Musiikin moniosaajan Katja Luhtalan esikoislevy on syksyn tapauksia

Katja Luhtala teki erinomaisen esikoisalbumin.

KL-PRESS

Kalliolaisen laulaja-lauluntekijän Katja Luhtalan esikoisalbumi on syksyn mielenenkiintoisimpia tapauksia levyrintamalla. Jo 1990-luvulla muusikon uransa aloittanut Luhtala ei ole pitänyt kiirettä debyyttialbuminsa kanssa. Tämän pitkä ja huolellisen kypsyttelyn tuloksena onkin syntynyt poikkeuksellisen tasokas ensilevy Safe European Home.

Lokakuussa ilmestynyt esikoislevy on monella tavalla vakuuttava näyttö Katja Luhtalan osaamisesta. Sanoittamisen, säveltämisen ja sovittamisen lisäksi Luhtala on soittanut paria poikkeusta lukuun ottamatta levyllä kaikki instrumentit. Eikä tässä kaikki: hän on myös äänittänyt ja tuottanut debyyttialbuminsa itse!

Ihan kaikkea kunniaa onnistuneesta debyyttistään Katja Luhtala ei sentään halua ottaa. ”Minulla oli onni saada äänivelho Hiili Hiilesmaa viimeistelemään levyn äänimaailma,” Luhtala kertoo levyn komeiden soundien salaisuudesta. Suuri yleisö tuntee Hiilesmaan parhaiten muun muassa HIM–yhtyeen äänittäjänä ja tuottajana.

”Sisällöllisesti Safe European Home-levy valottaa myyttiä, sen pimeää puolta ja ihmisen ulkoisia ja sisäisiä todellisuuksia” Luhtala analysoi esikoistaan. "Teen biisejä asioista jotka liikuttavat minua syvemmin. Haluan myös kiinnittää huomiota maailman epäoikeudenmukaisuuksiin”, sanoo laulaja-lauluntekijä. Esimerkiksi levyn avausraita Boats käsittelee sitä tosiasiaa, että kymmeniä tuhansia paperittomia on hukkunut Välimereen pyrkiessään eurooppaan paremman elämän toivossa.

Bob Dylanin ja Lou Reedin hengenheimolaiseksi tunnustautuvalle Katja Luhtalalle tekstit ovat tärkeitä. Levyllä Luhtalan vahva musikaalinen osaaminen tulee esiin hänen vaivattomasta tavasta liikkua eri tyylien välillä. Hypnoottisten herkkien pianokappaleiden kautta kuljetaan rankempaan rockrytistykseen, joita yhdistää vahvat laululyriikat. Katja Luhtalan laulujen kieli on englanti. ”kulmikas suomenkieli ei jostain syystä ole tuntunut istuvan musiikkiini tähän mennessä."

"En halua määritellä liikaa tekemisiäni. Biisit puhuvat puolestaan ja jokainen tulkinta riippuu kuulijasta”, toteaa intensiivisistä esiintymisistä tunnettu Luhtala. Vuonna 2011  hän teki keikkailun ohessa Valtimonteatteriin musiikkimonologin TextMusicRhythm!. Safe European Home-levyn myötä Katja Luhtala lähtee bändin kanssa keväällä 2013 kiertueelle, joka ulottuu myös Ruotsiin.

(Levyn julkaisija on helsinkiläinen Freehands Music (2012)  Safe European Home -levy on saatavana hyvin varustetuista levykaupoista, tilattavana netistä esim. CDON.com sekä digitaalisena mm. iTunes, Spotify, Amazon, Nokia Music)

 

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi