Mainos: Puutarhamyymälä Muhevainen

Parvekkeen tai pation suunnittelussa kannattaa miettiä tilan käyttötarkoitusta ja mittasuhteita

Muhevainen on pihakasveihin erikoistunut puutarhamyymälä, joka tarjoaa vaihtoehtoja yhtä lailla ensimmäisiä kasvejaan valitsevalle kuin kokeneelle harrastajalle. Muhevaisen vinkeillä teet terassista tai parvekkeesta viihtyisän kesäkeitaan.

Mainos | Tuuli Järvinen Puutarhamyymälä Muhevaisesta kehottaa aloittamaan terassin tai parvekkeen suunnittelun pohtimalla sen käyttöä.

- Onko toiveena oleskeluparatiisi? Halutaanko harrastaa hyötykasvien ruukkuviljelyä? Ehkä parveke on myös jumppakeskus tai terassi lasten leikkipaikka, hän kuvailee.

Käyttötarkoitus määrittelee pation ja parvekkeen tilasuunnittelua, mutta kasvit ovat mukavan tilan tärkeä elementti ja antavat viihtyisyyden lisäksi myös näkö- ja tuulensuojaa. Järvisen mukaan tilan koko sanelee valittavien ruukkujen kokoluokan.

- Pieneen tilaan ei kannata valita isoja ruukkuja tai isoon tilaan pieniä. Ruukkujen pitää olla sopusuhtaisia tilaan nähden ja kasvit sopeuttaa niiden kokoon. Ruukkuja voi kuitenkin olla monta ja toisaalta isoon ruukkuun voi istuttaa useita erilaisia kasveja, hän vinkkaa.

Huoleton ja kotoisa tyyli on luotu rustiikeilla ruukuilla ja monen lajin istutuksilla.

Huomioi kasvivalinnassa olosuhteet

Muina tärkeinä onnistumisen edellytyksinä Järvinen mainitsee pation tai parvekkeen valo-olojen huomioimisen kasvivalinnoissa.

- Tyypillinen virhe on istuttaa varjokasveja suoraan paahteeseen tai aurinkoa kaipaavia varjoon. Vaikka ne olisivat omia lempikasveja, ne eivät kukoista väärissä olosuhteissa.

Käytetyssä mullassa ei ole enää kasvuvoimaa, joten sitä ei kannata jättää uusien istutusten kasvualustaksi. Ruukun koollakin on väliä. Suureksi kasvavat kasvit tarvitsevat suuren multatilan. Jos suuret ruukut eivät suunnitellulle paikalle mahdu, on syytä vaihtaa kasvisuunnitelmaa.

Moderniin pation ilme on tehty pelkisteltyillä kasvivalinnoilla.

Koriste- ja hyötykasvit suloisesti sekaisin

Järvinen uskoo, että viime kesän vihannes- ja yrttibuumi jatkuu tänä vuonna. Se on tuonut viljelyn pariin myös nuoria harrastajia. Tomaatti oli viime vuoden hittikasvi ja sen suosio ei näytä laantuvan.

- Yrtit ja vihannekset voi istuttaa koristekasvien joukkoon, hän ehdottaa. Monilla niistä on koristeelliset lehdet tai näyttävä kasvutapa.

Kesäkukissa trendit näkyvät erityisesti uusina lajikkeina, esimerkiksi tuttua petuniaa on nykyisin saatavana iso- ja pienikukkaisena, riippuvana tai mätästävänä ja lukuisissa eri väreissä.

Pienelle parvekkeelle mahtuvat yrtit ja kukat sopivasti sekaisin.

Ensimmäistä kertaa parveketta somistavalle Järvinen suosittelee yksivuotisia kasveja, kuten kesäköynnöksiä, jotka sopivat hyvin myös pieneen tilaan. Lisäksi kannattaa valita kesäkukkia, ja niiden välikasveiksi esimerkiksi yrttejä, vaikkapa persiljaa, ryytisalviaa ja timjamia.

Kun kokemusta karttuu enemmän, voi valikoimaa kasvattaa monivuotisiin kasveihin, joiden talvettaminen vaatii omat niksinsä. Jos monivuotisia kasveja parvekkeella on jo, muistuttaa Järvinen niiden kastelemisesta ja lannoittamisesta ajoissa.

- Monivuotisia kasveja ei pidä päästää kuivumaan keväällä, sillä ne heräävät varhemmin kuin maahan istutetut kasvit. Lisäksi niitä kannattaa lannoittaa ja niidenkin juurelle lisätä uutta multaa, koska muuten ruukun kasvuvoima hiipuu, hän summaa.

Puutarhamyymälä Muhevainen