Puheenaihe

Onko useamman lapsen hankkinut "ilmastorikollinen"? – Sijoituskirjailija ja 4 lapsen äiti ihmettelee Suomen nykykeskustelua

Unna Lehtipuu on neljän 9-20-vuotiaan lapsen äiti. Hän hämmästelee Suomessa käytävän vauvakatokeskustelun jyrkkiä sävyjä.

Nina Kaverinen

Viime viikkoina Suomessa on jälleen keskusteltu ennätyksellisen matalalle painuneesta syntyvyydestä. Nykytahdilla maamme väkiluku kääntyy laskuun.

Muun muassa eläkejärjestelmä on vaarassa, eikä maahanmuuttokaan ratkaise huoltosuhteen ongelmaa, kuten Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander totesi äskettäin.

Ajatuksia vauvakadosta pyörittelee myös sijoituskirjailija ja helsinkiläisen viestintätoimisto Framillan toimitusjohtaja Unna Lehtipuu blogissaan.

– Neljä lasta synnyttäneenä alan tuntea itseni todelliseksi tilastopoikkeamaksi – ajoittain myös ilmastorikolliseksi, kirjoittaa 9–20-vuotiaiden lasten äiti Lehtipuu.

Hän toteaa Helsingin Uutisille, että alkaessaan odottaa nuorinta lastaan 10 vuotta sitten kommentteja virisi lähinnä sen ympäriltä, miten ihmeessä kolmen lapsen äiti jaksaa vielä neljännen.

Nyt, kun Lehtipuu jakoi blogikirjoituksensa vauvakadosta naisten vaurastumista käsittelevään Facebook-ryhmään, hän yllättyi reaktioista – ne olivat osin jyrkkiäkin.

– Tunnelma on muuttunut aika rajusti. Ilmastokeskustelukin on monesti identiteettikeskustelua ja omissa poteroissa ollaan jo valmiiksi, hän toteaa.

Lehtipuu halusi blogissaan tuoda esiin vastapainoa vanhemmuudesta puhumiseen – hänen mukaansa lapsen tuomat hyvät asiat, perhe-, rakkaus tai läheisyysaspektit nousevat nykyisin harvemmin esiin.

Kiukkua saattaa nostattaa esimerkiksi ajatus, että myönteinen vanhemmuuspuhe olisi joltakulta henkilökohtaisen vapauden riistämistä.

Lehtipuu toteaa, että yksilöllisyyttä ja vaihtoehtojen runsautta korostavassa Tinder-kulttuurissa lapsen saaminen voi tuntua järjettömän isolta sitoumukselta.

– Luulen, että pintaa rapsuttamalla löytyy niitä todellisia syitä, miksi lapsenhankintaa lykätään.

Kokeeko Lehtipuu sitten oikeasti syyllisyyttä "ilmastorikollisuudesta", nyt kun julkisessa keskustelussa alkaa nousta yhä useammin esiin mielipiteitä esimerkiksi "viimeisen lapsen" tekemättä jättämisestä?

– Seuraan jo työnikin puolesta ilmastonmuutoskeskustelua ja näen, että tekoja pitää tehdä. En ole kuitenkaan fatalisti, vaan uskon, että myös teknologian kehityksen kautta tullaan ratkaisuja löytämään.

– Mielestäni on hassu ajatus sekin, että pelastetaan planeetta hävittämällä ihminen, jos nyt näin äärilaitaan mennään, Lehtipuu jatkaa.

Hän muistuttaa, että sosiaaliturva tukee Suomessa perheen perustamista verrattuna lukuisiin muihin maihin. Hän itsekin sanoo ottaneensa "tietoisen riskin" hankkimalla lapsen, vaikka työtilanne oli epävarma.

– Totta kai vastuu pitää ottaa siitä lapsesta.

Lehtipuu sanoo, että syy keskimääräistä suurempaan lapsimäärään on myös se, että hänen puolisonsa sitoutui tosissaan perheeseen.

Lehtipuu ei usko, että poliittisilla tempuilla, kuten vauvarahalla korjattaisiin Suomen syntyvyysongelmaa.

– Yleiset asenteet, yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuri vaikuttavat. Jos koet, että olet lapsen kanssa vähemmän tärkeä vaikkapa työelämässä tai että koira on tervetulleempi ravintolaan kuin pieni lapsi, niin eihän se houkuttele.

– Myös meillä vanhemmilla on vastuu siitä, millaisia mielikuvia välitämme esimerkiksi omille lapsille perhe-elämästä, hän muistuttaa.

– Suomessa isoja ongelmia ovat yksinäisyys ja masennus. Ajammeko itsemme yhä syvemmälle yksinäisyyteen? Kyllä minä näkisin, että läheiset ihmissuhteet, mitä juuri perhe tuo, ovat valtavan tärkeitä esimerkiksi juuri yksinäisyyden torjunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi järisyttävä väestöennuste julki: Puoli Vantaata katoaa Suomen työmarkkinoilta 10 vuodessa – syntyvyys pienenee rajusti30.9.2019 09.30
Eläkepomo: Vauvakadon seurauksia ei hevin paikata maahanmuutolla – "Koulutetuista on kova kilpailu"30.9.2019 13.29
Irene Naakka, 32, purki äitiyden rajutkin puolet avoimeen kirjaan – "Olin ennen kontrollifriikki"13.5.2018 08.25
Suomi romahti hedelmällisyydessä jopa Venäjän taakse – US: ”Vaikka kaikki 30-vuotiaat synnyttäisivät kolmosia, ollaan uudessa tilanteessa”29.5.2019 13.38
Aikuinen lapsi voi syyttää vanhempiaan elämänsä pilaamisesta tai käyttäytyä kuin teini – "Pahinta on joutua miettimään, mitä oikein tein väärin", sanoo psykoterapeutti 23.10.2019 06.45
Syntyvyys jää alle kaikkien ennusteiden, eläkepäättäjät huolissaan vauvakadosta – EK:n Oksala HS:lle: "On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa"28.9.2019 12.50
Vanhemmille tarjotaan nyt pika-apua erotilanteisiin – keskenään puhumattomat ex-puolisot kuormittavat sosiaalityöntekijöitä20.9.2019 20.05
Tutkijat: Suomenkieliset pikkulapsiperheet välttävät tiettyjä asuinalueita – muuttavat pois ennen lasten kouluunmenoa4.10.2019 09.58

Kommentit (6)

Kommentit

Ei se tosiasia miksikään

Ei se tosiasia miksikään muutu, että uusien kuluttajien lisääminen muutoinkin väestöräjähdyksen riivaamalle maapallolle, on epäekoteko. Ikävää, että se pahoittaa mielen, mutta näin se on.

Ei ole mitään

Ei ole mitään väestöräjähdystä Afrikan ulkopuolella.

Ole huoleti Unna! Muut

Ole huoleti Unna! Muut suomalaiset ovat tässäkin kympin suorittajia, tänä vuonna sijoitutaan hedelmällisyystilastossa kymmenen matalimman maan joukkoon, ja jos tätä vauhtia jatketaan, parin vuoden kuluttua meitä edellä on enää Etelä-Korea.

Valitettavasti kaikki

Valitettavasti kaikki kirjailijat ovat pahimpia uhkia ilmastolle, sillä kirjojen valmistamiseen tarvittavaan paperiin joudutaan kaatamaan mielettömiä määriä metsää - tuhoamaan ilmakehää suojelevia hiilinieluja. Jos on vielä paljon lapsia, siitä tulee vieläkin isompi hiilijalanjälki. Näin ollen lopettanut vessapaperin käytön enkä lue enää kirjoja - saati lisäänny - ihan ilmastosyistä.

On suomalaisilla oikeus pitää

On suomalaisilla oikeus pitää västönsä nykyisellään. Sen sijaan kehitysmaalaisten älytön lisääntyminen saattaa tän planeetan vielä perikadon partaalle ja on todella typerää ja ristiriitaista houkutella niitä tänne.

Ei suomalaiset tätä palloa

Ei suomalaiset tätä palloa kansoita, lisää suomalaisia, niin meillä kaikilla on myös tulevaisuudessa hyvä olla. Afrikkaan yms. pitäisi panostaa tässä keisissä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat