Taidejuttuja jokaiseen kotiin

Anne Rossi-Horto ja Erja Mehto ovat Tehdään taidejuttuja -kirjan takana

Mauri Tahvonen

Annantalon 25-vuotista taidekasvatustyötä juhlistava Tehdään taidejuttuja on kirja kaikenlaisille perheille ja kaikenlaisiin koteihin. Kirja antaa käytännön vinkkejä kotona toteutettavista pienistä taideprojekteista, joita vanhemmat ja lapset voivat tehdä yhdessä. Konkreettisten taidetehtävien ohella esteettistä maailmaa tarkastellaan myös ruoan ja retkien kautta.
 

Kotiateljeessa

Kirjan idea lähti osittain siitä, kun Erja Mehto katseli sisustuslehtien stailattuja koteja ja mietti, onko niissä paikkaa lapsen toiminnalle ja miten sellaisen voisi kotiin luoda: ”Koti on lapsen elämän merkittävin paikka ja myös ensimmäinen taidekasvatuksen paikka”, Mehto muistuttaa. Hän lähti toteuttamaan kirjaa yhdessä taidekasvattaja Anne Rossi-Horton kanssa Annantalolla jo useamman vuoden ajan toimineen Taideneuvolan pohjalta.

Taideneuvolassa lapset ja aikuiset ovat saaneet toteuttaa taidejuttuja ammattilaisen opastuksessa ammattitasoisesti varustellussa työtilassa. Kirjaa varten Rossi-Horto on muokannut osan Taideneuvolassa toteutetuista tehtävistä koteihin sopiviksi.

Mehto ja Rossi-Horto ovat sitä mieltä, että jokaiseen kotiin voi luoda lapselle pienen ateljeen. Kirja antaa konkreettisia neuvoja työskentelymateriaaleista ja -tavoista.  Anne Rossi-Horto kertoo, että lapset ovat joskus olleet taidetunneilla huolissaan, kun pöytään on roiskunut maalia. Hän on lohduttanut heitä, että taideluokassa moinen ei haittaa.

Koko kodin ei tarvitse olla taideluokka, mutta jos kotona osoitetaan lasten taiteiluille ja sotkullekin selkeä sallittu paikka, kynnys taidejuttuihin ryhtymiseen madaltuu: tekijät kertovat, että ”kirjan neuvoilla halutaan luoda uskoa siihen, että taidetta voi tehdä myös kotona, eikä se vaadi välttämättä suurta rahallista panostusta.”
 

Seikkailuja kodin ulkopuolella

Värikäs soppa voi olla lapselle esteettinen kokemus ja kodin ovet aukeavat lähiympäristöön, joka on täynnä taide-elämyksiä. Rossi-Horto on itse äiti ja kertoo kuinka hän saatuaan ensimmäisen lapsensa halusi tarjota ja näyttää tälle koko maailman. Sen sijaan että lasta olisi viety itsestään selviin ykköskohteisiin, Anne otti pikku hiljaa vielä melko uutta kotikaupunkiaan haltuun ja keksi lapselleen erilaisia retkikohteita, jotka eivät rasittaneet nuoren perheen taloutta. Näitä arkipäivän oivalluksia kirjassa jaetaan myös lukijoille.

Rossi-Horto onkin testauttanut kirjan kaikki retket lapsilla. Hän kertoo, että jossain vaiheessa lapset kypsyivät jatkuvaan kaupunkiretkeilyyn ja hän itsekin väsyi ympäri kaupunkia ravaamiseen: ”Siitä huolimatta lapset ovat sitä mieltä, että ensi kesänä retket on tehtävä uudestaan. Kohteet ovat erilaisia eri vuodenaikoina ja niistä löytää aina jotakin uutta. Lapsena kylvetyt idut kasvavat koko elämän ja retkistä jää varmasti lapsille unohtumattomia muistoja”.

 

Mukana kirjan työryhmässä on ollut Mehdon ja Rossi-Horton lisäksi Annantalon tiedottaja Leila Heimonen. Kirjan kuvitukset on tehnyt Jenni Tuominen ja ulkoasusta vastaa Camilla Pentti.

Kirjaa myydään hintaan 20 € Annantalon kahvilassa, Annankatu 30, Helsinki (avoinna ma–to 10–18, pe 10–16) tai sitä voi tilata osoitteesta arja.pitkanen(a)hel.fi, jolloin hintaan lisätään postituskuluja 3 € (kirja laskutetaan jälkikäteen).

Kirjaan voi tutustua myös pdf-muodossa.

 

Teksti: Varpu Löfman

Helsingin kulttuurikeskus

Helsingin kulttuurikeskus

Mitä tehdä viikonloppuna? Mistä löytyisi sopiva taidekurssi lapselle? Olen järjestämässä kaupunginosatapahtumaa, miten voin hakea siihen avustusta?

Helsingin kulttuurikeskus on taiteen, kulttuurin ja luovuuden edistäjä, joka kehittää kulttuurisesti rikasta ja monimuotoista Helsingin seutua. Helsingissä kulttuuri on kaikkien oikeus.

Helsingin kulttuurikeskuksen toimipaikat Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Savoy-teatteri, Stoa ja Vuotalo tarjoavat vuosittain noin 1400 esitystä ja 100 näyttelyä.  Lisäksi kulttuurikeskus myöntää avustuksia taidelaitoksille, taideoppilaitoksille, taideyhteisöille, yhteisöille ja taiteilijoille sekä tarjoaa esiintymis- ja työtiloja taiteilijoille.

Kulttuurikeskus julkaisee myös Skenet.fi-verkkolehteä, joka arvioi joka viikko Helsingin uusia teatteri- ja elokuvaensi-iltoja sekä näyttelyitä. Annantalon ylläpitämä, opettajille ja taidekasvattajille tarkoitettu Kultus.fi-sivusto puolestaan kertoo lasten ja nuorten tapahtumista.

Tässä kumppaniosiossa kerromme Helsingin kulttuurikeskuksen tapahtumista ja muusta tarjonnasta. Poimi kiinnostavimmat vinkit ja tule käymään! Koko ohjelmamme löydät toimipaikkojen omilta nettisivuilta ja tietoa avustuksista kotisivuiltamme osoitteessa www.hel.fi/kulttuuri.