HelMet-kirjasto

Kalevala inspiraation lähteenä

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti (1897)

Wikimedia Commons

Kalevala (1835) on Suomen kansalliseepos. Kalevalalla on ollut ja on edelleen suuri vaikutus Suomen ja lähialueiden musiikkiin. Kokosimme Kalevalan päivän (28.2.) kunniaksi yhteen pakettiin Kalevala-aiheisia tai kansalliseepoksen inspiroimia levyjä, niin klassikoita kuin uudempiakin teoksia.

 

Klassista musiikkia

Klami: Kalevala-sarja                         
Uuno Klami (1900-1961) sävelsi useita Kalevala-aiheisia teoksia, joista tunnetuin on viisiosainen Kalevala-sarja. Klami  toi suomalaiseen Kaleva-musiikkiin uudenlaisen, modernin ilmaisun ja hänen teoksensa poikkesikin selvästi aikaisemmasta kansallisromanttisesta perinteestä.

Madetoja: Kullervo, op. 15                
Leevi Madetojan (1887-1947) ensimmäinen suuri orkesteriteos on sinfoninen runo Kullervo, joka valmistui vuonna 1913. Madetojan sävelkielessä yhdistyvät suomalainen syvämietteisyys ja ranskalaisen tyylin hienostunut  sointi.

Rautavaara: Marjatta matala neiti     
Einojuhani Rautavaaran lapsikuorolle säveltämää teosta Marjatta the Lowly Maiden voisi kuvailla suomalaiseksi mysteerinäytelmäksi, jota musiikin kiehtova kekseliäisyys osuvasti myötäilee. Marjatta syö metsässä puolukan ja tulee raskaaksi…

Sibelius: Kullervo, op. 7                     
Ensiesityksessään vuonna 1892 Jean Sibeliuksen sävelruno Kullervo sai valtavan suosion mutta aiheutti myös hämmennystä. Pian säveltäjä veti teoksen pois julkisuudesta, mutta lupasi, että se esitettäisiin tulevaisuudessa kokonaisuudessaan. Kullervo takasi Sibeliuksen maineen, mutta sen massiivisuuteen hän ei enää palannut.

Taiteilijoiden Kalevala (kirja + cd + dvd)
Kalevalaseuran tuottama runo-, kuva- ja sävelteos sisältää Kalevalan runot, kuvataiteilijoiden teokset värikuvina, sävellykset kahdella cd-levyllä kamariorkesteri Avanti!:n ja UusiHelsinki -kvartetin esittäminä sekä Santeri Tuorin videoteoksen dvd-levynä. Teoksessa on myös kuvataiteilijoiden ja säveltäjien kirjoitukset, joissa he kertovat ajatuksiaan tulkitsemistaan Kalevalan runoista.

Tormis: Vision of Kalevala                 
Veljo Tormis on virolainen säveltäjä, jonka laajasta tuotannosta suurin osa on kuoromusiikkia. Tormis on ammentanut niin liiviläisistä, vatjalaisista, inkerinsuomalaisista, vepsäläisistä, vatjalaisista kuin karjalaisistakin aiheista.

 

Kalevala rocks

Kalevala Orchestra: Abraham´s blue refrain
Abraham's Blue Refrain on suomiprogeyhtye Kalevalan kolmas studioalbumi. Levyä markkinoitiin useisiin Euroopan maihin. Levyn julkaisi alunperin vuonna 1977 Hi-Hat Records.

Kalevala: A Finnish progressive rock epic
Järkälemäinen teos pukee Kalevalan progressiivisen rockmusiikin muotoon. Tulos:  kolme CD:tä, kolmekymmentä yhtyettä kahdeksasta eri maasta ja lähes neljä tuntia musiikkia!

Piirpauke: Kalevala spirit                   
Piirpauke on Sakari Kukon 1974 perustama suomalainen, mutta kokoonpanoltaan useimmiten monikansallinen, kansanmusiikkia, etnoa ja jazzia yhdistelevä yhtye. Piirpauke on myös karjalankielinen sana, joka viittaa mekkalaan, mekastukseen ja sekamelskaan.

 


Teksti: Arja Niemimaa ja Juha Vyyryläinen, Kirjasto 10

Lisää vinkkejä osoitteessa HelMet.fi

HelMet-kirjasto

Aikaisempia kirjoituksia

HelMet-kirjasto

Kaipaatko lisää parempaa luettavaa, hyviä leffoja, musaa tai pelejä?

HelMet-kirjaston kumppaniosiossa kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa ja helmet kirjaston kokoelmista. Mukana myös linkit aineistojen tietoihin kirjastoissa.

Uusimmat mielipiteet