Potter – suuri velho vai traumatisoitunut orpo?

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -äänikirjan kansikuva

Tammi

Kukapa olisi arvannut, että vuonna 1997 ensimmäisen kerran ilmestyneestä Harry Potterista tulisi yksi kirjallisuuden historian eniten myyneistä kirjasarjoista ja kaikkein tuottoisin elokuvasarja. Minä en ainakaan arvannut, vaikka pidinkin suurta huomiota saaneesta saagasta.

Kirjailija J.K. Rowlingin luoma taikuripoika seikkailee seitsemässä kirjassa ja kahdeksassa elokuvassa parhaiden ystäviensä, Hermione Grangerin ja Ron Weasleyn kanssa. Harry opiskelee velhoksi Hogwartsissa, taikamaailman velhojen ja noitien koulussa, johon pääsevät vain taikavoimaiset lapset. Osa osalta Harry kasvaa ystävineen aikuisiksi, vaikka matkalla tuleekin vastaan monta estettä ja tapahtumarikasta seikkailua.

Lukeminen rakentaa identiteettiä ja luovuutta

Harry Potter-kirjat ja elokuvat ovat olleet taloudellisesti valtaisa menestys tarinan luojalle sekä kustannus- ja elokuvayhtiöille. Erityisen tärkeä tarina on monelle lapselle ja nuorelle. Moni Harry Potter-fani on tutkitusti rakentanut identiteettiään tarinan kautta. Fantasiamaailman avulla nuori rakentaa yhteyttä omaan mieleen ja tunteisiin. Parhaimmillaan oppimisprosessi edistää nuoren tunteidenhallintaa ja voimauttaa häntä.

Lancasterin yliopiston tutkijat totesivat Englannissa, että Harry Potterin kaltaisia fantasiaelokuvia katsovat lapset ja nuoret kehittävät lisäksi luovuuttaan. Jos lapsi uppoutuu usein fantasiakirjallisuuden ja -elokuvien maailmaan, vanhemmat voivat huokaista helpotuksesta: maagiseen maailmaan syventyminen kehittää lapsen mielikuvitusta ja kykyä nähdä maailmaa useammasta perspektiivistä.

Onko tarina pelkkää fantasiaa?

Aikuinen lukee ja katsoo eri tavalla kuin lapsi tai nuori. Aikuinen lukija nauttii ehkä Harry Potterien rikkaasta ja soljuvasta kielestä, värikkäistä henkilöhahmoista sekä mukaansatempaavasta kerronnasta. Elokuvissa aikuista miellyttävät esimerkiksi näyttelijätyön laatu sekä visuaalinen maailma. Fantasiamaailman alta paljastuvat viittaukset todellisen maailman ilmiöihin saattavat myös herättää aikuisen katsojan mielenkiinnon.

Jos Harry-pojan tarinaa miettii analyyttisemmin, siinä voi huomata monia surullisia viittauksia. Psykologisesta näkökulmasta Harryn tarina kertoo vanhempiensa kuolemasta ja sijaisperheen huonosta kohtelusta traumatisoituneen pojan kokemuksista. Tarinassa Harry saa onneksi isällistä tukea velhokoulun rehtori Dumbledorelta ja pystyy rakentamaan sen verran itseluottamusta, että voi solmia jopa läheisiä ystävyyssuhteita. Harry törmää matkallaan moniin konflikteihin ja kohtaa aikuisuuteen siirtymisen haasteet, omat aikuiseksi kasvamiseen liittyvät kehitystehtävänsä.

Tarinan lopussa Harry luopuu sekä isänsä että Dumbledoren idealisoiduista kuvista ja ymmärtää Kalkaroksenkin persoonan moniulotteisuuden. Hän kohtaa lopussa myös oman demoninsa, narsistista vallanhimoa edustavan lordi Voldemortin, ja kukistaa tämän torjumalla oman absoluuttisen vallanhimonsa.

Lapsille ja aikuisille

Potter-saagasta herää samanlainen kysymys kuin Tove Janssonin luomien Muumien kohdalla: onko Harry Potterin tarina tehty sittenkään vain lapsille? Rajanveto voi olla vaikeaa, eikä sitä ehkä tarvitsekaan tehdä.

Kirjastoista Potteria löytyy sekä lastenosastoilta että aikuisten fantasiahyllystä. Jos haluaa selvittää itse vastauksia Harry Potteria koskeviin kysymyksiin, kannattaa lukea ja katsoa. Joskus on nimittäin ihan mukava upota rentoutumaan epätodelliseen maailmaan ja jättää tulkinnat sikseen: senhän on todettu vahvistavan luovuuttakin.

 

Maisa Korhonen, Helsingin kaupunginkirjaston viestintä

Fanin tunnustus -juttusarjassa HelMet-kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa kirjaston kokoelmista.

Lisää vinkkejä osoitteessa HelMet.fi 

 

HelMet-kirjasto

Kaipaatko lisää parempaa luettavaa, hyviä leffoja, musaa tai pelejä?

HelMet-kirjaston kumppaniosiossa kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa ja helmet kirjaston kokoelmista. Mukana myös linkit aineistojen tietoihin kirjastoissa.