KOLUMNI: Netti sivistää

Ennen globaalin tietoverkon tulemista oli olemassa sellainen pieni juttu kuin yleissivistys. Piti tietää, minä vuonna Suomi itsenäistyi, mikä on hauki ja missä on Ruotsi. Nykyään pitää osata käyttää Googlea. Siinä kaikki. Googlen käyttäjän ei tarvitse muistella vuosilukuja tai eri maiden nimiä ja sijainteja. Riittää, kun osaa naputella hakusanan, ja kone hoitaa homman puolestasi.

Kaikista kätevintä olisi kantaa kaikkea informaatiota mukana, mihin ikinä meneekään. Tietokoneen raahaaminen perässä ei ole järkevää. Kannettavakin on siinä ja siinä. Älypuhelimilla, tai ylipäätään kännyköillä, pääsee jo lähelle. Niiden netti nyt on vain niin hidas, että nykyihminen unohtaa koko jutun ennen kuin saa netin auki.

Onhan tästä kaikesta hyötyäkin. Kaikki aivojen kapasiteetti voidaan täyttää hyödyllisemmällä tiedolla, kuten vuoden 2010 Big Brotherin voittajan nimellä tai vaikkapa puhelinnumeroilla. Sekin hyöty on kyllä aika kyseenalaista, koska nekin saa vaikka puhelimen muistiin.

Ihmisen on sanottu käyttävän vain kymmentä prosenttia aivostaan. Miksi käyttää sitäkään, kun voisimme lepuuttaa aivojamme koneiden hoitaessa senkin sijastamme. Ehdotan siis, että kymmenen sijaan käyttäisimme vain viittä prosenttia. Hallelujaa! Pian voimme maata apaattisena sohvalla, tuijottaen tyhjyyteen, sillä tekniikka kehittyy sitä vauhtia, että koneet voivat kohta hoitaa elämisenkin puolestamme.

Eikö sohvalla lojuminen kiinnosta? Voisimme silloin kokeilla päinvastaista keinoa. Ladataan kaikki mahdollinen tieto netistä aivoille, ikään kuin koneelle. En tiedä, miten se olisi mahdollista, mutta sillä nyt ei ole merkitystä. Tiedon lataaminen aivoihin olisi muutenkin aikalailla pienen piirin hommaa, sillä suurin osa lataisi aivan jotain muuta kuin yleissivistystä parantavaa materiaalia.

Vaikka nykyään ei enää tarvitse vuosilukuja ja eläimiä muistaa, tietokonetta on hyvä osata käyttää. Se kuuluu nykyajan ihmisen yleissivistykseen. Muut perusjutut kuten lukeminen, kirjoittaminen ja mikroaaltouunin käyttö on nekin hyvä osata, vaikka ne osaa nykyään lähes jokainen. Ainakin Suomessa. Kai ne voi silti mukaan luokitella.

Tulevaisuus voi vaikuttaa apealta, mutta netti on mitä ilmeisimmin parantanut suomalaisten yleissivistystä. Ihmiset tietävät asioista nykyään enemmän, koska netissä surffailemalla saattaa törmätä johonkin hyödylliseenkin tietoon. Vaikka ihan vahingossa.

 

Juuso Grönmark

Kirjoittaja on Helsingin medialukion opiskelija.

 

Helsingin medialukio

Helsingin medialukiossa toimii medialinja (60 aloituspaikkaa) ja yleislinja (200 aloituspaikkaa). Opetuksessa korostuvat yhteiskunnassa selviytymisen ja oman elämän hallinnan kannalta välttämättömät valmiudet. Tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ajattelua, ongelmanratkaisutaitoja ja yhteistyövalmiuksia.
Oppimisen kannalta keskeisiä ovat tiedonhankinnan, viestinnän ja tietotekniikan taidot sekä niiden kriittisen arvioinnin taidot.