Puheenaihe

Helsingin likainen maamerkki myytiin Vantaalle 1 eurolla – happopesun vaativa urakka karannut jo 0,2 miljoonaan

Pohjola-talon edustalta tuttu Revontulet-teos on nyt lähellä lentoasemaa.

Aapo Siippainen

Kolmisenkymmentä vuotta Pohjolan toimitalon edustalla Helsingin Niemenmäessä seissyt tornimainen taideteos löytyy nyt Vantaalta.

Pohjolan sykkeen, jolle on palautettu sen alkuperäinen nimi Revontulet, voi nähdä Lentoasemantien ja Tikkurilantien solmussa Veromiehessä. Sen läheisyydessä on iso Aviapolis-kyltti.

 

Vantaa osti teräksestä ja akryylimuovista valmistetun teoksen tänä keväänä, kun se palautui taiteilija Antti Maasalolle, kertoo projektisuunnittelija Seija Tulonen Vantaan kaupungilta.

Taiteilija tarjosi 1990 valmistunutta teosta kaupungille yhden euron nimellisellä hinnalla, sillä Revontulet poistettiin Pohjola-talon pihalta, koska siellä alkoi purkaminen ja asuntojen rakentaminen.

Taiteilija tarjosi teosta kaupungille, koska se poistettiin Pohjola-talon pihalta toimitalon purkamisen ja asuntorakentamisen tieltä. Teoksen kauppahinta oli mitätön, mutta sen perustus- ja pystytysurakan sekä valaistuksen ja happopesun kustannukset nousevat noin 200 000 euroon, laskee Tulonen.

Vielä keväällä Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin arvioi Ylen haastattelussa, että kuluja tulee noin 30 000 euroa.

 

Revontulet nousi pystyyn tällä viikolla, mutta se ei ole vielä valmis. Se pitää pestä hapolla, jotta tornin alaosaan hierretyt maisemat Suomesta saadaan näkyviin.

Teräksen pinnalla on likaa, jota tarttui teoksen juurella olleen altaan vedestä. Vantaalle vesiallasta ei tehdä.

Vaativan happopesun voi tehdä vasta +20 asteessa, joten se lykkääntyy ensi keväälle. Tulonen toteaa, että pesua ei voitu tehdä säilytyksen aikana, koska teos oli vaakatasossa eikä sitä olisi voinut puhdistaa riittävän huolellisesti.

Valotaideteoksen pystyksen osuminen kylmään vuodenaikaan johtuu Tulosen mukaan muun muassa siitä, että ensin paikalle piti tehdä rakennesuunnitelma sekä tutkia maaperää ja väliin tuli kesälomakausikin.

Teoksesta puuttuu vielä myös valaistus, joka kohdistuu sekä ala- että yläosaan.

– Teoksen alaosan valaistus saadaan tehtyä tammikuun aikana pollarivalaisinten osalta. Yläosan valaistus valmistuu alkukesästä, Tulonen sanoo.

Valaistuksen viipyminen johtuu Tulosen mukaan valaisinten pitkistä toimitusajoista ja myös sääolosuhteista.

– Ylävaloja, jotka valaisevat tuulessa liikkuvia moduuleja, ei voi asentaa pakkasessa.

Revontulet-teos painaa 10 tonnia ja on korkeudeltaan 13,5 metriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Messukeskuksen salaperäisestä taideteoksesta odotetaan Instagram-hittiä – "Siitä pitäisi tulla WAU-efekti"20.10.2019 09.11
Kuvat: Yli 50 katutaideteosta värittää betonista Itä-Pasila – 34 metriä korkea Ilmatar on todellinen katseenvangitsija20.10.2019 20.40
Huuhkajien EM-kisapaikan juhlijat eivät pettäneet: Mantan patsas hukkui ihmisiin, Helsingin keskusta meni tukkoon16.11.2019 09.23
Suomeen tulee Coca-Cola-patsas, tekijän plakkarissa jo Anna Puun kohukorsetti – "Ihan hullu juttu"13.9.2019 06.11

Kommentit (4)

Kommentit

Muutaman vantaalaisen koko

Muutaman vantaalaisen koko vuoden verokertymän on sitten tässä metsän keskellä olevassa phalloksessa. Kannattaako oikeasti, vai käyttäisikö rahan vaikka maantiepaikkoihin?

Taas valtava määrä

Taas valtava määrä valosaastetta täysin turhaan.

Halvalla meni, mutta

Halvalla meni, mutta kalliiksi tuli. Ei ehkä kuitenkaan huono kauppa. Taideteos on nimittäin sinällään hyvä, vaikka putsaus tuleekin kalliiksi.

Hyvä kauppa, taiteen arvo

Hyvä kauppa, taiteen arvo vaan nousee koko ajan. Tuokin teos oli tullut maksaa 30001 euroa, ja sittemmin yli 200 000 euroa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu