”Se oli ihan paras työ” – Yhä useampi nuori voi nyt työllistyä Helsingin kaupungin Kesäsetelillä

Vuodesta 2015 lähtien jaossa ollut Kesäseteli madaltaa työnantajien kynnystä palkata nuori kesäksi töihin. Nuoria Kesäseteli auttaa saamaan elintärkeää työelämäkokemusta.

Mainos | Helsinkiläinen Anna Masemo sai viime kesänä elämänsä kesätyön Hyötykasviyhdistykseltä. Apuna oli Helsingin kaupungin Kesäseteli, joka jälleen jaossa entistäkin laajemmalle porukalle.

- Se oli ihan paras työ! Kukkien hoitamista ja kastelua. Ja parasta oli, kun kasvoi uusia ja erilaisia kukkia. Kesäsetelin avulla nuoren on helpompi hakea kesätyötä, Masemo vakuuttaa.

Hän huomasi töitä hakiessaan itsekin, että työnantajilla on matalampi kynnys palkata nuori hommiin, kun Helsingin kaupunki korvaa työnantajalle Kesäsetelin osoittaman 325 euron arvon. Edun saamiseksi Kesäseteliin oikeutettu nuori tulee palkata töihin 1.6.–15.8.2022 välisenä aikana.

Viimekesäinen työkokemus oli Masemolle hyvä, ja hän toivoo tulevana kesänä työllistyvänsä kaupan alalle.

Masemo kehottaa niitä nuoria, joille Kesäsetelin saaminen on mahdollista, käyttämään tilaisuutta edukseen omien työelämätaitojen vahvistamiseksi.

- Voit parantaa taitojasi ja oppia erilaisia juttuja, Masemo kannustaa.

Aiempaa useampi nuori pääsee käsiksi Kesäsetelin etuihin

Tänä vuonna Kesäseteliin oikeutettujen ryhmien määrä on aiempaakin suurempi. Seteliä voivat aiempien vuosien tapaan hakea kaikki helsinkiläiset ja helsinkiläisissä kouluissa opiskelevat 9.-luokkalaiset sekä 10.- ja Valma-luokkien opiskelijat. Lisäksi setelin saavat nyt myös helsinkiläiset 2. asteen ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Aiempina vuosina nuorille on teetetty ihan oikeat painetut setelit, joita on jaettu fyysisesti kouluissa. Jatkossa Kesäseteli digitalisoituu täysin, mutta säilyy aivan yhtä konkreettisena kannustimena työnantajille kuin aiemminkin. Työnantaja voi lunastaa Kesäsetelin arvon työjakson päätyttyä.

Kesäsetelin käyttöön voi koska tahansa pyytää apua oman alueen nuorisotaloilta. Apua saa myös työnhakuun liittyvissä asioissa. Lisäksi koulut, nuorisotalot ja Ohjaamo järjestävät kevään mittaan työnhakuohjausta, kesätyötapahtumia ja CV-työpajoja, mikäli koronatilanne sallii.

Nuorelle kokemusta, työnantajalle uutta näkökulmaa

Kesäsetelin sähköinen hakulomake avautuu 15.2. täällä. Sivustolta löytyy myös vinkkejä ja linkkejä kesätyönhakuun sekä myöhemmin keväällä avoimia kesäsetelipaikkoja. Samalla sivustolla työnantajat voivat julkaista tarjoamansa työpaikan.

- Työpaikan ilmoittaminen sivustolla ei ole työnantajille mikään edellytys Kesäseteliä käyttävän nuoren palkkaamiseksi, muistuttaa Helsingin kaupungin suunnittelija Sonja Witting.

- Suurin osa nuorten kesätyöpaikoista löytyy niin, että nuoret käyvät itse kysymässä niitä.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että työnantajien antama palaute nuorista kesätyöntekijöistä ja Kesäsetelijärjestelmästä on vuosien varrella ollut lähes poikkeuksetta positiivista. Vuonna 2021 yli 2 400 nuorta työllistyi Kesäsetelin avulla.

- Monelle työnantajalle ei olisi mahdollista palkata nuorta ilman Kesäseteliä. Ylimääräisten auttavien käsien ja jalkojen lisäksi monessa yrityksessä kaivataan nuorten näkökulmaa esimerkiksi sosiaalisen median päivittämisen suhteen. Tosi moni nuori palkataan esimerkiksi tekemään somevideoita, Witting kertoo.

Lue lisää