Huippukokkien ohjeilla iloa ja inspiraatiota kotikeittiöön

Suomalaiset huippukokit assistentteineen jalkautuvat ympäri Suomen K-Citymarkettien ruoanlaittotapahtumiin. Niiden tarkoituksena on tehdä suomalaisten huippukokkien ja huippuruoanlaiton kulttuuria näkyväksi, sekä sytyttää kokkauskipinää asiakkaisiin.

Mainos | Itäkeskuksen Eastonin K-Citymarketissa seurataan lauantaina 2. huhtikuuta huippukokki Johan Kurkelan ja assistentti Aino Kasasen kolmen ruokalajin kevätmenun valmistusta.

Maailman arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Or:n Euroopan karsinasta Budapestissä juuri tiensä Lyonissa järjestettävään finaaliin selvittäneet Kurkela ja Kasanen valmistavat kevätmenun yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden raaka-aineista.

- Alkuruokana on Hätälän kuhafileistä tehtävä cevice limemajoneesissa. Pääruokana on leivitetty Kariniemen kananpojan rintafile kapris-sitruunavoilla ja hiillostetulla suippokaalilla, ja jälkiruokana valkosuklaanamelaka haudutetulla raparperihillokkeella, Kurkela kertoo.

Tarkoituksena on Kurkelan mukaan tehdä kuluttajaystävällinen menu, mikä on helppo toteuttaa kotioloissa.

- Jos kynnys tehdä jotakin ruokaa kotona on liian korkea, niin ei sitä lähde koskaan tekemään. Me näytämme nyt, miten helpolla ja nopeasti saa tehtyä kolmen ruokalajin menun, Kurkela sanoo ja avaa mikrofonin.

Uutta ideaa kokkaamiseen

Kurkelan veitsi leikkaa ohutta siivua kuhafileestä. Samaan aikaan ensimmäiset asiakkaat ovat jo pysähtyneet seuraamaan huippuammattilaisen ruoanlaittoa.

Kun kuhasiivut ovat valmiita, kaataa Kurkela niiden päälle Hellmann´s Naturel majoneesista ja limestä tehdyn liemen, ja jättää marinoitumaan.

Sitten hän leivittää kananpojan rintafileen, joka hetkeä myöhemmin paistuu öljy-voiseoksessa. Kastikkeen hän valmistaa paistamisessa käytetystä seoksesta lisäämällä siihen kaprista, sitruunan mehua ja kuorta, sekä lehtipersiljaa.

Kanafileen kylkeen Kurkela valmistaa hiillostettua suippokaalia sinappi-dressingissä.

Asiakas Anelma Mustonen on jo tovin seurannut Kurkelan ja Kasasen työskentelyä.

- Tuo suippokaalia ainakin kokeilen kotona. On todella hienoa, että täällä on huippukokki näyttämässä mallia. Tästä saa ihan uutta ideaa omaan kokkaamiseen, Mustonen sanoo.

Nyt Kurkela siirtää pääruoka-annoksen vitriiniin ja alkaa valmistaa jälkiruokaa. Hän muotoilee valkosuklaamelakaan kupin, jonka täyttää raparperihillokkeella. Annoksen päälle hän viipaloi raparperit kukan muotoon, murustaa reunoille digestive-keksiä ja viimeistelee jälkiruoan orvokin kukilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Kolmen ruokalajin kevätmenu on valmis. Asiakkaat ihailevat kauniita annoksia vitriinin takaa. Aikaa kolmen ruokalajin pääsiäismenun tekemiseen meni hieman reilu puoli tuntia.

Intohimolla tehdyn ruoan tunnistaa

Seuraavaan demoon valmistautuessaan Johan Kurkela kertoo tekevänsä kotona usein aika tavallista perusruokaa. Samanlaista, mitä hänen lapsuudenkodissaan Espoossa syötiin.

- Yksinkertaisenkin ruoan saa maistumaan hyvältä, kun siihen keskittyy ja tekee sen intohimolla, hän sanoo.

Kurkelan mukaan intohimolla tehdyn ruoan todella tunnistaa mausta.

- Kun menee ravintolaan ja saa ensimmäisellä kerralla kokin kovalla pieteetillä tekemän annoksen, ja samassa ravintolassa seuraavalla kerralla annoksen, joka on tehty huitaisten, niin kyllä sen eron maistaa välittömästi.

Kurkelalla on kokin koulutus, mutta iso osa opista tulee hänen mukaansa kantapään kautta.

- Joku saattaa sanoa, että on oppinut ruoanlaiton lukemalla. Mutta totuus on, että kun tekee virheen tarpeeksi monta kertaa ja tajuaa mistä se johtuu, niin se opettaa eniten. Sen jälkeen ei enää tee sitä virhettä, vaan pääsee seuraavaan virheeseen, hän hymyilee.

Kurkelan ammatillinen tähtäin on niin korkealla, kuin sen voi asettaa.

- Tähtään kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d’Or:n voittoon. Olen valmis käyttämään siihen kymmenen vuotta. Ellei voitto siinä ajassa tule, niin sitten pitää keksiä uusia haasteita, hän sanoo.

Kokkaillaan kotona kuin tähtikokit

K-Citymarket Eastonin käytävät kuhisevat viikonloppuostoksiaan tekeviä asiakkaita. Kurkela ja Kasanen valmistavat aamupäivän aikana kolme demoa kolmen ruokalajin kevätmenusta.

Tapahtumaa seuraavat asiakkaat ovat silminnähden vaikuttuneita päästessään seuraamaan huippukokin työskentelyä ja saadessaan inspiraatiota omaan ruoanlaittoon.

Nämä ovat asioita, joihin K-Citymarketit haluavat panostaa.

- Haluamme olla mukana sekä asiakkaidemme arjessa, että vähän inspiroidummassakin ruoanlaitossa, sanoo K-Citymarketien ruokapuolen myyntijohtaja Samuli Nyman.

Nymanin mukaan itse kullakin saattaa ruoanlaitto välillä urautua melko arkiseksi.

- Siksi haluamme tuoda kokkipuolen kovia ammattilaisia lähelle ja tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden seurata, miten ruoka huippukokin käsissä syntyy ja miten hienosti se osataan myös panna esille. Asiakkaamme saavat näistä tapahtumista kipinää ja inspiraatiota omiin keittiöihinsä, Nyman sanoo.

K-Citymarketit järjestävät asiakkailleen myös livelähetyksiä, joissa pääsee kokkaamaan kotikeittiöstä käsin yhtäaikaisesti huippuammattilaisten kanssa.

Lauantaina 9.4. asiakkaat kokkasivat kolmen ruokalajin pääsiäismenun yhdessä Johan Kurkelan ja Hanna Gullichsenin kanssa. Menu oli Kurkelan suunnittelema ja sisälsi mm. hiillostettuja muikkuja, yrttikuorrutettua possua ja jälkiruoaksi samppanja-valkosuklaavaahtoa, mansikoita ja karamellia.

- Kun sanomme, että Olemme aikasi arvoinen kauppa, niin se sopii myös tähän. Laajasta valikoimastamme löytyy jotakin jokaiseen makuun, Samuli Nyman summaa.

K-Citymarket Easton

Lue lisää