Puheenaihe

Helsinkiläisravintola otti turvakseen epidemiavakuutuksen – yrittäjä tyrmistyi: "Korvauksia ei saa euroakaan!"

- Tämä on yrittäjille erittäin hankala tilanne. Mietimme nyt ainoastaan sitä, että mikä on seuraava askel, jolla saamme pelastettua yrityksen, sanoo pukinmäkeläisen Lokal Food & Barin yksi omistajista Mendo Akyudo. Vieressä osakas Pepe Akyun ja Cemil Akyun. Hallitus suunnittelee sulkevansa ravintolat koronan vuoksi vielä tällä viikolla.

Sanna Jompero

Toisin kuin moni muu mediassa esillä ollut yrittäjä, Pukinmäessä ravintolaa pitävä Mendo Akyun ei ole millään tavalla huojentunut siitä, että hallitus aikoo sulkea ravintolat koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Tämä ei todellakaan ole huojennuksen aihe. Tosin se on ymmärrettävää, että paikat laitetaan kiinni, mutta valtion tai vakuutusyhtiöiden pitäisi tukea yrittäjiä tässä tilanteessa, yrittäjä huokaa.

Hallitus kaavailee ravintoloiden, yökerhojen ja kahviloiden sulkemista koronan leviämisen estämiseksi. Toive ei toteutunut vielä tämän viikon lauantaina. Toive kuitenkin oli, että ravintolat sulkisivat heti ovensa. 

Sulku olisi näillä näkymin voimassa toukokuun loppuun asti. Ruoan ulosmyynti ei olla rajoittamassa.

– Pohdimme pitkään mitä teemme. Päätimme, että emme sulje, mutta paikan päällä ruokailua rajoitetaan. Aloitamme kotiinkuljetukset, Akyun kertoo hallituksen päätöksen kuultuaan.

Viime syksynä Pukinmäkeen veljiensä kanssa Lokal Food & Barin avannut ravintoloitsija otti avautumisen yhteydessä yritykselleen kattavan vakuutuksen, myös epidemiavakuutuksen.

Yllätys olikin viime viikolla suuri, kun Akyun alkoi ottaa selvää, mitä vakuutus todella kattaa.

– Soitin vakuutusyhtiöön, jossa vastaus oli, että valitettavasti vaikka valtio määräisi paikan koronan takia laitettavaksi kiinni, vakuutuksesta ei saa euroakaan, tuskailee yrittäjä ja jatkaa.

– Jos valtio määrää, että ovet täytyy laittaa kiinni, niin miten epidemiavakuutus ei tule tässä vastaan? Miten tämä on mahdollista? Vakuutuksen nimikin on jo niin harhaanjohtaja. Luulisi, että epidemiavakuutus korvaa nimenomaan epidemian vuoksi kiinni laitettuja yrityksiä.

Akyun hankki vakuutuksen LähiTapiolasta, jonka vakuutusehdoissa todetaan, etteivät ravintolat saa epidemiavakuutuksesta korvauksia, ellei itse ravintolassa ole varmistettu koronaa.

– On tosiaankin totta, että epidemiavakuutuksen nimi on hieman harhaanjohtava tässä tilanteessa. Epidemiavakuutus on tarkoitettu kattamaan vahinkoja, jossa tartunta- tai eläintautilain perusteella terveydensuojeluviranomainen määrää tilat tarkastettavaksi ja puhdistettavaksi, kertoo yhtiön kehityspäällikkö Anu Paavilainen.

Tyypillisiä tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi salmonella- tai norotartunta, mutta myös korona, mikäli ravintola suljetaan väliaikaisesti ja se pääsee puhdistusten jälkeen jatkamaan toimintaansa.

– Vakuutus kattaa liiketoiminnan keskeytysvahingon, jos yrityksen omissa toimitiloissa on todettu korona, Paavilainen jatkaa.

Myös Finanssiala (FA) tiedotti keskiviikkona, että keskeytysvakuutus korvaa harvoin koronasulkemisia.

– Epidemiavakuutukset on suunnitellut yksittäisiin tautitapauksiin, ei laajamittaisiin katastrofeihin, toteaa johtaja Lea Mäntyniemi.

Akyunin mukaan moni yrittäjä luulee edelleen, että vakuutuksesta olisi apua.

– Yrittäjillä on yleisesti sellainen harhaluulo, että vakuutusyhtiöt korvaavat, kun ravintolat laitetaan kiinni. Monet odottavat nyt vakuutusrahoja.

Akyunien ravintolan toiminta on nyt vaakalaudalla. Mendo Akyundo ei vielä osaa sanoa, miten hänen yrityksen kestää ainakin kahden kuukauden sulun. Lomautuksia ja irtisanomisia pyritään viiden työntekijän ravintolassa viimeiseen asti välttämään.

Ravintolan toiminta on jo nyt hiljentynyt niin paljon, että palkanmaksun kanssa on ollut ongelmia.

– Aikaisemmin meillä kävi lounaalla noin 150 ihmistä, nyt kymmenen. Valtio tukee isoja yrityksiä, mutta miten meidän pienten käy? Miksi meitä ei tueta? Valtio tarjoaa yrityksille ainoastaan lainaa.

Myös yhtiökumppani ja veli, Cemil Akyun, myöntää, että unettomia öitä on ollut.

– En tiedä. Jotain pitäisi keksiä. Olemme pohtineet kotiinkuljetusten aloittamista, mutta sekin vaatii investointeja.

Yrityksen pitäisi hankkia muun muassa lisää autoja.

Toinen iso ongelma pukinmäkeläisyrittäjillä ovat tonttivuokrat. Ravintola sijaitsee kaupungin vuokratontilla, mutta kaupunki ei tule vuokrissa vastaan, vaan on tarjonnut ainoastaan vuokrille lisää maksuaikaa.

– Millä me edes jälkikäteen maksamme nollatuloilla rästissä olevat vuokramme? Hiljaiset ajat ravintoloissa saattavat pahimmillaan kestää jopa puoli, koska siihenkin menee aikaa, kunnes ihmiset taas uskaltavat alkaa käydä ravintoloissa, kun ne taas aikanaan avataan, Mendo Akyun sanoo.

Kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen kertoo, että ainakin tässä vaiheessa kaupunki pitää kiinni siitä, että vuokrat on maksettava.

– Kaupunki etenee tässä vaiheessa maksulykkäyksin akuutin ongelman ratkaisemiseksi. Mahdollisia maksuista luopumisia tullaan pohtimaan myöhemmin keväällä koko kaupungin tasolla.

Juttua päivitetty 26.3. kello 11.45: Juttuun lisätty Akyunin kommentti ravintolatoiminnan jatkumisesta hallituksen keskiviikkoisen linjauksen jälkeen.

Tietoa ja neuvoja

Kaupunki neuvoo koronatilanteesta selviämiseksi yrittäjiä ottamaan taoudellisissa ongelmissa yhteyttä kaupungin ylläpitämään yritys- ja startup-neuvonta NewCo Helsinkiin.

Palvelu toimii etäyhteydellä.

Yritysneuvojat antavat neuvontaa arkisin kello 9–11 ja kello 13–15 numerossa (09) 310 36360.

Numerosta on mahdollista varata aika etäyhteydellä toteutettavaan yritysneuvontaan soittamalla arkisin kello 11–13.

Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuva: Helsinkiläinen tori eristettiin poliisin käyttöön – "Niin pitkäksi aikaa kuin tarpeellista"25.3.2020 13.30
Helsinkiläisestä perinneruoasta tuli ravintolakriisin symboli – ”Yritetään tuoda iloa asiakkaille"24.3.2020 20.55
Helsinkiin avataan torstaina täysin uudenlainen ravintola, josta saa ruokaa vain kotiinkuljetuksella – valikoimassa myös käsidesiä ja wc-paperia17.3.2020 20.25
Ravintolat pannaan kiinni toukokuun loppuun – Uudenmaan eristämisestä pian lisää tietoa25.3.2020 09.17
Kuva: Kannustava viesti ilahdutti Tapanilassa25.3.2020 15.45

Kommentit (7)

Kommentit

Eli tässäkin asiassa on

Eli tässäkin asiassa on hallitus ollut ihan ulalla, kun tälläistä on kertoneet.

Tuossa mainittu vakuutusyhtiö

Tuossa mainittu vakuutusyhtiö ei herätä positiivista tunnetta.

Juuri noin yrittäjiltä

Juuri noin yrittäjiltä kupataan rahaa. Kuinkahan moni vakuutus paljastuu tarkemmassa tutkimisessa täysin hyödyttömäksi, ja yritys voisi olla ilman sitä?

Kyllä valtio on myös auttanut

Kyllä valtio on myös auttanut noita hyvin paljon. Keppepaikat saavat verohelpotuksia,ehkä tilojen vuokratkin maksetaan pari ensimmäistä vuotta,että saadaan homma pyörimään. Ei mikään ihme,että nämä menevät juuri 2v välein nurin,nimi vaihtuu ja samat hyypät töissä

Tätä kutsutaan petokseksi

Tätä kutsutaan petokseksi selväkielellä.

Onneksi kenellekään

Onneksi kenellekään ravintoloitsijalle ei tule houkutusta hankkia korona-tartuntaa vakuutuskorvausten toivossa.

Vakuutusyhtiöt on suurimmat

Vakuutusyhtiöt on suurimmat huijarit mutta yksi asia mitä ravintolat ei ymmärrä on se että asiakas kato on jo niin valtava että nurin menevät silti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu