Tiesitkö, että omaa hyvinvointia voi edistää yllättävän helposti ja mukavalla tavalla? Luonnon terveysvaikutuksiin pääset tutustumaan Suomen luontokeskus Haltian monipuolisessa ja toiminnallisessa näyttelyssä

Luonto ja luonnossa liikkuminen tuottavat meille ihmisille hyvinvointia monilla tavoin. Jo pienikin hetki luonnossa parantaa. Viime vuosina luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon, ja lääkäritkin saattavat suositella metsäkävelyitä yhdeksi hoitomuodoksi. Haltian uudessa Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä pääsee pohtimaan ja kokeilemaan, miten luonto vaikuttaa erityisesti aivoihimme. Näyttely on toteutettu yhdessä Aivoliiton ja Folkhälsanin kanssa.

Mainos | Lataa aivosi luonnossa -näyttelyyn astuessa vastaan tulee ensin kiehtova aivopuu. Kyseessä on Vappu Rossin teos, jonka voi nähdä niin puun oksistona kuin aivojen verisuoniverkostonakin. Vaikka elävät organismit ovat kaikki yksilöitä ja ainutlaatuisia, voi luonnosta löytää samankaltaisuutta. Aivojen rakenne on hämmästyttävän samankaltainen rakenteeltaan kuin verisuonisto, oksisto tai juurakko!

Näyttelyn voi kiertää seuraten metsäpolkua tai vaikka hyppien kiveltä toiselle. Luonnollisessa ympäristössä motoriset taidot kehittyvät ja niiden on tutkittu olevan yhteydessä myös kognitiivisiin taitoihin!

Luonto on myös luovuuden lähde. Luonto voi toimia taiteen innoittajana mutta myös materiaalin lähteenä. Käsillä tekemisen on havaittu muovaamaan aivojamme. Näyttelyssä luovuuttaan pääsee käyttämään niin käpylehmiä rakentaessa kuin sienestyspelissä, jota voi pelata vaikka koko perheen voimin. Aivojen muovautuvuudesta kertoo hyvin se, että usein sienestäessä sieniä alkaa löytymään heti ensimmäisen sienen löytämisen jälkeen enemmän. Aivot muovautuvat etsimään maastosta juuri tietynlaisia yksityiskohtia. Näin käy myös Oioin kehittämää interaktiivista sienipeliä pelatessa.

Myös tuoksuilla on vaikutusta aivoihimme, ja useimmat meistä pitävät metsän tuoksusta. Havumetsän tuoksun on myös todettu rauhoittavan mieltä. Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä voi ottaa metsäsuihkun – pienen rentoutushetken päivän kiireiden keskellä.

Sosiaalinen aspekti liittyy usein luonnossa liikkumiseen, mistä kertoo myös Nuuksion nuotiopaikkojen suosio. Nuotion ääressä on historian saatossa keräännytty ruokailemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Istahda hetkeksi alas nuotiopiiriin ja kirjoita nuotiomuistosi vieraskirjaan!

Monilla meistä on tapana palata aina uudelleen oman mielenmaiseman ääreen. Haltian näyttelyssä maisemaan on mahdollista hypätä uusinta VR-tekniikkaa käyttäen. Kolmiulotteista kuvaa katsoessa voi tuntea istuvansa meren äärellä, metsässä kuin lumimaisemassakin.

Näyttelysalin perällä katosta roikkuu erikoisia pesämaisia telttoja, jonne on mahdollista kömpiä nauttimaan monimuotoisuuskylvystä. Luonnon mikrobistolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja mitä monimuotoisempi luonto ympärillämme on, sitä vähemmän esim. allergioita esiintyy.

Nappaa lopuksi mukaan Kartta aivojen hyvinvointiin. Kartan harjoitukset voit tehdä Haltian lähipolulla tai omassa lähimetsässä!

Lue lisää Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelystä.

Haluamme antaa kävijöillemme koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä.

Suomen luontokeskus Haltia

Portti Nuuksion kansallispuistoon

Nuuksiontie 84, Espoo

Lue lisää