Helsingin Maunula-talossa voi vaikuttaa hyvin konkreettisesti siihen, millaisia tapahtumia kaupungissa järjestetään. Seuraavaksi Maunulassa juhlitaan talon 5-vuotissynttäriviikkoa, joka on sekin suunniteltu yhdessä lähialueen asukkaiden kanssa.
Mainos | Helsingin Maunulassa sijaitsee kulttuurikeskus, joka on pääkaupunkiseudun ja koko Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen. 5-vuotissyntymäpäiviään marraskuussa juhlistava Maunula-talo on paikka, jossa lähidemokratia aidosti toteutuu. Valtaosa Maunula-talon kulttuuriohjelmasta on lähtöisin alueen asukkaiden ideoista ja toiveista, ja tapahtumat myös suunnitellaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kaikki yhteisvoimin toteutetut tapahtumat ovat lisäksi maksuttomia.
– Ihmisten toiveet otetaan täällä oikeasti huomioon. Kuka tahansa voi saada äänensä kuuluviin ja vaikuttaa siihen, millaista ohjelmaa Maunulassa nähdään. Sen lisäksi tapahtumamme ovat yleisölle maksuttomia, eli raha ei ratkaise sitä, kuka pääsee nauttimaan kulttuurista, kertoo Maunula-talon kulttuurituottaja Maria Junno, joka vastaa tapahtumien suunnittelusta yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Vuosien varrella Maunulassa on järjestetty muun muassa rocklaulaja Muskan keikka, vaihtoehtomusiikin tapahtumia, rakastettuja lavatanssituokioita, hyvinvointi-iltapäiviä sekä avaruuteen keskittynyt Tiedeviikko, jossa tiedekeskus Heurekakin oli mukana. Paras palkinto yhteissuunnittelussa on Junnon mukaan se, kun näkee ihmisten riemun näiden toiveiden käydessä toteen.
– Muutama vuosi sitten järjestimme räppäri Junon keikan erään nuoren ehdotuksesta. Muistan yhä, miten onnellinen tämä nuori oli keikasta. Hänen olemuksensa suorastaan hehkui, ja hän kuunteli koko keikan tosi keskittyneesti, Junno muistelee.
Maunula-talon toimintaan on helppo tulla mukaan
Jotta Maunula-talossa nähtäisiin tulevaisuudessakin mieleenpainuvia kulttuurielämyksiä, kaivataan myös kaupunkilaisten apua. Tapahtumien ideointiin ja suunnitteluun voi osallistua hyvin matalalla kynnyksellä, eikä mitään erityistaitoja tarvita. Riittää, että on kiinnostunut kulttuurista ja Maunulan alueen kehittämisestä. Mukana suunnittelussa ovat aina myös Maunula-talon työntekijät.
– Mitään ei joudu tekemään yksin, eikä kenenkään tarvitse pelätä, että omille harteille sysättäisiin liian suuri taakka. Osallistua voi täysin oman elämäntilanteen mukaan, Junno painottaa.
Käytännössä tapahtumien suunnittelu noudattaa tiettyjä askelmerkkejä. Kevään ja alkusyksyn aikana omat toiveensa ja ideana voi jättää Maunula-talon laatikkoon tai verkkosivuille. Sitten ideoita möyhennetään ja tarkennetaan kaikille avoimissa työpajoissa, ja syntyneistä ehdotuksista järjestetään äänestys.
Loppusyksystä kokoontuu avoin foorumi, joka päättää lopullisesti toteutettavista tapahtumista. Lisäksi se valitsee asukasedustajat Maunula-talon neuvottelukuntaan, joka ryhtyy konkreettisesti suunnittelemaan tapahtumia. Mukaan voi lähteä miltei samalta istumalta, sillä seuraava avoin foorumi kokoontuu synttäriviikon lauantaina 26.11. kello 14–16.
– Aluksi voi tulla vaikka vain katsomaan, miltä avoimen foorumin toiminta näyttää. Jos tuntuu, että nyt ei ehdi lähteä mukaan, uusi mahdollisuus tarjoutuu heti seuraavalla kerralla, Junno muistuttaa.
Paitsi että yhdessä tekeminen on Junnon mielestä mukavaa ja yhteisöllistä, samalla voi myös todella tuntea toimivansa yhteisen hyvän eteen.
– Sen lisäksi, että voit saada omia ideoitasi läpi, voit myös mahdollistaa muille lähialueen asukkaille upeita kulttuurielämyksiä. Mitä ikinä kehittelemmekin, teemme sen kunnianhimoisesti ja innostuneesti.

Synttäriviikko piristää pimeintä vuodenaikaa
Yhteistuumin ja suurella sydämellä on toteutettu myös Maunula-talon 5-vuotissynttärit, joita vietetään vuoden pimeimpään aikaan, 21.–27. marraskuuta. Ohjelmantäyteinen viikko pitää sisällään muun muassa keikkoja, käsityöpajoja, meditaatiota, yhteislauluja sekä tietysti perinteiset kakkukahvit.
Synttäreiden suunnittelussa tiiviisti mukana ollut Junno on jo valinnut omat tapahtumatärppinsä viikon varrelle.
Maria Junnon viisi vinkkiä synttäriviikkoon:
Merkintöjä Maunulasta -käsityöpaja, ke 23.11. kello 12–1-15
”Haluaisitko tulla mukaan tekemään yhteisöllistä taideteosta? Keskiviikkona Maunula-talon kirjastossa ommellaan ja kirjotaan yhteistä huopaa, johon jokainen voi jättää oman kädenjälkensä. Valmis täkki ripustetaan joksikin aikaa esille Maunula-talon seinälle.”
Synttäreiden etkot, to 24.11. kello 10–19.30
”Päivä on täynnä mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä. Aamu alkaa perheen pienimmille tarkoitetulla Taideneuvolalla, jossa suunnitellaan parhaat juhlamuuvit synttäribileisiin. Yhteislaulujen ystävä ilahtuu lounasaikaan järjestettävästä laulutuokiosta, josta saa takuulla lisäenergiaa päivään. Iltapäivän käsityöpajassa kokeillaan neulahuovutusta, ja etkot huipentuvat kakkukahveihin ja Kari Hotakaisen kirjailijavierailuun.”
Käsityölanit, pe 25.11. kello 11–18.30
”Synttäriviikon perjantai on omistettu käsitöille. Ohjelmassa on muun muassa uutta näkökulmaa käsitöihin ja lempeään radikalismiin tuovia työpajoja. Feministinen ompeluseura Radikaalit ristipistot tarjoaa turvallisen tilan kaikille kirjonnasta itseilmaisun keinona kiinnostuneille. Käsitöitä ja aktivismia -työpajassa pohditaan puolestaan, voiko käsitöillä parantaa maailmaa.”
Synttärijuhlat, la 26.11. kello 10–21.30
”Oletko kiinnostunut siitä, mitä Maunulan alueella tapahtuu? Tule mukaan Maunula-talon Avoimeen foorumiin! Vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa pääset vaikuttamaan siihen, mitä Maunula-talossa tapahtuu ensi keväänä. Toki tarjolla on paljon muutakin juhlaohjelmaa, kuten groovaava lastenbändi Megasakki ja nostetta iltaan tarjoileva funk-bändi Get Me”
Hyvinvointipäivä, su 27.11. kello 10–15
”Luvassa on aisteja hellivä hyvinvointisunnuntai, jossa kerätään voimia pimeneviin iltoihin ja tulevaan talveen ja rauhoitutaan hetkeen kiireisen arjen keskellä. Päivän aikana nautitaan muun muassa meditaatiosta, rentoutusharjoituksesta ja musiikista sekä tutustutaan tuoksujen voimaan mielen tasapainottajina.”
Synttäriviikon ohjelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan Maunula-talon verkkosivuilla. Lue myös lisää Maunula-talon toiminnasta ja osallistavasta yhteissuunnittelusta täältä.