Käsityömyymälät Bockin taloon jo ensi kesäksi

Bockin talo sijaitsee Katariinankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa Senaatintorin laidalla.

Anneli Tuominen-Halomo

Vanhojen Torikortteleiden uudistus Senaatintorin laidalla etenee seuraavaksi Bockin talon kunnostamiseen.

Kiinteistönomistaja Helsingin Leijona Oy aloittaa käsityöläisyrittäjien etsinnän kiinteistölautakunnan hyväksyttyä liiketilojen hankesuunnitelman.

– Vuokralaisten haku käynnistyy heti kun saadaan viralliset paperit kuntoon. Tavoite on, että nyt kunnostettavat Bockin talon tilat olisivat toiminnassa jo ensi kesänä, kertoo kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

– Bockin talo historiallisesti arvokas paikka koko Torikorttelikokonaisuudessa. Käsityökauppiaillekin kesä on erittäin tärkeä sesonki.

Torikortteleiden kehityshanke lyötiin lukkoon vuonna 2009.

Silloin sovittiin, että erityisesti Bockin talosta Katariinankadun varrella kehitetään käsityömyymälöihin painottuva kokonaisuus.

– Sama konsepti on yhä voimassa ja Bockin talosta ollaan edelleen rakentamassa modernia käsityöalan kokonaisuutta, Peggy Bauer lisää.

Kunnostussuunnitelman pohjapiirustuksessa Bockin talon katutasoon on piirretty kuusi pienempää liiketilaa ja yksi isompi liiketila.

Tiloihin tulevien myymälöiden ja yrittäjien kokonaismäärä ei ole vielä tiedossa, sillä tilat ovat muunneltavissa. Yrityksiä voi olla enemmän kuin seitsemän.

– Yhteen isoon tilaan voisi muodostaa isomman käsityöläisyrittäjien kollektiivin ja tapahtumapaikan. Sinne voidaan perustaa käsityötoiminnalle designtori, kuten on Tukholmassakin.

– Tilaa voisi hallinnoida kollektiivin asettama hallitus, jossa olisi 3-4 käsityöyrittäjää. Vaihtoehtoisesti tila voisi olla yhdellä isolla toimijalla, joka edelleenvuokraisi tilasta yhteisen konseptin mukaisesti myyntitilaa useille pienille käsityöyrittäjille, Bauer selvittää.

Liiketiloista järjestetään joko kaikille yrittäjille avoin julkinen tarjouskilpailu tai sitten vuokrasopimukset solmitaan neuvotteluiden perusteella.

– Toivoisin, että maaliskuussa olisi vuokralaiset tiedossa, jotta heidät voidaan ottaa tilojen sisustuksen suunnitteluun mukaan.

Liiketiloihin on kohdistunut Bauerin mukaan jo vilkkaasti ennakkokysyntää.

– Uskon, että saamme Bockin taloon monipuolisen ja kiinnostavan kokonaisuuden käsityöläisalan toimijoita, koska talo on niin loistavalla paikalla. Helsingin keskustan vanha kaupunginosa saadaan eloon, kun sinne tulee kiinnostavia yrityksiä.

Vuonna 1765 valmistunut Bockin talo on kulttuurihistoriallisesti Helsingin merkittävimpiä rakennuksia.

Se rakennettiin alun perin Bockin kauppiassuvun käyttöön. Historiansa aikana talo on toiminut muun muassa Helsingin raatihuoneena, maistraattina ja poliisilaitoksena.

Kommentit

"Kiinteistönomistaja Helsingin Leijona Oy aloittaa käsityöläisyrittäjien etsinnän kiinteistölautakunnan hyväksyttyä liiketilojen hankesuunnitelman." Tietääkseni kiinteistöt omistaa edelleen Kiinteistövirasto. Helsingin Leijona Oy on perustettu tietyn porukan toimesta. "Kehittämään kiinteistöjä ".
Leijona Oy vuokraa Helsingin Kaupungilta tiloja pilkkahintaan ja vuokraa ulos korkeaan hintaan. Kuinka monta yritystä on jo kaatunut tämän kehittämisen myötä?
Bockin talo remontoidaan verorahoilla ja Leijona vuokraa tiloja käsityöläisyrittäjille.
Ei tarvitse mennä kuin vuosi taaksepäin, niin kaikki muistavat että kohde ei myynyt silloinkaan mitään, edes turistien sesonki aikaan, ei myy Kiselefikään vaikka Leijona kuinka kehittää.

"Liiketiloista järjestetään joko kaikille yrittäjille avoin julkinen tarjouskilpailu tai sitten vuokrasopimukset solmitaan neuvotteluiden perusteella.
– Toivoisin, että maaliskuussa olisi vuokralaiset tiedossa, jotta heidät voidaan ottaa tilojen sisustuksen suunnitteluun mukaan. Liiketiloihin on kohdistunut Bauerin mukaan jo vilkkaasti ennakkokysyntää."
On varmasti, ne jotka eivät tiedä..että paikka ei myy pätkääkään. On myös huhuja että jos on kauppapaikan uuden johtajan frendi saa tiloja ihan ilmaiseksi. Normaali yrittäjä joutuu maksamaan korkean vuokran. Laittaisiko joku stopin tälle verorahojen holtittomalle käytölle? Tässä on hienosti sotkettu julkinen ja yksityinen raha sekaisin. Joka lehdestä saa lukea työttömyydestä ja lakkauttamisista, rahat on loppu. Tähän projektiin kuitenkin löytyy varoja. Miksi? Kuka tätä tukee? Olisi hauskaa tietää paljonko Leijona Oy saa vuokratuottoja ja paljonko niistä menee aidosti tähän kehittämiseen? Nykyiset yrittäjät hoi. Kertokaa missä vaiheessa tässä mennään? Te tiedätte sen..

entinenvuokralainen2012

Ajelen ratikalla joka päivä siitä ohi. On tullut tuijoteltua sitä työmaata. Rakastan niiden talojen historiaa! Viimeiset vuodet ne ovat olleet työmaana. Lehdistä on saanut lukea sen vaiheista. Heräsi uteliaisuus ja netistä etsivä löytää.

"Kiinteistönomistaja Helsingin Leijona Oy aloittaa käsityöläisyrittäjien etsinnän kiinteistölautakunnan hyväksyttyä liiketilojen hankesuunnitelman."

Hankesuunnitelma on tullut 7.2.2013
http://www.hel.fi/hki/kv/fi/P__t_ksenteko/Kiinteist_lautakunta/Lista?yea...

Sieltä suoraan kopioitua.

Hankkeen rahoitus sisältyy kaupunginhallituksen käytettävissä olevaan Torikortteleiden kehittämiseen tarkoitettuun vuosien 2012 - 2013 investointimäärärahaan.

Bockin talon korjauskustannukset: hankkeen enimmäishinta-arvio on arvonlisäverottomana 852 000 euroa, hintatasossa
12/2012, RI=106,0 ja THI= 153,6. Enimmäishinta-arvioon on sisällytetty rakennuslupamääräyksien (lupa saatu 29.1.2013) mahdollisesti aiheuttamia lisä- ja muutostöitä 35 000 euroa.

Vuokra määräytyy kustannuslaskennan pohjalta kaupunginhallituksen 30.11.2009,
§1339, määrittämän vuokranmaksuperusteen mukaan, jossa pääoman korko ensi
vaiheessa on Helsingin Leijona Oy:lle 0%. Kiinteistöviraston tilakeskuksen asiakkuusyksikön laskelman mukaan hankkeen lisävuokra tulee olemaan 14,61 euroa/htm2.
- nykyinen pinta-ala 556 htm2 ja nykyinen vuokra 6 432 €/kk. Vuokra sisältää ylläpidon.
- hankesuunnitelmassa oleva pinta-ala 324 htm2 on osa koko vuokratusta alueesta,
lisävuokra 4 544 €/kk, 14,61 €/m2/kk, korko 0%, takaisinmaksuaika 15 vuotta

Eli Leijona Oy maksaa kaupungille tällä hetkellä vuokraa 11.57€/m2, jossa on sisällytetty ylläpito. Alle 12€ vuokra senaatintorin laidalta on aika vähän. Veikkaan maalaisjärjellä että ylläpito kahmaisee puolet. Eli todellinen vuokra on 6€/m2, Remontin jälkeinen vuokra näyttää olevan muutaman euron kalliimpi.

Jos kiinteistöjen korjauksiin käytetään investointimäärärahoja, joissa on 0% korko!
Leijona Oy:lle myönnetään erikseen markkinointiin rahaa ja Oy vuokraa ulos kolmen korttelin verran kiinteistömassaa kaupungin paraati paikalta ja on voittoa tavoittelematon yksityinen osakeyhtiö.

Olet oikeassa jokin ei täsmää..Tosin täytyy huomioida, että en tiedä muuta kuin googlen antamat "faktat", eli voin olla väärässä.

RipaIV

Mahtavaa on että saadaan taas käsityö takaisin bockiin. Toivottavasti remontti
raikastaa talon ilmettä. Pääsee taas hypistelemään käsintehtyjä tuotteita,
koruja ja ostamaan ihania villasukkia. Kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer on kyllä tuonut uutta väriä taloon marianne raidoillaan ja hyppynarun hyppely
tempauksillaan. Hänen tapansa markkinoida on inhimillistä ja ihmisläheistä, uskon että hänen aikaansaannosten ansiosta kortteli alkaa kukoistamaan. Saunan tuominen kortteleiden sisäpihalle oli huippu keksintö, harvoin pääsee niin keskustassa kokemaan saunan lämmön, eikun vain myös turisteille tietoa tästä eksoottisesta ja uniikista kokemusmahdollisuudesta ja sen jälkeen myydään heille Suomi laatukäsityötä. On hienoa että on löytynyt joku, joka osaa arvostaa pienyrittäjää ja tälläistä yrittäjien suojelijaa tarvitaan.

Torikortteleissa toimitustaan pitävä ekologinen lifestyle-lehti Huilikin on rahoitus avulla saatu jaloilleen, ja kyllä minusta kaupunki voisi
enemmänkin tukea aloittelevia yrittäjiä. Aivan fantastinen idea olla
ensimmäinen suomalainen, joka rahoittaa mediaa yhteisörahoituksella. Innolla odotan mitä muita toimivia ideoita kevään aikana luodaankaan. Peggy on raikas tuulahdus tylsien virkamiesten joukossa, hän on se todellinen
ekosysteemin pormestari. Taas nähdään että naisenergialla ja päätösvallalla saadaan tärkeitä asioita kukoistamaan.

Casmir