Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Lataa aivosi luonnossa! 3 tapaa joilla luonto hellii, tsemppaa ja voimistaa sinua

Luonnon hyvät vaikutukset terveydellemme ovat yllättävänkin nopeasti koettavissa. Kun menet luontoon, voit tuntea kuinka mieli alkaa yhtä aikaa rauhoittua ja virkistyä. Verenpaine laskee, mikä sekin tekee hyvää aivoille, ja olosta tulee vapaampi ja stressittömämpi – kuulostaako tutulta? Ei ole ihme, että luonto saa meidät tuntemaan vointimme paremmiksi, sillä me ihmisetkin olemme osa luontoa. Lisäksi metsä hoitaa meitä tutkitusti jo pelkästään silloin kun hengitämme sen ilmaa, ja monimuotoisen luonnon mikrobikanta edistää terveyttämme.

Nuuksiossa, Haltian Maahisenkierroksen näköalapaikalla aivosi latautuvat kuin itsestään. Kuva: Retkipaikka.

Luonto kohentaa tasapainoa

Mainos | Luonto on täynnä virikkeitä ja kutsuu aikuisenkin leikkimään, mikä tekee aivoillemme hyvää. Milloin viimeksi tasapainoilit rantakivillä tai puunrungolla? Loikitko poluilla joskus kivien ja juurien päällä? Ja kukapa ei nauttisi pitkospuista! Myös suolla kulkeminen mättäältä toiselle niin, ettei kenkä uppoa litimärkään sammalikkoon, on taitolaji. Luonto tsemppaa meitä käyttämään tasapainoamme, jolloin tasapainoaisti myös kohenee ajan mittaan. Samalla silmät pääsevät töihin, kun tarvetta kolmiulotteisuuden hahmottamiseen on valtavasti enemmän kuin tasaisia katuja tai lattioita tallatessa.

Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä pääset hyppimään kiveltä kivelle. Kuva: Retkipaikka.

Luonto antaa aisteillesi töitä ja luovuudelle tilaa

Pyörivätkö sormesi päivästä toiseen lähinnä näppäimistöllä ja puhelimen näytöllä? Silmät tuijottavat eri kokoisia näyttöjä, korvia turruttaa liikenteen tai sähkölaitteiden hurina. Luonnossa voit palata aisteinesi sellaiseen ympäristöön, mitä varten ne ovat kehittyneet. Voit lepuuttaa silmiä metsässä, vedessä tai horisontissa, kuunnella tuulta ja luonnon äänimaailmaa sekä antaa käsien tuntea luonnon materiaaleja. Sienien ja marjojen poimiminen tuntuu mukavalta, ja erilaisia pintoja kuten käpyjä, kiviä, kaarnaa tai ihanan viileää sammalta kannattaa aina tilaisuuden tullen tunnustella. Luonnossa voi myös päästää luovuuden valloilleen ja askarrella jotakin. Esimerkiksi syksyn lehdistä voi luoda maahan taideteoksia ja vaahteran lehdistä voi tehdä jopa kruunun! Myös kivistä, kävyistä ja oksista voi rakennella pienoismaailmoja – ideoita ja inspiraatiota kannattaa rohkeasti omaksua lapsilta.

Miltä sammal tuntuu kätesi alla? Luonto tarjoaa meille runsaasti materiaalia, jota voimme käsitellä niin fyysisesti kuin mielikuvituksessammekin. Kuva: Retkipaikka.

Luonto rauhoittaa

Millainen on sinun mielenmaisemasi? Mitä siellä näkyy, mitä kuuluu, millainen on sää, entä vuodenaika? Luonnolla on meihin tutkitusti rauhoittava ja verenpainetta laskeva vaikutus, mutta jokainen varmasti on huomannut, että yhdenlainen maisema, keli tai vuodenaika saattaa tuntua meistä henkilökohtaisesti vielä merkittävästi ihanammalta kuin jokin toinen. Yhden mielenmaisema löytyy mereltä, toisen metsästä, kolmas suuntaa suolle ja neljäs tuntureille. Yksi kavahtaa pimeyttä ja toinen saa siitä voimaa. Omaa mielenmaisemaa kannattaa pysähtyä tutkimaan ja miettimään. Ehkä se kertoo sinusta jotakin sellaista, jota et ole aiemmin tullut ajatelleeksi?

Luonto rentouttaa ja rauhoittaa meitä. Kuva: Retkipaikka.

Lataa aivosi luonnossa - tuo aivosi Nuuksioon!

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan Nuuksiossa avattiin vappuna Lataa aivosi luonnossa -näyttely. Näyttely johdattaa sinut muun muassa sienestämään, katselemaan mielenmaisemaasi, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään.

Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliitto ry:n ja Folkhälsan rf:n kanssa.

Lue lisää Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelystä >>

Suomen luontokeskus Haltia on portti Nuuksion kansallispuistoon. Vastuullisesti toimivassa Haltiassa saat aidon elämyksen koko Suomen luonnosta. Haltian luontonäyttelyissä pääset kansallispuistojemme mahtaviin maisemiin ja luontopääkaupungin luontokohteisiin. Vaihtuvien näyttelyiden kautta otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten ilmastomuutokseen ja luonnon tuomaan hyvinvointiin.

Haluamme antaa kävijöillemme koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä.

Lisätietoa: haltia.com