Puheenaihe

Välittäjät uskovat asuntokaupan kasvavan tänä vuonna – vanhoille hyväkuntoisille asunnoille riittää kysyntää

Kuvituskuva.

Arkisto/ Pirjo Kamppila

Viime vuosi oli asuntokaupassa myönteinen ja kiinteistönvälittäjät arvioivat kasvua myös tälle vuodelle.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n katsauksen mukaan vuonna 2019 hintojen nousu rauhoittui ja kauppamäärät olivat hyvällä tasolla.

Vuoden 2020 ensimmäinen neljännes näyttää jatkavan kasvun aikaa ja myös koko vuoden ennusteessa valtaosa kiinteistönvälittäjistä ennustaa kysynnän kasvavan koko maassa.

Vahvinta kasvun odotetaan olevan Helsingin, Turun ja Tampereen vaikutusalueella.

– Kasvukeskuksissa on raportoitu selvää tarjontapulaa hyväkuntoisista uudemmista asunnoista, kommentoi toimitusjohtaja Jussi Mannerberg Kiinteistönvälittäjien tiedotteessa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien ennusteet perustuvat lähes 1 600 välittäjältä ja 475 toimipisteeltä saatuihin arvioihin.

 

Kerrostalojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan alkuvuoden arvioi 80 prosenttia välittäjistä.

Pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella vanhojen kerrostalojen hintojen nousu on keskimäärin noin kaksi prosenttia ja muualla Suomessa hintojen odotetaan laskevan prosentin verran.

Pari- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan keskitalven.

Rivitalojen hinnoissa odotetaan lievää laskua. Pari- ja omakotitalojen hintojen odotetaan alkuvuoden ajan olevan alimmillaan lumisen kauden ajan.

 

Hyväkuntoisista asunnoista on kova kysyntä pääkaupunkiseudulla.

Espoossa alkaa olla pulaa hyvistä vanhoista asunnoista.

Vantaalla Kehä III jakaa kysyntää siten että sisäpuolella on vilkkaampaa ja ulkopuolella rauhallisempaa.

Uudistuotannon tarjona on runsasta pääkaupunkiseudulla, mutta hintataso on monien ostajien ulottumattomissa lisäten vanhojen asuntojen kysyntää.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa on kysyntä pysynyt hyvällä tasolla. Eniten kysyntää olisi rivitalo- ja kerrostaloasunnoista.

 

Vuokra-asuntojen kysynnän kasvu jatkuu vahvana. Lähes 90 prosenttia välittäjistä uskoo kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuonna.

Ainostaan Etelä-Suomen pienillä paikkakunnilla sekä Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on pieniä merkkejä kysynnän laskusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhojen asuntojen kauppa piristyi edellisvuodesta: Helsingissä keskineliöhinta pomppasi 125 eurolla ylös – suuri ero Vantaan neliöiden hinnannousuun30.12.2019 09.42
Lumo Kodit ostaa Valion asuntoja Vantaalta ja Helsingistä18.12.2019 17.45

Kommentit (5)

Kommentit

Koska niistä hyvistä

Koska niistä hyvistä vanhoista asunnoista pääkaupunkiseudulla muka on ollut ylitarjontaa? Huonoja vanhoja asuntoja on aina tarjolla, mutta niitäkin myydään silti hyvinä. Uusistuotanto myydään institutionaalisille tai ulkomaisille sijoittajille vuokra-asunnoiksi, vanhat "hyvät" asunnot maksukykyisille ostajille. Jos talouskasvua ei ole ja autokauppakin sakkaa, niin kyllä suhdannevaihtelu vaikuttaa myös asuntokauppojen määrään kun ihmiset ovat tulleet varovaisemmiksi huonontuneiden työllisyysnäkymien vuoksi. Eipä siinä paljoa välittäjien uskolla ole painoarvoa - uskonasiat kuuluvat kirkkoon. Maailmanloppu tulee, käärinliinoissa ei ole taskuja. Ei mulla muuta.

Kaikella kunnnioituksella

Kaikella kunnnioituksella välittäjät uskovat asuntokaupan a) kiihtyvän, b) vahvistuvan tai c ) kehittyvän hyvin .......aina ja joka suhdanteessa.

Vanhat asunnot ovat täysiä

Vanhat asunnot ovat täysiä pommeja hometta ja vaikka mitä + kaikki pohjarakenteet väärin tehty.

Vanhat hyväkuntoiset asunot

Vanhat hyväkuntoiset asunot on nitä joissa on tehty pintarempa ja pahat hajut on toisila hajiuilla peitetty. Seinät maalatu kauniksi tai tapetoitu. Lattia kiilotettu tai uusittu . Kylpäri laitettu kauniiksi pintaremontilla. Sen verta tuore maali tapetti vielä haisee ettei muuta hajua huomaa. Mutta kyllä se onnellinen ostaja sen huomaa hyvin pian kun hajut alkaa muutumaan. Välittäjä taas ei mitän vastuta näistä ota, he vetää vaan rahat välistä.

Asuntokauppa laahannut jo

Asuntokauppa laahannut jo vuosia ainoat vakavat ostajat on sijoittajat jotka ostavat kokonaisia uusia kerrostaloja ja tilasto näyttää hyvältä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu