Paikalliset

Kutojamummot aiotaan hätistää Malmin asemalta

Eeva Ovaskainen myy käsitöitään Malmin aseman ylikulkuputkessa aamuvarhaisesta lähtien. Virkeille eläkeläisille käsitöiden myynti on harrastus ja pieni lisätienestin lähde.

Päivi Tuovinen

Eeva Ovaskainen, 72, saapuu Malmin aseman ylikulkutunneliin aamulla puoli seitsemältä.

Hän levittää kutomansa sukat, käsineet ja pipot ikkunalaudalle ja istahtaa tuoliin kutomaan uutta käsineparia.

Vieressä myssyä virkkaava Irja Aho, 76, käy kauppaamassa käsitöitään kerran viikossa.

– Meille tämä on harrastus. Jos kotiin jää, sinne sitä nyykähtää, huomauttaa Ovaskainen.

– Täällä näen tuttuja ihmisiä ja entisiä työkavereita, kertoo Aho.

Kaupankäynti tuo lisätienestiä eläkeläisille, mutta rahasampo se ei ole.

– Myynti vaihtelee. Muutaman kympin päivässä voi saada, kertoo Ovaskainen.

Aho on myynyt käsitöitään tunnelissa vuoden, Ovaskainen puoli vuotta.

Käytävässä on myös viron- ja venäjänkielisiä käsityökauppiaita sekä libanonilaislähtoinen koriste-esineiden myyjä.

Katumuusikkojen kansallisuus vaihtelee, ja paikalla on säännöllisesti myös muutama romanikerjäläinen.

Muutaman kympin päivässä voi saada.”
Osa ohikulkijoista on sitä mieltä, että kauppiaat elävöittävät tunnelia. Kaikkia kaupankäynti julkisella paikalla ei kuitenkaan miellytä.

Rakennusviraston osastopäällikkö Pekka Henttonen kertoo, että toiminnasta on valitettu.

– He ovat luvatta siellä ja ajatuksena on, että heitä pyydetään siirtymään muualle, toteaa Henttonen.

Henttonen huomauttaa, että käytävää ei ole tarkoitettu kaupusteluun ja tilan pitää olla vapaa kulkemiseen.

Projektipäällikkö Ismo Rantanen kaupungin katu- ja puisto-osastolta on sovittelevammalla kannalla.

Hän on neuvotellut asiasta kaupungin hallintokeskuksen ja aseman kauppakeskusten kanssa.

– Kaupankäynti ei ole aggressiivista. Jos se olisi häiritsevää, olisi poliisin asia puuttua siihen, huomauttaa Rantanen.

Kauppiaiden läsnäolo ei ole tilan omistajan eli kaupungin näkökulmasta pelkästään negatiivinen asia.

– Kun käytävässä on valvovia silmiä, paikkoja ei rikota ja sotketa niin paljon.

Rantasen mukaan tavoitteena on kuitenkin saada kaupustelu hallintaan.

Käytävään on suunniteltu määriteltyjä myyntipaikkoja, joista kaupunki perisi pienen vuokran.

Ovaskaisen ja Ahon myyntipäivä on pulkassa alkuiltapäivästä, ja he pakkaavat käsityönsä kasseihin.

– Toivottavasti meitä ei häädetä täältä pois, pohtivat eläkeläiset.

Asemalla monta isäntää

Malmin aseman alueella on monta isäntää.

Aluetta hallinnoivat VR-Yhtymä, Liikennevirasto, aseman kauppakeskukset ja Helsingin kaupunki.

Valtaosan kauppakeskukset yhdistävästä ylikulkutunnelista omistaa kaupunki.

Aseman alue on kärsinyt ilkivallasta. Omistajat neuvottelevat nyt yhteistyön tiivistämisestä.

Alueesta muodostetaan mahdollisesti yhteinen järjestyksenvalvonta-alue.

Kauppakeskukset ovat myös esittäneet, että kulku niiden kautta asemalle yöllä lopetettaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (122)

Kommentit

Nimimerkille Malmilainen,

Nimimerkille Malmilainen, minä huomaan kirjoituksestasi sen että olet kovin katkera ihminen jos niin voin sanoa ??. Malmilainen sanot tavanneesi Kutojamummot ja jopa ostanut jotain koruja, kysynkin missä vaiheessa sinusta on tullut "vihamies" kutojamummoja kohtaan ??. Ilmoitat tavanneesi nämä kutojamummo "tyypit",niin kauan kuin he ovat olleet siellä tunnelissa kutomassa ja myymässä käsitöitään. Tiedän sen että he ovat oikein ystävällisiä ja hyviä ihmisiä ja vielä yrittelijäitä ihmisiä.

Tarkoitus oli osoittaa

Tarkoitus oli osoittaa tilanne sillalla. Huomenna näkee, mikä tilanne on tavaroissa - Onko kaikki tavarat, mitä normaalisti on myynnissä, vai puuttuuko kirpputoritavarat. Onko kaikki laitettu vastaamaan mielikuvaa kutojamummoista. Toivon Pekka Saurin osoittavan jonkin paremman paikan myyjille. Käytävä on viety molemmin puolin laittamalla ja ripustamassa myytävää molemmille seinille. Käytävä, silta on tarkoitettu ylikulkua varten. Nyt se on tukossa vapaata kulkemista varten. Ei ole tarvetta hakeutua hoitoon. Toivotaan menestystä mummoille, vaikka alakerran ikkunan edessä apteekkia vastapäätä. Siinä on suuri, avara paikka.

Nimimerkille Malmilainen,

Nimimerkille Malmilainen, muistan keskustelleeni jo keväällä ja kesällä tunnelissa kutovien mummojen ja muiden tunnelissa tavaroitaan myyvien ihmisten kanssa tästä myyntipaikasta, he kaikki olivat sitämieltä että myyntipaikkana tämä läpikulkutunneli ei ole kovinkaan hyvä myyntipaikka mutta kuitenkin heitä kiinnostaa ja viehättää olla siellä ja katsella ohikulkevia ihmisiä tunnelissa. Kerrot että sinun tarkoituksesi oli osoittaa tilanne Malmin tunnelissa ? Jokainen sinun lukuiset kommenttikirjoitukset lukenut tietää mihin sinä pyrit näillä kirjoituksillasi. "Mummot pois Malmin tunnelista" !. Tunnelin kutojamummot ovat kertoneet jo pitkään että heitä katehtitaan mm Malmin torilla hajuvesiään ja käsitöitään myyvät mummot ovat kuulema hyvin kateellisia tunnelin mummoille. Tunnelimummoilla on myöskin hyvin paljon ystävijä Malmilla ja vähän laajemminkin, tänään nähdään suuri ystäväjoukko tukemassa tunnelin kutojamummoja kello 12.00 sinne kaikki ystävät ja "vihamiehetkin" voi tulla mukaan ! JK Taidatpa ollakin kirjoituksiesi perusteella Malmin torilla yksi käsitöitään myyvä kateellinen mummo. Toivotat mummoille menestystä, mutta kirjoituksistasi jokainen lukija voi päättää ja ymmärtää sinun tarkoitusperät !.

Malmilaisen kannattaisi vähän

Malmilaisen kannattaisi vähän laihduttaa jos ei muka mahdu kulkemaan käytävällä, näyttää noi kutojamummojen asia kuitenkin sen verran kiinnostavan että olet nähtävästi taas menossa kyttäämään miten kudotaan. Mene vaan rohkeasti kysymään ohjeita niin kyllä nämä ihanat mummot mielellään sinua neuvovat ja jos innostusta riittää niin ei muuta kuin jonon jatkoksi kutomaan ja myymään sukkia ja lapasia.

Nimimerkille Ohikulkija, Olen

Nimimerkille Ohikulkija, Olen kanssasi täysin samaa mieltä näistä Malmin tunnelissa kutovista ihanista mummoista,heidän kanssaan voi keskustella heiltä saa hyvät neuvot jos vaan innostusta asiaan riittää ? kaikki kutojamummot jonon jatkoksi vaan kutomaan ja myymään käsitöitä.

Asia tuli yllätyksenä, että

Asia tuli yllätyksenä, että heidät aiotaan hätää. Yhdyin mielipiteenvaihtamiseen. Olen muualla harrastuksissa, en ehdi osallistua sillalla kutomiseen. En tiennyt mitään monista valituksista, joita viranomaiset olivat saaneet. Olen oppinut, että puhutaan totta neuvotteluissa. Jos tänään silta on siisti, siis ei kirpparitavaraa, rva, joka sanoi, älkää tuoko mitään muuta, kuin omia kutimia tänään, tulee todistamaan kuulemiseni oikeaksi. Tilanne on sekava niin kauan, kunnes siitä puhutaan tilanteen oikealla tavalla.

Nimimerkille Malmilainen,

Nimimerkille Malmilainen, Malmin tunnelin kutojamummot ja myyjät kertoivat,että heitä kävivät Malmin torilla myyvät kutojamummot ja torimyyjät kateuksissaan vakoilemassa tunnelissa olevija myyjijä ja kutojia , eli on iskenyt kova ammattikateus ja ahdasmielisyys Malmin torin mummoihin luulis heillä olevan toimintatilaa torilla tarpeeksi katehtimatta muita käsityön harrastajia. Siinähän sitä sinullakin on toimintaa kyttäillä ja katehtija ja kyylätä ahkerija ihania kutojamummoja Malmin tunnelissa, taidat melkein asua siellä Malmin tunnelissa kyttäämässä ? Menisit mieluumminkin myymään omija tavaroitasi ja samalla tuulettamaan omaa päätäsi sinne Malmintorille ! Todennäköisesti sinä olet kirjoituksiesi perusteella Malmin torilta yksi mummo niistä tunnelin mummojen kyttääjistä !

Olin ohikulkiessani ihaillen

Olin ohikulkiessani ihaillen katsellut tämänkin Ovaskaisen kutomista ja istumista päivästä toiseen myymässä vaatteita (miehensä kanssa). Olen muutaman kerran nähnyt, kuinka "kutojamummo" käykin ostoksilla UFF:ssä ja ostaa eurolla ja myy kahdella tai enemmällä periaatteella ja myöskin sukkia tietysti, mutta myyntihomma ei olekaan ainoastaan "kutomisesta" heruvia rahoja, vaan silkkaa businesta. Olen myös kuullut ohimennessäni kuinka kovaa arvostelua saa yksi jos toinenkin herkästi esim. ulkonäöstään, nimenomaan Eeva Ovaskaisen suusta. Se pariskunta ainakin tekee selvää rahaa siinä tunnelissa.

Nimimerkille Takku, vastaan

Nimimerkille Takku, vastaan toistamiseen tuohon sinun kirjoitukseen mm Eeva Ovaskaisesta ja mainitset myöskin hänen miehestään. Tunnen rouva Ovaskaisen ja hänen miehensä hyvin, ja Olen keskustellut heidän kanssaan mm tästä sinun kirjoittelusta. Rouva Ovaskainen ja hänen miehensä olivat kovasti ihmeissään,ketä jaksaa kiinnostaa ja kytätä mitä Rva Ovaskainen tekee ja missä hän käy esimerkiksi ostoksilla ? esim UFFin myymälässä. Ovaskaisten mielestä muutenkin tuo sinun kirjoittelusi kuulosti olevan hyvin alaarvoista ja vääristelevää ja valheellista kirjoittelua joka ei heidän mielestään pidä paikkaansa ollenkaan. Annat myöskin kirjoituksessasi ymmärtää että tuossa tunnelissa tekee paljon rahaa ! Ei pidä oollenkaan paikkaansa vaan se on vain kateutta sanoivat Ovaskaiset.

Nimimerkille Takku,

Nimimerkille Takku, Kirjoitat ohikulkiessasi ihailevasi Ovaskaisen kutomista ja istumista päivästä toiseen myymässä tunnelissa, niin minäkin ihailen ihanaa rva Ovaskaista kulkiessani tunnelissa ja hänen kutomiaan ihania käsitöitään. Ostan myöskin rva Ovaskaiselta silloin kun tarvitsen ihanija hyviä sukkia tai käsineitä, Rouva Ovaskainen kutoo ihmisille myöskin tilauksesta mitä kukin haluaa häneltä tilata, jos hänellä ei satu olemaan sopivaa valmiina. Tuo sinun kirjoitus ja panettelu Rouva Ovaskaisesta on täyttä puppua,tuntien Rouva Ovaskaisen ja myöskin hänen miehensä hyvin, väitän että Rva Ovaskainen ei arvostele eikä panettele ketään ohikulkijoita , sillä nehän ovat hänen ja muidenkin kutojien mahdollisia asiakkaita. Siis hänellä ei ole mitään tarvetta arvostella ketään hiljaa eikä kovaa niin kuin väität ! Kirjoitat että Rva Ovaskainen on myymässä hänen miehensä kanssa vaatteita,ei pidä paikkaansa Herra Ovaskainen on paikalla vain rouvansa tukena ja turvana tunnelissa tapahtuneen varkauden takia.

En ole mummo missään. Mikä

En ole mummo missään. Mikä oli tilanne tänään median ollessa paikalla? Oliko ainoastaan omia kutimia esillä, niin kuin kerroin Ovaskaisen käskeneen tehdä? Kuka myöntää? OLI! Ei ollut kirpputoria laajalti levitettynä molemmilla seinillä! Oli ainoastaan yksi seinä käytössä. Muutamalla käsityöllä. Onko kukaan myöntämässä totuutta? Mitä minä eilen kirjoitin? Lukekaa se! Median poistuttua kaiteet täyttyivät sekä ikkulaudat kaiken maailman myytävistä. Olkaa totuudessa! Jos sanon, että olen kouluttautunut viestinnässä, kriisienhallinnassa sekä kriisien johtamisessa se voi olla teille liikaa. Asioiden hoitaminen aloitetaan totuudesta. Ovaskaisen ryöpytys torilla myyvälle naiselle jäi teiltä näkemättä, eikä se näin ollen poista sen totuudellisuutta. Älkää luetelko omia juttujanne. Lausukaa totuuksia. Tämä on mielipide keskustelu. Minä tahdon käytävän tyhjäksi. Se on minun mielipiteeni, eikä sillä ole mitään tekemistä kateellisuuden kanssa. Jokaisella on oma mielipiteensä. Ja se luo keskustelun pohjan ilman kenenkään panettelua. Pekka Sauri tekee päätöksen ja hän kantaa siitä vastuunsa.

Nimimerkille Malmilainen,

Nimimerkille Malmilainen, tulin siihen tulokseen kirjoituksestasi,että olet edelleenkin se sama tietty henkilö malmintorin kateellinen mummo, kuulema myyt "tekemiäsi" käsitöitä Malmintorilla " käydessäni tänään tunnelissa mielenilmaus tapahtumassa mummojen puolesta. Tapasin nämä ihanat mummot myymässä kutomiaan käsitöitään tunnelissa ja tapasin hyvin paljon muitakin mummojen ystäviä. Mummot olivat kaikki sitämieltä että tämä valtava kohu on saanut alkunsa Malmin torilla myyviltä kateellisilta mummoilta. Kirjoituksiesi perusteella sinä ole yksi heistä valittajamummoista. Huomautan vaan että Rouva Ovaskainen ei ollut tänään tunnelissa ollenkaan paikalla. Olen varma siitä että Pekka Sauri ja muut virkamiehet tekevät jonkun päätöksen tässäasiassa ! jos päätös on kutojamummoille myönteinen aiotko vielä jatkaa valittamistasi ?.

Ei Pekka Sauri varmaankaan

Ei Pekka Sauri varmaankaan yksin mitään päätöksiä tee, kyllä siellä on monta muutakin päätöksen tekoon osallistuvaa tahoa. Kuten varmaan malmilainen kademielinen mummojen vihaaja huomasi niin tunnelin mummoilla oli lukuisia hyväsydämisiä ihmisiä kannustamassa heidän toimintaa. Joukossa oli näköjään tämä malmilainenkin joka yrittää kaikin keinoin terrorisoida mummojen toimintaa toivottavasti siinä kuitenkaan onnistumatta. Kiitos kaikille jotka osallistuitte mielenilmaukseen,itse en valitettavasti päässyt osallistumaan työkiireiltäni:-) :-) :-)

Nimimerkille Villasukka, hei

Nimimerkille Villasukka, hei olin itse paikalla tapaamassa mummoja ja heidän lukuisia ystäviään, tilaisuus oli hyvin lämminhenkinen,siellä oli järjestetty kahvitarjoilu joimme kahvia ja keskustelimme näistä mummojen asioista, kaikki joiden kanssa minä keskustelin olivat yhtämieltä siitä että mummot saisivat jatkaa entiseen tapaan tunnelissa. Kiitän tässä yhteydessä ystävällisiä kahvitarjoilun järjestäjiä tilaisuuteen.

Asiassa on kyse käytävän,

Asiassa on kyse käytävän, sillan käytöstä. Kyseessä ei millään muotoa ole "kademielinen mummojen vihaaja" menttaliteetti. Keskustelussa on noussut pinnalle, esille "mummoja rakastavat" henkilöt ja käytävää ilman kirpparitoimintaa olevat henkilöt. Keskustelussa ei ole kateellisia, sen enempää, kuin rakastavia henkilöitä. Tulisi löytää asian ydin, mistä on kyse. On kyse sillankäytöstä sen luonnollisessa tilassa. Terrosisointi on rikollista toimintaa ja se kuuluu poliisille. Viekää siis rikosilmoitus poliisille. Voitte myös opetella mielipidevaihtelua. On lohdullista, jos Sauri yksin ei tee päätöstä. Päätöksestä voi siis tulla mieleinen monelle.

Malmilaisen kannattaisi lukea

Malmilaisen kannattaisi lukea uutisia tarkemmin kun väittää olevansa fiksu ihminen niin tietäisi itsekin että Sauri ei tule tekemään päätöstä yksin. Malmin putki ei tietääksen ole kirpputori vaan mummot tulevat sinne tapaamaan toisiaan ja muita ohikulkevia ihmisiä ja samalla tekevät siinä aikansa kuluksi käsitöitä, sen takia heitä ei varmaankaan kukaan pysty sieltä häätämään. Ei ainakaan yksi malmilainen.

Minusta Malmin "putki" on

Minusta Malmin "putki" on kodikkaampi ja eläväisempi kun siellä on ollut kauniita käsitöitä, ja seinillä vaihtelevasti vaatteita ja kiireettömiä ihmisiä, ei vain niitä jotka robotin lailla marssivat nopeasti päästä toiseen. Otan melkein päivittäisen sillan yli kulkemisen eräänlaisena taidenäyttelynä. Hullumpiakin taiteeksikutsuttuja näyttelyjä on ollut. Tyhjänä putki on kolkko. Olen kulkenut alusta alkaen " putkessa" työmatkallani ja nyttemmin eläkkeellä ollessa kauppareissuilla. Aiemmin joskus pelotti, kun olen nähnyt silloin siellä väkivaltaa, myös täysin sivulliseen kulkijaan kohdistuneena, nykyään en ole siellä väkivaltaa havainnut. Minua siis mummot ja myynti eivät häiritse, päinvastoin. Liika tiukkapipoisuus tekee kaikkien elämästä raskasta.

Juuri näin turha nipotus pois

Juuri näin turha nipotus pois ja antaa mummojen ilahduttaa ohikulkevia ihmisiä, tunneli on nykyään paljon viihtyisämpi paikka kun sielä on muutama myyjä eikä ainoastaan kiireesti ohikulkevia ihmisiä. Matkustakaa hyvät ihmiset niin näette vastaavanlaista toimintaa jokaisessa euroopan kaupungissa ja se kuuluu kaupunkikulttuuriin. mielestäni tälläistä toimintaa tulisi kaupungintukea, ei tarvittaisi niin paljon mummojen ja pappojen päivähoitopaikkoja

Tämä vasta mahtava tapa

Tämä vasta mahtava tapa virkistää aseman ilmettä. Tämä sopii itseasiassa nuoremmillekin, jotka vähävaraisia tai työttömiä. Lisäansiot ei pahitteeksi. Ajettelinkin, että onko mahdollista laajentaa jollekin muulle sillalle toimintaa. Esim. Pasilan ja Espoon asema saisi väriä elämään, jos aktiivisia löytyy. Olisikohan nenäpäivä 9.11.2012 sopiva aloitus? Jokainen halukas voisi käsitöitään myydä ja laittaa haluamansa summan hyväntekeväisyyteen ja loput pitää itsellään.

Kannattaa kokeilla,

Kannattaa kokeilla, mielestäni aivan loistava idea! Kaikki joukolla kutomaan tunneleihin ym. Paikkoihin ympäri pääkaupunkiseutua, saadaan väriä ja elämää tunneleihin. Malmi on hyvänä esimerkkinä siitä!

Siivotkaa ensin portaikko!

Siivotkaa ensin portaikko! Olen juuri Malmille muuttaneena todennut että spurgut on todellakin ongelma Malmin kävelytunnelissa. Etenkin Ala-Malmin puolelle vievät portaat on ihan oikeasti kustu piloille! ikkunat hakattu säpäleiksi ja monena aamuna oksennettu portaille tai nurkkiin. Töihin mennessä siellä hengaa rupusakkia ja huutavat perään eläimellisiä huutoja. Ihan kuin olisi jotenkin hauskaa kun juoksen portaat ja pidätän hengitystä ettei tarvi haistella kusia ja tupakansavua! Tie vaikka käyvät vielä käsiksi ja vievät rahat taimuuta. Joku aamu portaikossa seisoskeli siivoaja, näytti siltä että pelkäsi koskettaa yhtikäs mihinkään, eipä portaikkoa kuumalla vesisangolla ja rätillä silti putsatakkaan. Tunnelimummot ovat aivan harmittomia, tuovat ehkä lisää turvaa myös. Ennemmin se uhkaavanoloinen romanialaismiesjoukko ja ne pari kyyhöttävää kerjäläisnaista joita juopot käyvät kosiskelemassa, saisi poistaa. Katsokaa oikeita ongelmia silmiin älkääkä lässyttäkö. Mummut on tullut jäädäkseen, ja väestö senkun ikääntyy! Ja minä suosin kotimaista. piste.

"Kaupankäynti ei ole

"Kaupankäynti ei ole aggressiivista. Jos se olisi häiritsevää, olisi poliisin asia puuttua siihen, huomauttaa Rantanen". Pointti on hyvä! Poliisin pitäisi VÄLITTÖMÄSTI puuttua häiritsevään kaupusteluun tai kerjäykseen. SÄHKÖmyyjät ja puhelinLIITTYMÄmyyjät ovat esimerkkejä aggressiivisesta kaupustelusta. Myöskin ISO NUMERO lehden myyjät ovat aggressiivisia. Suomalaiseen kulttuuriin ei todellakaan kuulu moikata jokaista vastaantulijaa ja kysyä kuulumisia, moikkaamisen ainoa tarkoituksena myydä ylihintainen lehti. Jos haluan ostaa lehden, ostan sen kyllä jos vain vilautat lehteäsi, voit tunkea "mitä kuuluu" myyntipuheesi vaikka anaalireikään.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu