Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Helsinkiläinen taloyhtiö Lönegropen onnistui puolittamaan lämmityskulunsa energiaremonttien avulla. Korjausten tuloksena vanha talokaunotar täyttää nykyajan energiavaatimukset.

Mainos | Energiaremontilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta tai otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Energiaremonttien avulla on mahdollista parantaa asumismukavuutta ja vähentää tehokkaasti asumiskustannuksia.

Herttoniemessä sijaitseva taloyhtiö Lönegropen onnistui energiaremontoinnin avulla puolittamaan lämmityskulunsa.

”Vanhan talon remontti kannattaa nähdä pitkän aikavälin projektina”, naurahtaa taloyhtiön hallituksessa pitkään toiminut Simo Kyllönen. Hän kertoo, että vuonna 1956 valmistuneen talon muutos on tapahtunut askeleittain muiden kunnostustöiden lomassa. Kompassina on ollut pitkän aikavälin korjaussuunnitelma, jonka taloyhtiö laati vuonna 2016.

”Se sisälsi aikataulun kaikille kymmenen vuoden aikana tehtäville remonteille. Kaikkiin korjauksiin sisältyy myös tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi.”

Maalämpö ja ikkunaremontti kutistivat lämmityslaskun

Taloyhtiö Lönegropen otti ensimmäisen merkittävän askeleensa kohti energiansäästöä jo 2010-luvun alussa, kun talossa tehtiin putkiremontti ja asennettiin energiatehokkaat vesikalusteet.

Seuraava harppaus otettiin vuonna 2018, kun taloyhtiö siirtyi lainarahan avulla käyttämään maalämpöä kaukolämmön sijaan. Ostoenergian tarve pieneni 60 prosenttia, ja taloyhtiölle alkoi kertyä säästöjä, joiden avulla vuosittaiset lainanhoitokustannukset on pystytty maksamaan.

Maalämpölaitteiston pyörittäminen vaatii sähköä, jonka hinta on nousussa. Kyllösen mukaan tämä ei kuitenkaan toistaiseksi ole suuresti vaikuttanut remontin kannattavuuteen.

”Vaikka sähköstä maksamamme hinta on tänä vuonna kaksinkertainen viimevuotiseen verrattuna, myös kaukolämmön hinta on noussut niin, että säästö on edelleen suurempi kuin vuosittaiset lainanhoitokulut”, hän kertoo.

Maalämmön lisäksi Kyllösen taloyhtiö on hyötynyt vanhojen puuikkunoiden korjaamisesta energiatehokkaiksi. ”Ikkunaremontin ansiosta pystyimme hillitsemään energiankulutusta, mikä on yhtä tärkeää kuin itse energian hinta”, Kyllönen kertoo.

Seuraavaksi talossa alkaa julkisivujen eristerappauksien ja vesikaton korjaus. Niiden avulla on mahdollista vielä entisestään lisätä talon energiantehokkuutta.

Panosta suunnitteluun, etene vaiheittain

Taloyhtiö Lönegropenissa jokainen remontti on vaatinut erityisen huolellista suunnittelua, sillä rakennuksen arvokas arkkitehtuuri ei saa kärsiä muutoksista. Talon on suunnitellut maineikas arkkitehti Hilding Ekelund.

Arvokohteen remontointi ei ole aina ollut yksinkertaista, Kyllönen kertoo. Etenkin sopivien yhteistyökumppaneiden löytämiseen on kulunut matkan varrella aikaa. Myös kaukolämpöverkosta irtaantuminen oli vielä muutama vuosi sitten huomattavasti hankalampaa kuin nykyisin.

Määrätietoisuudella, huolellisella kumppaneiden valinnalla ja remonttien vaiheistamisella taloyhtiö on kuitenkin päässyt hyvään lopputulokseen.

”Hyvän suunnittelun merkitystä ei voi liioitella. Asiantuntijan tekemät tutkimukset ja korjaussuunnitelmat saattavat tuntua isolta investoinnilta, mutta kustannus on usein pieni verrattuna urakan venymiseen tai epämiellyttäviin yllätyksiin”, hän sanoo.

Remontointia on helpottanut se, ne että talon arkkitehtuurin vaaliminen ja ilmastoystävällisyys ovat asukkaille tärkeitä arvoja. Näin perinteikäs rakennus on saavuttanut lämmityksen osalta askeleittain hiilineutraaliuden.

Voitaisiinko sinunkin taloyhtiössäsi tehdä energiaremontti? Lue lisää: Hel.fi/energiaremontti