Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Halu vaikuttaa ja voimaannuttaa vei helsinkiläisen Tapio Lindqvistin levytysstudiolle – sotaa kritisoivat kappaleet ovat kuultavissa rintamalinjalla äidinkielellä

Mainos | Ajatus oli kytenyt mielessä jo pitkään. Helmikuun 2022 tapahtumien myötä sille syntyi selkeä tarve. Sivutoimisena muusikkona ja säveltäjänä lähes koko ikänsä toiminut Tapio Lindqvist halusi ottaa osaa sodanvastaiseen työhön, ja musiikki oli hänelle luonteva kanava. Nyt käsillä on kaksi juuri julkaistua, kantaaottavaa kappaletta kolmella eri kielellä – englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi.

– Haluan omalta osaltani vaikuttaa ja herätellä ihmisiä ajattelemaan. Nykydemokratiaan pesiytynyt ajatus vahvasta johtajasta luo helposti pahan kehityskulun. Katse naapuriin riittää, Tapio kertoo.

Rauhallista miestä eivät ääriliikkeet eivätkä kansankiihotus kiinnosta. Hän puhtaasti toivoo, että pysähtyisimme ajattelemaan ja havainnoimaan ympärillämme tapahtuvia asioita. Miten tyranniat syntyvät.

Ja nyt vuoden mittainen projekti – itse sanoitettu ja sävelletty kahden kappaleen levy, kolmena eri kieliversiona, on valmis.

Thoughts on War -levy on kannanotto sodan järjettömyyttä vastaan ja tuenosoitus ukrainalaisille. Toivon, että kappaleita kuunneltuaan ihmiset saisivat tunnetta ja voimaantumista toimintaan.

Kuuntele Thoughts on War tästä.

Sanomaa tärkeillä kielivalinnoilla

Kaikki lähti kahdesta Tapion jo aiemmin kirjoittamasta, julkaisemattomasta kappaleesta. Totalitarianism oli syntynyt jo vuosia aiemmin huolesta populismin suosioon Suomen politiikkakentässä. Perheväkivallasta kertova Love Song puolestaan nauhoitettiin Helsingin Musiikkitalolla koronarajoitusten ollessa voimassa, mutta alkuperäinen julkaisusuunnitelma sai Venäjän helmikuisen hyökkäyksen myötä uuden ajoituksen. Tapion kokema tarve toimia kirkastui sodanvastaiseen musiikilliseen viestiin.

Ensin oli kuitenkin tutkittava tarkemmin, millä kielellä kappaleiden viesti tavoittaa parhaiten sodan osapuolet.

– Yllätyksekseni suuri osa ukrainalaisista puhuu venäjää. Kahden kieliversion sijaan tehtäväksi tuli siis kolme. Käännökset tehnyt Tatyana Pitchulina hämmästeli tekstien ajankohtaisuutta ja kyseli, kuinka olin onnistunut kirjoittaman sodasta jo ennen sen syttymistä.

Alun perin ajatus oli tehdä yksi levy, jossa olisivat kaikki kieliversiot, mutta levityksellisestä näkökulmasta selkeintä oli tehdä kolme erillistä levyä, jokainen omalla kielellään.

Levyä työstettiin pääosin Mimix Ab:n studiolla Espoossa, mutta paikalliset ammattilaiset nauhoittivat ukrainan- ja venäjänkieliset osuudet Kiovassa Mart Sound Productios -studiossa. Tapio etsi yhteistyökumppaneita vuoden mittaiseen projektiinsa sosiaalisen median avulla ja palkkasi avustajankin hommiin. Sodan runtelemassa maassa hän huomasi työskentelykulttuurin eroavan tutusta kotimaisesta.

Pienistä kommelluksista ja kulttuurieroista selvittiin, ja nyt Kalasataman studiossa istuu huojentunut mies. Vuoden työn tulos on CD Baby -jakelupalvelun kautta levityksessä ja kuultavissa kaikkialla maailmassa.

Musiikki on ollut Tapion elämässä aina, eri painotuksilla ja laajalla genrellä musikaalista klassiseen lauluun, karaokea ja keikkailua eri kokoonpanoissa ja produktioissa. Säveltämistä itseään perfektionistiksi määrittelevä musiikin monitoimimies on viimeisimpänä opiskellut.

– Teoriapohja on auttanut hyräilyyn perustuvaa sävellystaktiikkani huomattavasti, hän hymyilee.

Työelämässä Tapio on toiminut IT-alalla ohjelmistokehityksen parissa erilaisissa tehtävissä. Tuotekehitysjohtajana 60-tuntista työviikkoa painaessaan musiikille ei jäänyt paljoa sijaa, ja hän päätti toimia toisin. Nyt työarki rullaa oman yrityksen konsulttitehtävissä ja aikaa on vapautunut musiikille ja läheisille.

Uusi aluevaltaus vaikuttamiseen

Omakohtaiset kokemukset lähipiirissä ja halu vaikuttaa asioihin ajoivat Tapion tutustumaan paremmin yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoihin. Löytyi Liike Nyt ja puolueesta tarjottu eduskuntavaaliehdokkuus.

– Tasavertaiset oikeudet saada asianmukaisia vammais- ja vanhuspalveluita ovat tärkeyslistani kärjessä. Tietenkin myös itse muusikkona ja yrittäjänä olen kulttuurialan ja pienyrittäjien asialla.

Omakohtaista kokemusta siitä, kuinka pieni ihminen helposti unohtuu suuren koneiston rattaisiin, hänellä on avovaimonsa sekä isänsä asioiden hoitamisesta. Apuvälinelupauksien viivästyessä vuoden päivät ja muistisairaan hoitopolun täydellisestä epäloogisuudesta johtuva hoidon viivästys ovat vain yksittäisiä esimerkkejä arjesta, jonka kanssa monet painivat.

Lue lisää Tapion ajatuksista.

Kuuntele Thoughts on War.