekisteröityä tämän kommentoimiseen, kun kukaan ei oikein tunnu tietävän vastausta tähän kysymykseen, vaikka sitä esille aika ajoin heitetään. Lyhykäisyydessään ruoka on liian kallista ja huonoa. Kuukaudessa opiskelija saa tukea 250,28 euroa. Tästä tuesta todellisuudessa monilla menee vielä valtaosa vuokraan. Esimerkiksi tässä kuussa kouluaterioihin menisi rahaa 59,8 euroa. Tämä tarkoittaa neljännesosaa tuesta pelkästään arkipäivien päivällisiin, mikä tuntuu kohtuuttoman paljolta etenkin kun monina päivinä ruoka on ravitsemuksellisesti köyhää. Väitän, että opiskelija-aterioita vastaavan annoksen (halvin sämpylä, salaattia, maitoa, riisiä, pakastepihvi) saa itsekin ostettua kaupasta 2,6 eurolla. Jos siihen päälle lisätään tuo 1,94 euroa, niin sillä summalla alkaa saada jo aika paljon parempaa settiä syötäväkseen. Itse köyhänä opiskelijana käyttäisin mieluummin tuon ateriatukeen varatun rahan johonkin muuhun kuin keittiöhenkilökunnan palkkojen maksamiseen. Opiskelijaravintoloiden kasvisruoista puuttuu säännöllisesti proteiinikomponentti. Ruoka on usein mautonta, mutta myrkyllinen määrä suolaa on onnistuttu moneen ruokaan laittamaan Jamix-menun mukaan. Sari Miettunen, tällaistako roskaa opiskelijan tulisi lainarahalla ostaa?

Oikein hyvä

Oikein hyvä kommenttipuheenvuoro. Ruoka ei vastaa kohderyhmän odotuksia. Hinta/laatusuhde ei ole kohdallaan. Niin yksinkertaista se on.

Mitä viimeksi (2018) kävin

Mitä viimeksi (2018) kävin kotikupungin yläasteella ruokalassa vierailulla, niin ruoka oli erinomaista. Silti se ei kaikille kelvannut. Ne, jotka elävät energiajuomilla, kofeiinilla ja sokerihiilareilla, hakevat sen oman ruoan muualta. Ensimmäisen tällaisen tapasin jo yläasteella 1985. Hän lähti joka päivä koulun ruokatunnilla syömään Esson baariin. Aika usein 1-2 kaveria mukana. Pappa betalar.. Lukiossa 1980-luvun lopulla moni jätti kouluruoan väliin ja kävi kaupassa koulun vieressä. Itsekin melko usein hakemassa lisäsokeria, eli limppari ja suklaata, kun koulun ruoka ei aina maistunut. Olisin käyny useamminkin, jos olis ollu rahaa. 1990-luvulla yliopiston ruokalassa oli erinomaista ruokaa, johon kuului salaatti ja leipä. Sitäkään ei moni syönyt, kun mäkkäri oli melko lähellä. Pikaruokapaikkaan saattoi helposti laittaa aamukahvi+munkki 2€, lounasateria 8€ ja vielä iltapäiväkahvi 2€. Sit menivät ryyppäämään tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin varmaan 50€ ilta. Monta kertaa lukukauden aikana laivalla rellestämässä 200€:n edestä. Mä kavin pari kertaa mukana, ku oli kesätyörahoja jääny. En voinut ku ihmetellä mistä ne opiskelijat sai sitä rahaa..

Liki sama tilanne koulujen

Liki sama tilanne koulujen jälkeen, työelämässä. Työpaikkaruokailu maksaa sen 6-10 euroa, riippuen syökö sopimusruokalassa vai muualla. Ruuan laatu varmasti välttää mutta hinta ei. 6-10€ x 5pv x 4vk = 120-200€/kk. Jotta ruokailu olisi määrän suhteen terveellisellä tasolla niin ei voi syödä niin paljon eikä edes pysty syödä niin paljon eikä edes suositus ole syödä vain kerran vuorokaudessa. Joten vuorokauden syömisien hinta koostuu aamupalasta, lounaasta (120-200€), välipalasta, päivällisestä ja iltapalasta. Eli todellinen kulu työpaikkaruokailu + välipalat + kotiruoka on luokkaa 8-12€/pv = 160-240€. Kalliit ja aikaa vievät matkustuskulut pääkaupunseudulla. Hirmu hintaiset asumisen kulut. Tälläiseen meidän palkat hupenee, elämisen perusasioiden ylläpitämiseen. Mutta omat ruuat voi ottaa töihin mukaan, näin ruokailun hinnaksi saa esimerkiksi noin 50cnt-1€/pv.

Laitapa ruokaasi mukaan edes

Laitapa ruokaasi mukaan edes 200g kasviksia, niin euro/ateria ei riitä. Välipalaksi suosittelen kupillista teetä, johon laitettu vajaa lusikallinen hunajaa. Verensokeri tasoittuu pitkäksi aikaa. 500g hunajaa 6€ ja riittää melkein kuukaudeksi.

https://ibb.co/1bLR0Pj

https://ibb.co/1bLR0Pj Kuvassa on meny missä perunat riittää toisellekkin viikolle. Perunaa, broileria, kurkkua, tomaattia, pakastekasviksia. Laskin että eurolla/päivä menee.

Atriasuositukseen ja

Atriasuositukseen ja ruokaympyrään kuuluu prosessoitua ruokaa, ylenpalttisesti maitoa ja maitotuotteita sekä gluteenileipää. Kysykää nyt vielä miksi ei moni syö.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu