Sisäisen avaruuden matkaopas

Philip K. Dick: Valis -kirjan kansikuva

Valis -kirjan kansikuva

Maailmassa on monta merkittävää tieteiskirjailijaa mutta minulle on yksi ylitse muiden: Philip K. Dick. Hänen visionsa ja harhaiset tarinansa ovat sujuvasanaista scifiä. Ne eivät ole hirmuisia tiiliskiviä vaan kirjailija keskittyy olennaiseen. Dick oli jo eläessään tunnustettu oman genrensä kirjailija. Häntä pidettiin kuitenkin vain genrekirjailijana ja kirjallisuuden valtavirtaan häntä ei hyväksytty.  

Mikä on totta?

Science fiction pitää sisällään muutamia alalajeja, joista tunnetuimpia ovat avaruusooppera, kyberpunk ja kova scifi. Dickin kirjoja on vaikea laittaa karsinaan, ellei sitten käytetä Suomessa harvinaisempaa termiä ”paranoid fiction”. Scifi ei ole Dickille itseisarvo, vaan väline, joka antaa mahdollisuuden käsitellä aiheita ilman rajoituksia. Tärkeintä on ihmisen sisäinen maailma.

Useissa kirjoissa todellisuus on jotain aivan muuta kuin miltä näyttää. Hyvä esimerkki on Anna kyynelten tulla, pyysi poliisi, jossa suosittu televisiotähti huomaa eräänä päivänä olevansa täysin tuntematon. Dickille todellisuus ja aika eivät ole staattinen tila, vaan muokattavissa.

Teoksessa Mars on meidän, Dick pohtii, voiko tulevaisuuteen vaikuttaa jos sen näkee ennalta. Kirjassa Marsin siirtokuntiin ja niiden selviytymiseen vaikuttaa autistinen poika, joka pystyy näkemään menneisyyden ja tulevaisuuden.

Teemoja

Philip K. Dick käsittelee teoksissaan paranoiaa, hallusinaatioita, pelkoja ja minuuden hajoamista. Politiikka, uskonto ja vaihtoehtoiset todellisuudet ja kysymys siitä mikä on totta, ovat läsnä useissa teoksissa. Kirjassa  Lies, incmaailmasta on tullut ahdas paikka. Vaihtoehtona maapallolle on teleportaatio kaukaiselle planeetalle, Valaan suuksi kutsuttuun paikkaan. Dickin kirjossa parasta ovat henkilöhahmot, musta huumori ja vinksahtaneet ideat, joiden kautta hän tutkii todellisuutta.

Merkittävä teema Philip K. Dickille on myös uskonto. Hän käsittelee Jumalaa tai kuten hän itse kenties sanoisi, Valista (elävä älykkyysjärjestelmä) muun muassa teoksissa Jumalan pojan paluu ja Valis. Valiksen on sanottu olevan Dickin kirjoista omaelämäkerrallisin. Päähenkilö on vakuuttunut siitä, että viimeiset kaksituhatta vuotta ovat vain harhaa. Dick itse käytti amfetamiinia, omien sanojensa mukaan pysyäkseen hereillä ja kirjoittaakseen mahdollisimman paljon. Hän oli myös varma, että CIA oli hänen kotiinsa tapahtuneen murron takana.

Philip K. Dickin vaikutus näkyy nykyisin niin kirjallisuudessa kuin elokuvassa. Dickillä on ollut merkittävä vaikutus kyberpunkin kehitykseen. Hän pohti monissa teoksissaan ihmisyyttä robottien kautta. Yksi tyypillinen teema Dickille on todellisuuden pohtiminen, kuten se on myös kyberpunkissa. Monet tämän hetken scifielokuvat ovat saaneet vaikutteita Dickin kirjoista tai niiden filmatisoinneista.

 

Mikko Kaunisto, Tapiolan kirjasto

HelMet-kirjasto

Kaipaatko lisää parempaa luettavaa, hyviä leffoja, musaa tai pelejä?

HelMet-kirjaston kumppaniosiossa kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa ja helmet kirjaston kokoelmista. Mukana myös linkit aineistojen tietoihin kirjastoissa.