Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä taloyhtiö säästää selvää rahaa energiaremontilla: ”Kadumme jokaista vuotta, kun ei aloitettu!”

Mainos | Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsee kolme kahdeksankerroksista taloa, joiden katolla koneet puhaltavat ulos poikkeuksellisen kylmää ilmaa. Taloyhtiöön on toteutettu energiaremontti, joka leikkasi lämmityslaskusta pois kolmanneksen.

Energiaremontti tarkoittaa remonttia, jolla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta tai otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Pitäjänmäellä sijaitsevan As Oy Sulkapolku 6:n remontissa taloihin asennettiin poistoilman lämmöntalteenotto.

Ilmanvaihdon kautta poistuva lämpö otetaan nyt talteen niin tehokkaasti, että 21-asteinen sisäilma tulee talosta ulos 2-asteisena. Lämpö ei haihdu enää harakoille, ja taloyhtiön lämmityslasku on pienentynyt yli 30 prosenttia.

”Ennen remontin valmistumista vuonna 2018 meillä meni noin 100 000 euroa vuodessa lämmitykseen. Kuluista pudotettiin remontin avulla noin 30 000 euroa vuodessa”, taloyhtiön puheenjohtaja Markus Tuukkanen kertoo.

Alun perin taloyhtiössä oli laskettu, että remontti maksaa itsensä takaisin seitsemässä vuodessa. Sittemmin kaukolämmön hinta on noussut, ja remontti on muuttunut yhä kannattavammaksi.

As Oy Sulkapolku 6:ssa on ollut aina vahva tahtotila energian, rahan ja ympäristön säästämiseen, ja energiaremontti oli luonnollinen osa tätä kokonaisuutta, puheenjohtaja Tuukkanen kertoo.

Remontti oli sisällytetty hyvissä ajoin taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan. Tämä helpotti päätöksentekoa, ja osakkaat olivat remontista lopulta yllättävänkin yksimielisiä. ”Pystyimme lähestymään numeroiden kautta sitä, mikä on järkevää ja mikä ei.”

Tärkeä askel kohti hankkeen toteutumista oli hyvän palveluntarjoajan löytäminen. Taloyhtiö halusi teknologisesti vahvan kumppanin, joka tarjoaisi ratkaisuja, ei vain yhtä laitetta. Sopivan kumppanin etsimiseen kannattaa panostaa, koska remontti jälkihuoltoineen on pitkä projekti.

”Jos kanssakäyminen palveluntarjoajan kanssa on tervanjuontia jo ensimmäiset metrit, niin miten ihmeessä se siitä muuttuisi. Se on tavallaan yhtä tärkeää kuin parisuhteessa puolison valinta!”

Sulkapolulla remontin alustava suunnittelu aloitettiin vuonna 2014, ja remontti valmistui vuonna 2018. Halua olisi ollut nopeampaankin etenemiseen, mutta yksityiskohdista sopiminen rakennusvalvonnan ja energiayhtiön kanssa kesti ennakoitua pidempään.

Nyt taloyhtiön suunnitelmissa siintävät jo seuraavat energiaremontit: maalämpöä ja jäteveden lämmön talteenottoakin on pohdittu. Mitä terveisiä Tuukkasella on muille taloyhtiölle, jotka empivät energiaremontin toteuttamista?

”Jos remontti on taloudellisesti mitenkään järkevä, niin miksi ette toteuttaisi? Meitä ehkä eniten harmittaa se, että meille tuli viivästystä yksi vuosi. Turhia kustannuksia kertyi, kun ei saatu säästöä aloitettua aikaisemmin. Kadumme jokaista vuotta, kun ei aloitettu!” Tuukkanen naurahtaa.

Haluatko toteuttaa kannattavan energiaremontin taloyhtiössäsi? Lue lisää: hel.fi/energiaremontti