Paikalliset

Tukinainen: ”Kulttuurierot vaikuttavat raiskauksiin”

Raiskaus tapahtuu usein ravintolaillan päätteeksi asunnossa.

Sonja Huttunen

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan joka kolmannessa tuomioon johtaneessa raiskausrikoksessa tekijä on ollut ulkomaalainen. Törkeän raiskauksen tekijöistä jopa 41 prosenttia on ulkomaalaisia. Kun mukaan luetaan myös seksuaaliseen tekoon pakottaminen ja tavallinen raiskaus, ulkomaalaisten osuus putoaa 24 prosenttiin.

Erityisen suuri määrä tekijöistä on kotoisin Lähi-Idästä.

– Kaikkia maahanmuuttajia ei voi leimata. Silti kulttuuritekijät voivat vaikuttaa siihen, miten seksuaaliset kanssakäymiset tulkitaan. Eurooppalaisten käsitys voi poiketa muihin maihin verrattuna hyvinkin paljon. Kulttuurierot eivät kuitenkaan oikeuta tekemään seksuaalista rikosta. Raiskausrikoksen tekijöitä pitäisi tutkia nykyistä enemmän ja selvittää syyt tekoon perin pohjin, raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki sanoo.

Uhrit ottavat usein ensimmäisenä yhteyttä Tukinaiseen. Kriisikeskuksen tilastojen mukaan 16 prosenttia tekijöistä on ulkomaalaisia. Uhrin ja tekijän suhde jää kahdeksassa prosentissa selvittämättä.

– Seksuaalisen väkivallan tekijöistä 18 prosenttia on uhrin kanssa avio- tai avosuhteessa. Uskon, että meihin otetaan kuitenkin helpommin yhteyttä, jos tekijä on ollut tuntematon ja ulkomaalainen, koska seuraukset eivät pelota uhria silloin niin paljon. Jos tekijä on läheinen, uhrin kärsimykset ovat myös suurempia, Heinjoki jatkaa.

Maahanmuuttajia varten on olemassa vapaaehtoinen koutouttamisohjelma, johon kuuluu myös Suomen kulttuuriin tutustuminen. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan ulkomaalaiset mieltävät minihameessa kulkevan naisen toisenlaiseksi kuin suomalaiset.

– Kotouttamisohjelmassa pitäisi kertoa suoraan, että pukeutuminen ei anna lupaa tehdä seksuaalista tekoa, Heinjoki sanoo.

Raiskauskriisikeskus haluaa painottaa sitä, että jokainen uhri tekisi rikosilmoituksen mahdollisimman pian.

– Tekijät on saatava vastuuseen ja uhrin on hyvä päästä avun piiriin, Heinjoki lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Suomalaisnaisten syytä siis,

Suomalaisnaisten syytä siis, syyttäkööt itseään.

Mitä tarkoitetaan tässä

Mitä tarkoitetaan tässä yhteysessä käsitteellä kulttuurierot? Tarkoitetaanko, että joissain kulttuureissa raiskaus on jossain olosuheissa hyväksyttävä teko? käsittääkseni lähi-idän kulttuureistakaan kotoisin olevat, Suomessa asuvat ihmiset eivät hyväksy raiskausta missään olosuhteissa, vaan pitävät raiskaajia sairaina tai moraalittomina. "Uskon, että meihin otetaan kuitenkin helpommin yhteyttä, jos tekijä on ollut tuntematon ja ulkomaalainen, koska seuraukset eivät pelota uhria silloin niin paljon. " Koskeeko tämä myös ulkomaalaisten naisten Suomessa kokemia raiskauksia, vai uskotko, että ulkomaalainen Suomessa raiskauksen uhriksi joutunut nainen ottaa helpommin yhteyttä, jos tekijä oli suomalainen tai Suomen kansalainen?

Mamuille tulee opettaa maan

Mamuille tulee opettaa maan tavat ja lait. Kurssin lopuksi testi asiasta, josta pitää päästä hyväksyttävästi läpi. Näin ollen voidaan sitten raiskaaja tuomita asteikon kovimmasta päästä, koska hän on todistettavasti tietoinen laeista. Ja törkeiden rikosten kohdalla ikuinen porttikielto Suomeen. Ei meidän tarvitse katsella rikollisia, vaan lainkin mukaan ensisijaisesti tulee suojella oman maan kansalaisia. Yksinkertaista!

seksuaalirikoksesta

seksuaalirikoksesta maastakarkoitus suomessa tai niskalaukaus näitä riittää jo omasta takaa ei tarvi eri kulttuureista niitä vielä roudata suomeen

Ei ole kyse pelkästään siitä,

Ei ole kyse pelkästään siitä, miten naiset pukeutuvat. Raiskauksia tehdään myös Lähi-Idässä vaikka naiset olisivat pukeutuneet kaapuihin. Egyptissä on tänä vuonna ollut paljon keskustelua siitä, että monia mielenosoituksiin osallistuneita naisia on raiskattu. Intia ei varsinaisesti kuulu Lähi-Itään mutta siellä on ollut näitä kuolemaan johtaneita ryhmäraiskauksia. Mahdoton tietää, mitä raiskaajien päässä liikkuu jos mitään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu