Marilyn Monroen roolit

Marilyn Monroe esiintymässä USA:n armeijan sotilaille vuonna 1954. Kuvalähde: Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Marilyn Monroe oli sähköisen valovoimainen näyttelijä ja komedienne, jonka lahjakkuudelta moni aikalainen sulki silmänsä. Marilynissä oli paitsi – kirjailija Karen Blixeniä mukaillen - naarasleijonanpennun elinvoimaista viattomuutta myös älyä ja herkkyyttä.

”Taidan olla päiväuni”, Marilyn sanoi joitain vuosia ennen kuolemaansa. Hän oli kipeän tietoinen railosta tähtikuvansa ja sisäisen maailmansa välillä. Samaan aikaan kun maailma katsoi Marilyniä himokkaasti ja palvoen, hänen yksityiselämänsä oli lähes vailla suvantokohtia.

Norma Jeane

Marilyn Monroe sai kasteessa nimen Norma Jeane Baker. Vaikka hänet tunnettiin Marilyn Monroena 20-vuotiaasta, säilyi perhetyttö Norma Jeane osana hänen ristiriitaista persoonaansa.

Norma Jeane oli rikkinäisen lapsuuden jäljiltä hauras ja pohjattoman epävarma: helppo saalis hyväksikäyttäjille. Marilynin tämä puoli oli pikemminkin vetäytyvä kuin salamavaloissa viihtyvä. Toisaalta hän osasi olla myös viettelevä ja imagostaan tarkka. Tämä oli se Marilyn, joka halukkaasti antautui kaikkien katseille.

Marilynistä teki kiehtovan ainutlaatuinen yhdistelmä laskelmoitua ja luonnonlasta. Silloinkin kun hän hehkui kepeiden komedioiden kurvikkaana tähtösenä, oli hänessä aina jotain liikuttavaa.

Ujo seksisymboli

Vuosi 1950 oli käänteentekevä Marilynin uralla. Elokuvassa Kaikki Eevasta hän säihkyi sivuroolissaan niin, että Fox-studio tarjosi hänelle saman tien seitsemän vuoden sopimusta.

Seurasi joukko herkullisia komediarooleja, joista unohtumattomimmat nähtiin elokuvissa Kuinka miljonääri naidaan (1953), Kesäleski (1955) ja Piukat paikat (1959).

Marilyn oli ennen kaikkea huikea komedienne. Draamanäyttelijänä Marilyn ei säteillyt koskaan yhtä häikäisevästi. Kuka tietää miksi, kenties hän vain yritti liikaa.

Marilyn pelkäsi suunnattomasti kameroiden eteen astumista. Vastanäyttelijä Jane Russell otti tehtäväkseen saatella Marilyn kameroiden eteen elokuvan Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953) kuvauksissa. ”Hän oli erittäin ujo, hyvin suloinen ja paljon älykkäämpi kuin luullaan”, Russell sanoi ystävästään.

Omapäinen blondi

Valkokankaalla Marilyn nähtiin usein seksikkään typeryksen rooleissa, mutta Hollywoodissa hänet opittiin tuntemaan myös kunnianhimoisena ja hyvävaistoisena bisnesnaisena. Bimboleimaan kyllästynyt Marilyn irtisanoi sopimuksensa Fox-yhtiön kanssa vuonna 1955 ja pakeni New Yorkiin opiskelemaan näyttelemistä arvostetussa Actors Studiossa.

Pakoretkellään Marilyn perusti oman tuotantoyhtiön, Marilyn Monroe Productionsin. Fox oli pian valmis myöntymään Marilynin vaatimuksiin ja tarjosi uutta sopimusta. Uuden vaiheen ensimmäinen elokuva oli Bussipysäkki (1956). 1950-luvun lopulla Marilyn oli Hollywoodin vaikutusvaltaisimpia tähtiä.

Unelman loppu

Marilyn ei osannut nauttia menestyksestään. Kolme onnettomasti päättynyttä avioliittoa, lapsettomuus, itsetunto-ongelmat ja yhä syvenevä masennus heijastuivat hänen elämänhaluunsa. Marilyn päätyi itsemurhaan elokuussa 1962 vain 36-vuotiaana.

Italialaiskirjailija Antonio Tabucchi vertaa esipuheessaan teokseen Välähdyksiä, sirpaleita Marilyniä perhoseen, joka lopulta päätti antautua haavekuvalle itsestään. ”Kenties Marilyn, joka oli haaveillut olevansa perhonen, eräänä päivänä ajatteli, että perhonen haaveili paraikaa hänestä. Ja voidakseen lentää ikuisesti hän päätti muuttua siksi, joka haaveili hänestä.” Päiväuni synkkeni painajaiseksi. Nainen tähtikuvan takana päätti paeta.

 

Niina Holm, Tapulikaupungin kirjasto

Fanin tunnustus -juttusarjassa HelMet-kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa kirjaston kokoelmista.

Lisää vinkkejä osoitteessa HelMet.fi

HelMet-kirjasto

Kaipaatko lisää parempaa luettavaa, hyviä leffoja, musaa tai pelejä?

HelMet-kirjaston kumppaniosiossa kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa ja helmet kirjaston kokoelmista. Mukana myös linkit aineistojen tietoihin kirjastoissa.