Ruoka

Baristakouluttaja: Näin valmistat oikeaoppisen laten

Baristakouluttaja Antti Suomelan mukaan taitava barista on kuin robotti. Espressoa valmistaessaan hän tekee kaikki työvaiheet täsmälleen samalla tavalla.

Heli Koivuniemi

Baristakouluttaja Antti Suomela elää kahvista. Hän urakoi vuodessa noin 120 koulutusta ja koulutuspäivien pituudet vaihtelevat 8–10 tuntiin.

Espresson valmistukseen liittyy monta yksityiskohtaa, joita kotibaristatkin voivat opetella Suomelan mukaan askel kerrallaan.

– Kahvin on oltava tuoretta, sille on löydettävä oikea jauhatusaste, kahvi tampataan sihtiin tiiviiksi, tasaiseksi kiekoksi ja vettä valutetaan noin 25 sekuntia, ammattilainen tiivistää.

Lopulta, kun jokainen yksityiskohta on taidokkaasti suoritettu, kahvin päälle muodostuu kasviöljyistä, proteiinista ja sokereista vaahto, jota kutsutaan cremaksi.

Mitä korkeampi paine koneessa on, sitä varmemmin vaahdon pintaan saa.

Mutterikoneen yhden paarin paineella cremaa ei synny.

Espressokoneet ovat helpottaneet kotibaristojen työtä, ja niitä käyttämällä välttyy monelta työläältä vaiheelta.

Yksi tyypillisimmistä kysymyksistä on, miten maito lämmitetään latteen oikeaoppisesti.

– On tärkeää, että käytät tuoretta täysmaitoa. Maidon lämpötila ei saa ylittää 65 astetta, Suomela sanoo.

Helpointa maito on lämmittää siihen tarkoitetulla laitteella. Laitteen sisus on teflonia, ja se on helppo puhdistaa.

Lattea valmistaessaan Suomela kiinnittää huomiota myös kahvipavun ominaisuuksiin.

Eri papulaadut käyttäytyvät maidon kanssa eri tavoin.

– Intermezzo, joka on arabica ja robusta- kahvin sekoitus, kestää paremmin maidon tuoman rasitteen.

– Sataprosenttisesta arabicasta valmistettua Emozionia käyttäisin puolestaan espressossa.

Americano-kahvin valmistajille Suomela antaa vielä yhden vinkin.

– Valuta kuumaa vettä ensin pohjalle ja vasta sitten espresso päälle. Jos kaikki vesi valutetaan kahvin läpi, juomaa ei voi suositella juotavaksi, hän neuvoo.

Antti Suomela

Meiran baristakouluttaja

Kilpaili Vuoden Barista 2011 ja 2012 -kisoissa.

Sijoittui vuonna 2012 kuuden finalistin joukkoon.

On Suomen Erikoiskahviyhdistyksen baristamaajoukkueen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Eikös se ole latte eikä late?

Eikös se ole latte eikä late?

"Mutterikoneen yhden paarin

"Mutterikoneen yhden paarin paineella cremaa ei synny." Itsellänihän on pulttikone ja siitä kyllä bareja löytyy ja tätä kautta painettakin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu