Makoisaa satoa omasta mullasta patiolla ja parvekkeella – katso vinkit

Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.

Mainos | Kysyimme Puutarhamyymälä Muhevaisen asiantuntijalta, puutarhuri Mari Talonpojalta, miten pääsee alkuun hyötykasvien ruukkutarhan suunnittelussa.

”Pidän tärkeimpänä valita kasvit siten, että ne soveltuvat kasvamaan niissä olosuhteissa, jotka kasvupaikalla vallitsevat. Kasvimaallehan valitaan pihan aurinkoisin ja lämpimin paikka – ja sama pätee ruukkuviljelyynkin.

Mutta jos aivan optimaalisia oloja ei ole käytettävissä, yleensä sopivat kasvit ovat silti löydettävissä. Esimerkiksi monet yrtit viihtyvät puolivarjossakin.”

Millaisia lajeja kannattaa valita?

”Korostan aina, että viljelisin sitä, mitä perheessä mielellään syödään. Mieluisa sato tulee myös käytetyksi.”

Lasten mieltymykset kannattaa huomioida ja valita mukaan myös heidän suosikkejaan. Kun perheen nuorimmat pääsevät osallistumaan istutukseen ja hoitoon, karttuvat myös kasvien kasvattamisen taidot.

Valitsemalla kasvatettavat eri kasvityypeistä, saadaan monipuolista satoa. Jotain makeaa, vaikka marjoja, jotain maan alla kasvavaa, kuten perunaa, eri värisiä vihanneksia tuorekäyttöön tai säilöntään, joukkoon lehtivihanneksia, esimerkiksi mangoldia jne.

”Ja paljon erilaisia yrttejä mahtuu aina johonkin nurkkaan kasvamaan. Tuoreilla, juuri poimituilla yrteillä kesän maut saadaan ruokiin.”

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

Muutama tekninen asiakin kannattaa huomioida. Vain laadukkaassa mullassa kasvaa tuottoisa sato. Ja kasvualustan pitää olla riittävän suuri, jotta kasvien hoito on vaivatonta. Pienessä tilassa kuivuus tai liiallinen märkyys uhkaavat nopeasti sadon määrää ja laatua.

”Parvekkeilla pitää huolehtia myös rakenteiden kantavuudesta. Suuret istutusaltaat multineen, jos sellaisia käytetään, ovat painavia, joten mahdolliset painorajoitukset kannattaa tarkistaa.”

Entä jos halutaan näkösuojaa ja kukkiakin?

”Näkösuojan voi rakentaa vaikkapa köynnöstävien vihannesten varaan. Koristeellinen satoseinämä kasvaa vaikkapa runkotomaateista, jos paikka on lämmin ja aurinkoinen. Köynnösten juurelle sopivat matalammat vihanneskasvit tai yrtit ja joukkoon istutetut kesäkukat.”

Korkeita ja matalia lajeja yhdistelemällä tilan käyttö tehostuu ja tuottoisuus kasvaa.

Esimerkiksi ruusupapu on kauniskukkainen, syötäviä palkoja tuottava köynnös. Saman tyyppinen kasvutapa on myös valkokukkaisella salkopavulla, jonka sato on pitkään kestävä ja antelias. Papuja kannattaa poimia usein, jo pieninä ja hoikkina, jolloin ne ovat mehevimmillään.”

Suositteletko kylvöjen tekemistä vai taimien ostamista?

”Esikasvatusta vaativat lajit ostaisin tässä vaiheessa kevättä taimena, jotta sato ehtii valmistua. Esimerkiksi yrtit istutettuna taimina ovat siitä käteviä, että satoa pääsee napsimaan pian istutuksen jälkeen. Latvomisesta ne vain tuuhistuvat ja innostuvat kasvamaan. ”

Myös suoraan ruukkuun tai kasvatusaltaaseen voi kylvää. Esimerkiksi, mangoldi, salaatti ja retiisi onnistuvat helposti siemenestä.

Mitkä lajit sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen?

Melkein kaikkea voi kasvattaa ruukussa punajuuresta perunaan ja kurpitsoista lehtivihanneksiin. Ja ehdottomasti ne yrtit, joita on tarkoitus käyttää päivittäin. Ne kannattaa sijoittaa helposti poimittaviksi, jotta niitä tulee napsittua kaikkeen ruuanlaittoon.

”Omia suosikkejani ovat perunat ja tomaatit, sillä hifistelen lajikkeilla ja kokeilen mielelläni molemmista erilaisia.”

Entä mitkä ovat parvekeviljelyn sudenkuopat?

”Liian pieneen ruukkuun istuttaminen on yleistä, koska pikkuruiset taimet näyttävät aluksi niin vähäisiltä. Mutta kun ne kasvavat, täynnä juurta oleva ruukku on vaikeasti hoidettava.”

Vaaran paikka on liian innokas lannoittaminen tai lannoituksen unohtuminen. Maltillinen, mutta säännöllinen lannoittelu aloitettuna parin viikon päästä istuttamisesta sopii useimmille kasveille. Kannattaa noudattaa lannoitepurkin ohjetta.

”Epäsäännöllinen kastelu tai sen unohtuminen heikentävät myös kasvua ja satoa. Mutta yhtä vaarallista on liiallinen kastelu, sillä harva kasvi haluaa olla jatkuvasti litimärkä. ”

Kasvien juuret tarvitsevat myös happea. Kastelun tarvetta kannattaa tunnustella työntämällä sormet multaan.

Vilkaise keittiötarhan valikoimaa.

Muistilista ruukkuviljelyyn:

• Hanki suuret astiat, hoito helpottuu.

• Käytä aina ravinteikasta, uutta multaa.

• Kasvata mieluisia lajeja.

• Kastele, lannoita ja käytä satoa.

• Uudista istutukset niiltä osin, joista sato on jo korjattu.

• Hyödynnä jatkuvasatoisia lajeja.

Lue lisää hyötytarhan ruukkuviljelystä.

Puutarhamyymälä Muhevainen on pihakasvien erikoisliike. Löydät meiltä kaikki pihan kasvit.

Pirkkolan myymälä:

Kaarelanvierto 4, 00430 Helsinki

Puhelin (09) 5303 8110

pirkkola(at)muhevainen.fi

Kontulan myymälä:

Lirokuja 3, 00940 Helsinki

Puhelin (09) 342 1288

kontula(at)muhevainen.fi

Suurpellon myymälä:

Henttaankaari 9, 02250 Espoo

Puhelin (09) 4359 8120

suurpelto(at)muhevainen.fi

Lue lisää