Kulttuurikeskus Caisan tavoitteena on edistää taiteen keinoin yhä monimuotoisempaa Helsinkiä. Elämyksellisten kohtaamisten kaikille saavutettavissa oleva, turvallinen kotiosoite löytyy Helsingin Kalliosta, entisistä Elannon leipätehtaan tiloista.
Mainos | Iloinen puheensorina raikaa Kaikukadulla aamukahvikuppien kilistessä, kun Kulttuurikeskus Caisan henkilökunta aloittelee työviikkoa yhdessä. Keskustelu poukkoilee ajankohtaisista asioista lähitulevaisuuden tapahtumaideointiin.
– Teemme päätökset aina yhdessä. Eri näkökulmat ovat rikkaus, kertoo teatteri- sekä sirkustuotannoista vastaava tuottaja Jaana Lindman.
Elannon kortteliin neljä vuotta sitten muuttanut Caisa on koko kaupungin yhteinen moninaisuuden ääni. Sen juuret juontavat vuoteen 1996, jolloin ovet avautuivat ensimmäisen kerran uusien etnisten- ja kulttuurivähemmistöjen suomalaiseen yhteiskuntaan sopeuttamisen edistäjänä. Toiminta on vuosien varrella muotoutunut kaikille kaupunkilaisille avoimeksi ja turvalliseksi monimuotoisen kulttuurin kodiksi. Tämän päivän Caisa on rikas sekoitus lasten ja nuorten taidekasvatusta, kantaaottavia ja ajatuksia herättäviä nuorten taiteilijoiden taideteoksia, pysäyttäviä performansseja ja lukuisa määrä erilaisia workshoppeja ikääntyvien Burlesque/Drag-työpajoista taaperoiden taidetyöpajoihin.
– Taiteilijat voivat jättää ohjelmaehdotuksensa meille avoimen haun, Open Call:n kautta. Käymme yhdessä hakemukset läpi, ja valitsemme niistä parhaiten Caisan tavoitteita vastaavat ehdotukset, Jaana tarkentaa.
Taidegalleriasta ja lavastuksesta vastaava tuottaja Faruk Lika harmittelee, kun kaikille halukkaille ei ole antaa tilaa. Näyttelyt ovat yleensä kestoltaan muutaman viikon mittaisia.
Ennen kuin näyttely tai esitys kohtaa yleisön ensimmäistä kertaa, takana on tunteja vastaavan tuottajan ja taiteilijan yhteistä suunnittelua. Parikymmentä vuotta näyttelyjä eri gallerioissa rakentanut Faruk on tarkka siitä, että taitelijalle itselleen tulee luottavainen olo ja teokset tuodaan taiteilijan näkemystä kunnioittaen esille.
– On aivan mahtavaa huomata, kuinka itseluottamus kasvaa onnistuneen esillepanon myötä. Olen onnekas, kun voin työlläni edesauttaa nuoria taiteilijoita eteenpäin.

Kulttuuria kaikille helsinkiläisille yhdenvertaisesti
Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus ovat Caisan toiminnan ohjenuoria. Monimuotoisen henkilökunnan organisoimana tarjonta on usein myös usealla eri kielellä toteutettu. Muutaman viimeisen vuoden aikana palvelutarjontaan on lisätty suomalainen viittomakieli sekä myös kuvailutulkkaus. Asiaan perehtynyt Faruk on onnellinen, kun yleisö löytää laajemman saavutettavuuden palvelujen pariin. Myös viittomakielen tulkkausta kysytään entistä enemmän.
Erilaiset tarpeet huomioiva palvelujen kehittäminen vaatii aikaa, yhteistyötä ja oppimista eri tahojen kanssa. Ymmärrystä erityisryhmien entistä parempaan palveluun kasvatetaan henkilökunnan kouluttamisella.
Viittomakielisissä toteutuksissa yhteistyökumppaniksi valikoitui siihen keskittyneen esittävän taiteen osuuskunta Ursa Minor. Yhteistyö on lisännyt ohjelmistoon viittomakieliset teatterikerhot ja näyttelyopastukset, tuonut parrasvaloihin ryhmän esikoisnäytelmä Growthin sekä mahdollistanut viittomakielisen kirjallisuuden tapahtuman, Ursa Verbumin järjestämisen. Osuuskunnan taiteellinen johtaja Noora Karjalainen kokee, että Caisa on monipuolisuudellaan tärkeä osa Helsingin kaupunkikulttuuria.
– Caisa on innovatiivinen osa Helsingin kaupunkikulttuuria. Caisasta välittyy ennen kaikkea salliva, turvallinen, avoin, kokeileva ja kutsuva tunnelma. Ohjelmisto on monipuolinen ja saavutettava, ja se tavoittaa monenlaisia yleisöjä.
Noora arvostaa Caisan tahtoa kehittää tilojaan ja tapahtumia niin, että ne palvelevat yleisöä ja taiteilijoita aina vain paremmin. Faruk on toivonut helpommin saavutettavaa viittomakielistä käännöstä taidenäyttelyn tutustumisen tueksi. Caisa ehdotti Ursa Minorille video-opastusta liveopastuksen lisäksi. Se on nyt pilottivaiheessa.
– Idea on, että Ipadille nauhoitettu lyhyt video-opastus olisi näyttelyvieraiden katsottavissa milloin vain. Tämä myös konkretisoi viittomakielen huomioimisen Caisan toiminnassa, ja samalla viestii kulttuuritalon arvoista ja viittomakielen arvostuksesta kaikille.
Viimeisimpänä Faruk on selvitellyt, miten esimerkiksi autismi vaikuttaa tilan kokemiseen.
– Toivon, että meidän huomiomme ja palvelutarjonnan kasvattaminen leviävät myös muiden kulttuurialan toimijoiden keskuuteen ja muuttuvat hiljalleen käytännöiksi.

Taiteen parantava vaikutus
Ensimmäinen viittomakielen video-opastuspilotti on toteutettu paraikaa ensimmäistä näyttelyään pitävän italialaissyntyisen Sssimone Gaglionen näyttelystä. Muutaman vuoden Helsingissä asuneelle taiteilijalle Caisa on ollut tärkeä ovi kaupungin monimuotoiseen kulttuuriin ja kotiutumiseen. Sssimone itse kertoo olevansa vain kuraattorin roolissa näyttelyssään ”Me kaikki elämme taiteen keskellä”. Hän haastaa leikkimielisesti käsitystämme taiteesta ja kääntää katseemme ympärillä oleviin ilmiöihin. Mitä taidetta esimerkiksi Vesi, Liike, Pimeys tai Kuolema ovatkaan tuoneet Sssimonen välityksellä koettavaksemme.
– Haluan näyttelyni antavan uudenlaisia avaimia taiteen kokemiseen. Taiteella on valtava merkitys, taide parantaa surullistakin mielialaa. Tarvitsee vain avata sydän sekä silmät, taidetta on kaikkialla ympärillämme.
– Hänen teoksensa ovat uskomattoman hienoja. Esimerkiksi Pimeys on kokonaisvaltainen kokemus. Taide todellakin ruokkii sielua, Faruk kertoo.
Caisan tapahtumatarjontaa kannattaa seurata kulttuuritalon omilta somekanavilta. Tuotantoassistentti Alexandra Sakharova pitää aktiivisella päivittämisellään huolen, että talon tarjonta ei jää huomiotta.
– Sssimonen näyttely on avoinna 17. joulukuuta saakka, joten siihen ehtii vielä hyvin tutustua. Tammikuun 13. päivä avautuu vuorostaan Hong Kongista lähtöisin olevan, kiinalaisen ja länsimaisen kulttuurin elementtejä yhdistävän taitelijan, Oi Ling Ng:n näyttely.
Vaikka tapahtumat ovat aikataulutettu jo kuukausia etukäteen, Caisan kalenterissa on aina tilaa myös nopeammille toteutuksille.
– Tapahtumakalenteri päivittyy viikoittain, kannattaa seurata, Alexandra muistuttaa.
– Uskomattomia hienoja juttuja kaikille helsinkiläisille, Faruk kiteyttää hymyillen.