Puheenaihe

Uuden yksiön hinta jopa 13 000 euroa neliöltä – RL: Helsingin kaupunki nostattaa itse vuokrat ja asuntohinnat ylös

Helsinkiin on rakennettu viime vuosina suuri määrä uusia kallita asuntoja.

Päivi Tuovinen

Useat poliitikot ovat vaatineet, että Helsingin kaupungin pitäisi tehdä vastuullista asuntopolitiikkaa, jotta myös tavallisilla keskipienituloisilla olisi mahdollisuuksia ostaa omistusasunto pääkaupungista.

Rakennuslehti kertoo, että käytännössä Helsingin kaupungin oma tonttipolitiikka on kuitenkin nostattaa kovan rahan asuntojen hintoja sekä omistus- että vuokramarkkinoilla.

Lehti on käynyt läpi Helsingin kaupungin tekemät tonttikaupat 2010-luvulla. Selvityksessä tutkittiin sekä omistus- tai vuokra-asuntojen rakentamiseen myytyjä asuinkerrostalotontteja.

Johtopäätös on, että Helsingin tonttipolitiikan tavoitteena näyttää olleen maanmyyntitulojen maksimointi, eikä asuntohintojen kohtuullisuushintaisuus.

Lehti perustaa väitteensä muun muassa kaupungin rakennusyhtiöiden kanssa tekemiin sopimuksiin. Niissä kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään.

Esimerkkinä lehti käyttää Helsingin ja rakennusyhtiö Hartelan tekemää tonttikauppaa Jätkäsaaressa. Tällä uudella merellisellä asuinalueella lähellä keskustaa keskimääräinen neliöhinta on peräti yli 8 000 euroa neliöltä.

Kallein yksiö Jätkäsaaressa maksaa lähes 13 000 euroa neliöltä, kun hinnassa huomioidaan myös tontin osuus.

Selvityksen mukaan asuntohintoja voi nostaa myös Helsingin tapa myydä tontteja tonttirahastoille. Rahastot ovat lupailleet sijoittajille kovia tuottoja.

Rakennuslehden selvityksen tiedot perustuvat Maanmittauslaitoksen tilastoihin ja ne on koonnut asuntopolitiikkaan erikoistunut ekonomisti Ossi Paukku

Paukun mukaan jo vuosikymmeniä jatkunut tasapainoton asuntomarkkinatilanne "on täysin kaupungin omaa syytä".

– Se omistaa valtaosan alueen maista ja pystyisi maapolitiikallaan ohjailemaan markkinoita kohtuuhintaisuuden suuntaan, Paukku sanoo Rakennuslehdelle.

Rakennuslehden selvitys julkaistiin maanantaina Helsingin Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Siinä eliittivihreiden

Siinä eliittivihreiden politiikka pähkinänkuoressa.

Äkä unohda kommunisteja,

Äkä unohda kommunisteja, helsinkiähän johtaa vihervasurit.

Helppo nostaa vuokrat pilviin

Helppo nostaa vuokrat pilviin,kun maksaja tiedetään. Helsinkiin muuttaa kokoajan lisää työvoimapulan paikkaajia,jotka eivät tosiaankaan töihin ole menossa,vaan saavat täyden elatuksen veronmaksajien,lähinnä autoilijoiden taskusta.

Nämä työvoimapulan paikkaajat

Nämä työvoimapulan paikkaajat laittavat asunnossaan bileet ja metelin päälle ja väkeä ramppaa asuntoon aamuyöstä humalassa. Opiskelija joka maksaa vuokraa naapuriasunnossa, lähtee valvotun yön ja kärsimysten jälkeen ansaitsemaan paikkaansa ja toimeentuloa yhteiskunnassa.

Vuosikaudet on pyydetty

Vuosikaudet on pyydetty listat julkisuuteen taloyhtiöiden maksamista tonttien vuokrista. Tontin vuokra pitäisi olla näkyvissä asuntojen vuokra- ja myynti-ilmoituksissa. Tätä ei sdp:n apulaiskaupunginjohtajat Tuomiojasta alkaen ole saaneet julkisuuteen. Kuulemma liian vaikea työ. Höpö , höpö. Paljastuisi keskus- ja osuusliikkeiden sekä säätiöiden halvat tontinvuokrat. Asukkaat maksavat moninkertaisesti mitä pitäisi. Ja Hesarikin on tässä mukana.

Vapaarahoitteiset asunnot

Vapaarahoitteiset asunnot myydään markkinahintaan, eikä tontin hinta vaikuta niiden myyntihintaan. Rakennuslehden artikkelissakin todetaan, että rakentajat ovat saaneet huimat katteet parhailla paikoilla olevista asunnoista, voisi jopa sanoa, että kaupungin näkökulmasta halvalla meni. Ossi Paukku haluaa että "tavallisilla keskipienituloisilla olisi mahdollisuuksia ostaa omistusasunto pääkaupungista." Tämä tarkoittaa hitas-asuntojen tuotannon lisäämistä, eivätkä kokemukset niistä taida olla yksiselitteisen hyviä. Lisäksi voidaan sanoa, että lähes kaikilla kaupungin omistaman maapohjan projektialueille on rakennettu huomattavasti ARA-vuokra-, asumisoikeus- ja hitas-asuntoja, jopa enemmän kuin valtuusto on edellyttänyt. Ja se on sitten ihan höpöhöpö-juttua että kantakaupungin uusissa, huippukalliissa kovan rahan vuokra-asunnoissa asuisi yhtäkään tarkoittamaanne "työvoimapulan paikkaajaa".

On kyllä hurjat hinnat... Ja

On kyllä hurjat hinnat... Ja vielä hurjempaa, että kun jaksaa 5km liikkua keskustasta poispäin, on neliöhinta enää alle 4000 euroa.

Vertaa lainat helposti netistä: https://www.joustoluotto.net
Kilpailuta laina: https://www.kilpailutalaina.com/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu