DIF Döner sai laitteesta apua työvoimapulaan. King Kebab jatkaa lihan leikkaamista käsin.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Uutisissa 19.4.2023.
Helsingissä on pula kokeneista kebablihan leikkaajista. Tämä on huomattu esimerkiksi Ruoholahteen viime vuonna avatussa DIF Dönerissä. Ravintolaan on siksi hankittu kebabrobotti, joka leikkaa lihaa tarvittaessa vuorokauden ympäri, eikä läkähdy grillin kuumuudessa.
– Leikkasimme lihan aluksi käsin. Jonot ravintolaan alkoivat kuitenkin kasvaa ja meidän oli vaikeaa löytää riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Parhaimmillaan robotilla menee muutama sekunti, kun se leikkaa lihan yhteen annokseen, sanoo yrittäjä Iman Gharagozlu.
Hän laskee, että kone korvaa kokonaan yhden työntekijän.
DIF Dönerin omistajiin kuuluva Akseli Herlevi kiittelee robottileikkurin tasaista laatua.
– Se auttaa työntekijää keskittymään annoksen kokoamiseen ja asiakas saa näin paremman ruoan.
Lounas-ajan jälkeen Ruoholahden DIF Dönerissä ei näy jonoa, mutta ylös-alas liikkuva kone höylää naudanlihavartaasta siivuja Teemu Lamsijärven, 32, ja Katja Kurkisen, 50, iskender-annoksiin.
Ravintola on heille tuttu, mutta kumpikaan ei ole kiinnittänyt huomiota siihen, ettei lihaa leikata käsin.
– Kebabrobotti ei kuulosta hullummalta, he sanovat HU:lle.
Molempien mielestä tärkeintä on ruoan maku.
– Kebab on täällä lihaisaa, Lamsijärvi kiittää.
– Itse tehdyt kastikkeet ja tuoreet yrtit jäävät mieleen, Kurkinen sanoo.
DIF Döner avaa seuraavan ravintolan lähiaikoina Iso Roobertinkadun ja Yrjönkadun risteykseen. Kebabrobotti hoitaa lihanleikkuun myös siellä.
Kebabrobotti saa helsinkiläisiltä kebabyrittäjiltä varovaisen innostuneen vastaanoton.
– Olen nähnyt videoita ja ne ovat herättäneet mielenkiintoa. 10 000 euron hintaluokka on kuitenkin liikaa. Varmasti se vähentäisi työntekijäkuluja, sanoo King Kebabin ravintolapäällikkö Ahmet Deniz.
Deniz epäilee, nopeuttaako robotti kuitenkaan työntekoa.
– Pystyn leikkaaman itse kolme kertaa nopeammin kuin robotti. Kebabgrillin kuumuuskaan ei haittaa, kun osaa oikean taktiikan, sanoo 15 vuotta kebabeja valmistanut Deniz Helsingin Uutisten haastattelussa.
Akseli Herlevi muistuttaa, että keittiöissä on ollut robotteja vuosikausia, esimerkiksi ranskalaisten paistamiseen tai burgeripihvien paistamiseen.
– Onhan maailmalla ihan kokonaan robotisoitujakin ravintoloita, mutta en usko niiden valtavaan suosioon. Minusta ainakin on kiva katsoa kun ihmiset hääräävät keittiössä.
Uusi laite on pantu merkille myös Holy Dønerissä.
– Se voisi sopia lounasmyynnin kiireisimpään vaiheeseen. En usko, että sillä on paljon vaikutusta lopputuotteeseen. Mutta toimiiko se täyslihalle? Olemme yksi harvoista kebabravintoloista, jotka eivät käytä vartaassa jauhelihaa, sanoo toimitusjohtaja Sami Pyylampi.
Huippukokki Teemu Laurellin perustama Holy Døner sijaitsee Uudenmaankadulla, mutta ravintola on toistaiseksi suljettu.
–Mietimme siirrymmekö johonkin ostoskeskukseen tai keskitymmekö tapahtumiin. Fast casual -ravintoloiden myynti on siirtynyt ehkä hieman turhankin suurelta osin kuljetuspalveluille ja esimerkiksi lounaskävijöiden määrä on laskenut etätyöskentelyn lisääntyessä, Pyylampi kertoo.
Jatkoa Punavuoressa ei ole suljettu kuitenkaan kokonaan pois.