Paikalliset

Näin huomioit lemmikin sisustuksessa – katso vinkit

Parkettilattia ei ole sisustussuunnittelija Elisa Arvisen mielestä lainkaan huono vaihtoehto lemmikkiperheeseen. Muovimatossa näkyvät elämisen jäljet ja laminaatti on liukas. Eetu-koiran kaverina asuu Arvisen kodissa myös kaksi kissaa, joilla on oma kiipeilypuu keittiön nurkassa.

Tiina Örn

Touhukas monirotuinen Eetu-koira pyörii omistajansa ympärillä keittiössä. Eetu odottaa namipalaa palkaksi olohuoneen lattialla esitetyistä tanssitempuista. Omistaja Elisa Arvinen keittää kahvia ja kertoo, miten Eetun tulo taloon on sisustuksessa huomioitu.

– Olohuoneessa on tyhjä tila, jossa on hyvä tehdä Eetun kanssa temppuharjoituksia.

Talossa on myös kaksi kissaa. Kissojen korkealla kiipeilytelineellä on paikka keittiön nurkassa.

– Kun kissoille on riittävästi omia kiipeilytelineitä ja raapimispuita, ne eivät niin herkästi tuhoa huonekaluja ja revi verhoja, toteaa Arvinen.

Arvinen on sisustanut avomiehensä kanssa kauniin paritalokodin, jossa myös eläimillä on hyvä asua. Arvinen on ammatiltaan sisustustoimittaja ja koulutukseltaan sisustussuunnittelija, joten lemmikkien kodille asettamat vaatimukset ovat hänelle tuttuja myös työn kautta.

Lemmikin omistavalle oman kodin rakentajalle Arvisella on paljon vinkkejä.

– On hyvä, jos taloon voi rakentaa ”arkioven”, josta koira kulkee. Siihen lähelle kannattaa sijoittaa lattiakaivo ja pesupaikka, joka palvelee hyvin myös lapsiperheessä.

Jos kodissa on useita kerroksia, portaiden materiaaliin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

– Omakotirakentajan kannattaa harkita nyt niin trendikkäitä betoniportaita. Ne eivät ole liukkaat, eikä niissä näy lika.

Rakentajaa ja saneeraajaa Arvinen vinkkaa kiinnittämään huomiota seinä- ja lattiamateriaaleihin.

– Parketti naarmuuntuu helposti koiran ja kissan kynsistä, mutta aitona luonnonmateriaalina sen pinnassa on elävyyttä, jossa tahrat ja naarmut eivät näy. Lemmikkiperheessä parketti on liukasta laminaattia parempi vaihtoehto.

Omaan kotiin Arvinen kertoo haaveilevansa modernista laattalattiasta, jossa olisi karkeahko pinta ja joka olisi helppo pitää puhtaana pyyhkäisemällä.

 

Mustassa näkyvät karvat ja tahrat.”

 

Kodin on tarkoitus olla hyvän olon ja levollisen mielen tyyssija. Arvinen muistuttaakin kiinnittämään huomiota siihen, ettei lemmikkiperheessä tarvitsisi koko ajan pelätä pintojen ja kalusteiden rikkoontumista.

– Kissaperheeseen en suosittele strukturoituja seinäpintoja, joihin on helppo tarttua kynsillä.

Kissa ja koiraperheessä ei tarvitse luopua valkoisesta väristä, kunhan muistaa, että tekstiilien tulee olla vesipestäviä. Musta on Arvisen mielestä lemmikkiperheessä valkoista ongelmallisempi sisustusväri.

– Mustassa näkyvät karvat ja tahrat. Keittiömme tuolien päälliset ovat mustat ja ne näyttävät epäsiisteiltä, vaikka kuinka puhdistaisi.

Siististä kodista haaveilevalle lemmikin omistajalle Arvinen antaa lopuksi neuvoista tärkeimmän.

– Kun lemmikin elämässä on aktiviteetteja, se ei pura ahdistusta huonekaluihin ja muuhun sisustukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Yli 100 vuotta sitten ihmiset

Yli 100 vuotta sitten ihmiset älysivät, että kaupunki ja ahtaat tilat eivät ole eläimien paikkoja eivätkä eläimet ole terveellisiä ihmisasumuksissa vaan kummatkin lajit tarvitsevat oman tilansa. Eläimet viihtyvät maalla ja nauttivat mahdollisuudesta olla ulkona suurimman osan ajasta. Nyt näiden ihmisten jälkeläisensä asettavat eläimet ihmisasumuksissa etusijalle. Parempi kuitenkin, että eläimille annetaan tilaa. Paperiversiossa oli vieressä Heli Koivuniemen juttu ahtaassa viihtyvistä isoista koiristaan. No joopa. Voihan sitä huonoa omaatuntoa noinkin rauhoitella, mutta minä olisin kyllä tuon tilan kannalla. Ahtaassa tilassa suurimman osan vuorokaudesta vankina olevat eläimet kärsivät varmasti yhtä paljon kuin samassa talossa asuvat naapuritkin.

Aivan verraton imuri kissojen

Aivan verraton imuri kissojen ja koirien karvojen sekä heidän aiheuttaman pölyn poistamiseen on Dyson Allergy -imuri. Ei tarvitse pölypusseja ollenkaan ja oikeasti toimii! Itsellä on sellainen toiminut luotettavasti jo monta vuotta ja olen ollut todella tyytyväinen. Kakkosimuri itsellä on alle satasen Siemens, jonne hankin itse pölypussit netistä esim. http://www.polypussit.com Nykytaloissa huoneilma pysyy raikkaana koneellisen ilmanvaihdon ansiosta. Ilmanvaihtoa voi näpsäyttää pykälää isommalle, jos ilma ei tunnu raikkaalta. Jokainen tietää millaisia ominaistuoksuja on esimerkiksi 70- ja 80-luvun taloissa. Monissa haisee suorastaan paha ja jos eläimiä pidetään vielä sellaisessa talossa, pitäisi todellakin tuulettaa useammnin kuin kerran viikossa siivouspäivänä. Siisteys pysyy tasaisesti siivoamalla, koska pöly tahtoo aika helposti levitä ja nousta ilmaankin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu