Kansalaisareena

Mehiläiskuningatar pukinkonttiin - Kestävää iloa Solidaarisuuslahjasta

Mehiläishoitajat Adres ja Ana Sujey Palma Nicaraguassa

Jukka Pakkala

Ahdistaako joululahjojen perässä juokseminen vai onko vaikeaa keksiä lahjoja ystäville, joilla on jo kaikkea? Solidaarisuuslahja tarjoaa kestävää ja kauaskantoista iloa niin lahjansaajalle kuin kehitysmaiden perheille ja yhteisöille.  Jouluna voi osallistua esimerkiksi mehiläiskuningattaren kasvattamiseen.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on uudistanut joulun alla aineettomat lahjansa. Eettinen ja ekologinen Solidaarisuuslahja on oiva vaihtoehto tavaralahjalle. Uutuuslahjoja ovat muun muassa mehiläiskuningatar ja mehiläispesä Nicaraguassa.

”Työttömyydestä kärsivässä Nicaraguassa on valtava tarve uusille elinkeinoille. Hunajantuotanto on kestävä elinkeino, joka ei vaadi maanomistusta. Hunajantuotantoon riittää pienen maa-alueen vuokraaminen kerrallaan. Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeessa hunajantuotantoa kehitetään koko ajan toimivammaksi kouluttamalla nicaragualaisia mehiläishoidossa ja auttamalla heitä pääsemään paremmin markkinoille”, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo.

Esimerkiksi kymmenen euron Mehiläiskuningatar -lahjalla saadaan jalostettua Nicaraguaan mehiläiskuningatar, joka parantaa mehiläistarhan tuottavuutta. Mehiläiskuningattarien jalostamisen avulla vähennetään niiden perinnöllistä aggressiivisuutta, minkä ansiosta pesiä on helpompi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin.

Mehiläishoito on kaiken kaikkiaan ympäristöystävällinen elinkeino. Mehiläisten pölytys on välttämätön siemenkasvien lisääntymiselle. Ilman mehiläisiä maailman ruoantuotanto romahtaisi.

Kaikki Solidaarisuuslahjat tukevat Solidaarisuuden tekemää pitkäjänteistä työtä kaikkein köyhimpien ihmisten aseman parantamiseksi kehitysmaissa. Solidaarisuus keskittyy kehitysyhteistyössään edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa, ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa sekä vahvistamaan kansalaisyhteiskuntia.

”Solidaarisuuslahja ei ole vain hetkellinen aineellinen apu, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia kehitysmaiden perheille ja kokonaisille yhteisöille. Vahvistamme ihmisten omaa osaamista, jotta he voisivat itse toimia köyhyyden voittamiseksi”, Nuikka toteaa.

Solidaarisuus

Kansalaisareena

Aikaisempia kirjoituksia

Kansalaisareena

Kansalaisareena on vapaaehtoistyön puolestapuhuja, innovaatioiden kehittäjä ja verkosto-osaaja, joka lisää vapaaehtoistoiminnan osaamista, ymmärrystä ja näkyvyyttä yhteiskunnassa.

Kansalaisareenan näkemyksen mukaan laadukas vapaaehtoistoiminta on kansalaisoikeus. Jokaisella ihmisellä pitää olla mahdollisuus osallistua vapaaehtois-, vertais- tai muuhun omaehtoiseen toimintaan. Tämän vuoksi Kansalaisareena muun muassa kehittää uusia vapaaehtois- ja vertaistoiminnan tapoja, ajaa vapaaehtoisten etua sekä järjestää aiheeseen liittyvää koulutusta.

Uusimmat mielipiteet