Tiedätkö, miksi ja kuinka usein sänky oikeasti pitäisi uusia? Tee ensin opastettu kuntokartoitus

Hyvä uni johtuu monesta asiasta, ja se on myös välineistä kiinni. Lue vinkit ja arvioi, joko sinun sänkysi tai patjasi kaipaa uusimista!

Mainos | Vuoteen ja patjan kunto vaikuttavat nukkumismukavuuteen ja -asentoon, muistuttaa fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Aleksi Sadinmäki. Huono alusta keskeyttää unen pakottamalla vaihtamaan asentoa ja liikehtimään vuoteessa rauhoittavan nukkumisen sijaan.

Yöllinen levoton liikehdintä vaikuttaa paitsi tuki- ja liikuntaelimistöön myös unen laatuun. Kyse ei ole vain kivuista, jäykkyydestä ja mukavuudesta, vaan myös palautumisesta, mikä tapahtuu pääasiassa unen avulla.

Tarkista patjan, rungon ja pohjan kunto

Sopivan pitkää vuodetta valitessa nyrkkisääntönä on, että sängyn tulisi olla 15–20 senttimetriä nukkujaa pidempi, jotta sinne mahtuu hyvin. Sänky on riittävän leveä silloin, kun makaat selin nyrkit yhdessä pallean päällä ja kyynärpäillä on tilaa patjan molemmilla sivuilla. Yleisesti ottaen leveä vuode lisää koettua mukavuutta.

Nukkuma-asento voi vaikuttaa patjan korkeuden valintaan. Suurin osa meistä nukkuu kylkiasennossa, ja se onkin paras nukkumisasento, sillä silloin aivo-selkäydinneste huuhtelee aivokudoksen tehokkaimmin. Kylkimakuuasento vaatii kuitenkin vatsa- tai selinmakuuasentoa enemmän sängyltä, kun olkapään ja lantion olisi hyvä upota patjaan niin, että kylkikaari on tuettu ja ranka pysyy suorana. Asentoon ja tukeen vaikuttavat sekä tyynyn että patjan korkeus ja materiaalin ominaisuudet.

Vuodepohjien joustavuus auttaa linjaamaan vartalon asentoa. Esimerkiksi kovalle lattialle asetetun patjan jousto ja tukiominaisuudet eivät riitä, ellei patja ole riittävän korkea. Patjoissa tuleekin olla eri kerroksia joustamaan, tukemaan ja pinnaltaan muotoutumaan kehon mukaan.

Näin tarkistat sängyn rungon eri osat

• Ota patja pois vuoteesta.

• Tarkista, että pohjarimat, säleet, jousisto, vaahto tai muu pohjan tukimateriaali ei ole painunut, murtunut tai katkennut. Voit tarkistaa rimoituksen painamalla kunkin riman suorin käsin alaspäin ja kokeilemalla joustaako rima liikaa. Murtunutta rimaa ei välttämättä huomaa silmin, mutta se antaa paineen alla periksi.

• Tee samoin joustosälepohjan kanssa. Huomaa, että joustosäle antaa enemmän periksi kuin suora rima.

• Onko rimat ja säleet aseteltu pohjaan niin tiheästi, kuin valmistaja on suunnitellut? Siirrä siirtyneet rimat ja säleet takaisin vakiotiheyteen.

• Tarkista säleiden kiinnitys. Muoviset kiinnikkeet voivat murtua käytössä, jolloin ne eivät tue enää riittävän hyvin.

• Tarkista riman tai säleen kiinnitys vuoderunkoon ja varmista, että se pysyy tarkoitetulla paikallaan eikä runko-osassa ole murtumia.

• Tunnustele pohjaa suorin käsin siltä varalta, että alusta antaa liikaa periksi. Patjan täytyy joustaa, mutta jos se joustaa liikaa, ohjautuu selkä nopeasti väärään asentoon, mikä aiheuttaa unta häiritsevää painerasitusta.

• Tarkista jalkojen kiinnitys ja kiristä löystyneet jalat, jotta osat pysyvät ehjinä eivätkä nitise.

Vuoteen pohja vaikuttaa siihen, miten keho linjautuu patjalla. Tämän vuoksi umpinainen pohja, joustamattomat pohjarimat ja matala patja eivät ole parhaita valintoja.

Patjan alla on syytä olla toimiva ilmanvaihto, ja esimerkiksi umpinaiseen pohjaan voi porata reikiä. Ne auttavat ylimääräisen kosteuden ja lämmön poistamisessa. Varo kuitenkin poraamasta liikaa reikiä, sillä pohjan tulee myös kantaa nukkujan paino.

Samalla kun tarkistat vuoteen ominaisuuksia, on hyvä hetki imuroida runko ja pestä myös päälliset. Esimerkiksi Tempurin Elite- ja Luxe-patjamalleissa on QuickRefresh-päälliset, joista riittää, että patjan yläosa irrotetaan.

Patjan kunnon tarkistaminen

Patjojen keskimääräinen käyttöikä on yleisesti seitsemän vuotta. Huonolaatuiset halpapatjat ovat todennäköisesti jo hankittaessa vartalolle epäsopivia, eivätkä ne kestä käytössä kuin pari vuotta. Koska nukkuma-alusta on sijoitus terveyteen ja toimintakykyyn, kannattaa ensin valita itselle sopiva kokonaisuus, ja vasta sitten katsoa hintalappua. Jos asian tekee toisin päin, voi joutua ostamaan kaksi sänkyä: ensin edullisen, ja lopulta itselleen sopivan.

Erikoispatjat tarjoavat peruspatjoja palauttavampaa unta ja muita terveyshyötyjä sekä kestävät pidempään, jolloin hyötyä sijoitukselle tulee kahdella tavalla. Tempur-patjoilla jo takuuaika on 15 vuotta.

Jos tavallinen, keskilaatuinen patjasi on yli seitsemän vuotta vanha, suhtaudu kriittisesti sen kuntoon.

Tavallisen patjan tarkistuslista

• Poista patja vuoderungosta ja sijoita lattialle, jotta vuodepohjan ominaisuudet eivät vaikuta tarkistukseesi.

• Katso, erottuuko patjassa silmämääräisiä painaumia.

• Kulunut tai saumoistaan repsottava päällinen kertoo käyttövuosista ja antaa myös viitteitä patjamateriaalin kulumisesta ja sen jousto- sekä tukiominaisuuksien vähenemisestä.

• Irrota patjan päällinen ja tarkista, onko itse patja likainen. Kaikki patjat likaantuvat sisältä, mutta sitä ei voi havaita kuin vaahtopatjoissa, koska joustinpatjoja ei pysty avaamaan. Lika ja rasva heikentävät kaikkia materiaaleja ja lyhentävät käyttöikää.

• Joustinpatjassa on hyvä tunnustella, ettei yksi tai useampi jousi paina kehoa, mikä on merkki patjan rakenteen hajoamisesta.

• Painele suorin käsin patjaa eri kohdista ja havainnoi, painuuko patja jostain kohdasta liikaa. Jos painuu, patja on todennäköisesti liian kulunut ja löystynyt.

• Onko vaahtopatjassa halkeamia? Halkeama ei välttämättä näy ulospäin eikä edes tunnu patjaa paineltaessa. Patjassa oleva halkeama voi heikentää patjan ominaisuuksia. Halkeamat ilmenevät helpoiten taittamalla patjaa pituussuunnassa, mutta varo ettet itse aiheuta halkeamia taittelemalla patjaa voimakkaasti.

• Onko vähän käytetyn pää- tai jalkapuolen ja paljon kuormitetun keskikohdan jouston välillä suuri ero? Jos on, vartalo todennäköisesti ohjautuu virheasentoon.

• Onko patja kauttaaltaan menettänyt korkeutta? Kun materiaalit painuvat, ne osin menettävät rakennetta ja tiivistyvät mikä vaikuttaa kehon asentoon ja tuntemuksiin.

• Onko patjassa kosteutta? Tarkista etenkin patjan pohja. Kosteus lisää patjan joustavuutta ja heikentää patjan tukiominaisuuksia. Kosteus edistää bakteeri- ja homekasvustoa.

• Onko patjassa hometta? Home esiintyy yleensä patjamateriaalissa mustina pisteinä tai laajempina tummina alueina.

Näin tarkistat sijauspatjan kunnon

Tee tarkistus kuten tavallisellekin patjalle. Huomioi, että tavallista patjaa matalammassa sijauspatjassa pienikin korkeuden menetys tai heikkolaatuisuus vaikuttaa sen painetta vähentäviin ominaisuuksiin, kykyyn muotoutua ja tukea sopivasti.

Jos lakanat ovat aivan rullalla aamuisin, voi se kertoa kuluneesta tai heikosta sijauspatjasta. Tällöin sijauspatja ei jaa painetta tasaisesti, jolloin pintaverenkierto estyy, syntyy puutumista ja epämukavuutta. Tämä aiheuttaa myös automaattista liikuskelua pintaverenkierron ylläpitämiseksi.

Keskimääräinen käyttöikä tavallisesta materiaalista valmistetulle sijauspatjalle on 2–5 vuotta. Nyrkkisääntönä voikin pitää sitä, että sängyn elinkaaren aikana yhtä alapatjaa kohden käytetään kolme petaria, kun kyseessä ovat tavanomaiset, mutta laadukkaat materiaalit. Halvat petauspatjat eivät kestä käytössä kovin pitkään.

Ehjät materiaalit eivät aina tarkoita sinulle sopivaa vuodetta

Jos huomaat tarkastusten jälkeen, että vuoteen runko-, pohja- ja sijauspatja ovat kunnossa, hienoa. Huomioi kuitenkin, että ehjinä säilyneet materiaalit eivät vielä kerro siitä, onko vuode sinulle sopiva.

Vartalon tuki- ja paineenvähennystarpeet muuttuvat iän myötä, ja parikymppinen asustaakin eri kehossa kuin viisikymppinen, jolloin myös palautuminen on erilaista. Myös painon vaihtelu tai vammat voivat vaikuttaa vuoteen päivittämisen tarpeeseen.

Huomioi myös elämäntilanne, sillä esimerkiksi työelämän muuttuvien tehtävien myötä unesta huolehtimisen tärkeys saattaa nousta, ja sitä kautta kannattaa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota nukkumisen apuvälineisiin. Ei siis kannata tukeutua siihen mikä joskus on sopinut itselle, vaan realistisesti arvioida nykyinen ja myös tuleva tarve unen laadun suhteen.

Vuodemateriaalin kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Yli viisi vuotta vanhalle sängylle hyvä tarkistustiheys on esimerkiksi kerran vuodessa. Sen lisäksi kunnon voi tarkistaa myös tarvittaessa silloin, jos uni häiriintyy tai unen jälkeen alkaa ilmetä kipua tai puutumista.

Patjan ja vuoteen lisäksi myös tyynyllä on suuri merkitys nukkumiseen sekä tuki- ja liikuntaelinten terveyteen. Niin sängyn, patjan kuin tyynynkin valinnassa on suositeltavaa kääntyä koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan puoleen. Heidän yhteystietonsa löydät nukkumisergonomia.fi-sivustolta. Voit varata myös ajan Tempurin maksuttomaan nukkumisergonomian kartoitukseen sleepcenter.fi-sivuilla. Ajanvaraaja saa lahjan.

Lue lisää