Taiteen tekeminen taidekeskuksessa on korvike kesämökkeilylle. Kaikille kaupunkilaisille tarkoitetun Annantalon pihalla on toimintaa lapsille, nuorille ja koko perheelle toukokuusta elokuuhun.
Mainos | 35-vuotisjuhliaan viettävä Annantalo on tullut tutuksi monelle koululaiselle. Taidekeskuksessa käydään päivisin luokan kanssa taideopetuksessa ja iltaisin harrastuksissa.
– Meillä voi harrastaa monia taiteenlajeja kuten kuvataidetta, tanssia, teatteria, sirkusta ja sanataidetta. Harrastusten hinnat pyrimme pitämään edullisina, sanoo Annantalon johtaja Pirjetta Mulari.
Annantalon kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, mutta taidekeskus on kaikille avoin. Siellä voi vain piipahtaa, käydä vaikka näyttelyssä.
– Tapahtumia on vuodessa noin 350. Suurin osa niistä on maksuttomia.
Aikana ennen koronaa kävijöitä oli vuosittain noin 80 000. Korona pienensi monen elinpiiriä, ja hiljensi vierailuja Annantalolla.
– Nyt kaivataan ohjelmaa varsinkin ihan pienille lapsille, jotka eivät ole päässeet pandemian aikana oikein liikkumaan kodin ulkopuolelle, Mulari sanoo.

Kesän keskus on piha
Takapihan puupaviljonki A•lava on Annantalon kesätoiminnan keskus. Siellä on ohjelmaa toukokuun lopusta elokuun loppuun lähes joka arkipäivä, myös aikuisille.
– Perheliikuntaa, tanssikursseja, taidetyöpajoja, muskareita ja taskareita eli tanssipainotteisia muskareita, Mulari luettelee. – Maksutonta tekemistä löytyy erityisesti lapsille ja nuorille.
Yhteisöpuutarhaa ylläpidetään yhdessä. Kesäkuussa Annantalon pihalla on viljelytalkoot keskiviikkoisin kello 10–14.
Heinäkuussa A•lavalla on muun muassa nuorisopalvelujen tuottamaa open stage -toimintaa. Helsinki-päivänä on konsertteja, ja myös Taiteiden yönä tapahtuu. Annantalon 35-vuotista taivalta juhlistetaan pitkin vuotta.
– Sopivaa ohjelmaa ja mukavaa tunnelmaa on tarjolla koko perheelle. Kaikilla ei ole mahdollista puuhastella mökillä, mutta täällä riittää kesällä tekemistä.

Oudon äärellä syksyyn asti
Jos sää ei suosi, aina voi mennä sisälle. Annantalolla on esillä syyskuun loppuun asti mediataiteeseen keskittyvä Oudon äärellä -näyttely.
– Tarjolla on monimuotoisia teoksia 10 eri taiteilijalta, sanoo kulttuurituottaja Harri Piispanen.
Näyttelyn erikoisuutena on se, että ihasteltavana on rinta rinnan niin ammattitaiteilijoiden kuin lasten ja nuorten teoksia.
– Erityinen kattaus erityisestä näkökulmasta. Ainutlaatuista on myös se, että näyttelyn kaikki työt ovat Annantalon taideoppilaiden valitsemia.
Näyttely toteutetaan yhdessä MUU ry:n kanssa. Näyttely jakautuu niin, että osa töistä on esillä Kaapelitehtaalla ja osa Annantalolla. Näyttelyvieras voi kohdata vaikkapa kuvataiteilija Sirpa Päivisen tekemän vuorovaikutteisen kodinkonerobotin, joka saattaa esittää kysymyksen.
– Siihen saa vastata, jos haluaa.
Kurkkaa Annantalon tapahtumiin täältä.