Videon, maalauksen ja valokuvan liitto

Galleria Ama – Nanna Hänninen: Painted Branch of Alder, 2011, digital C-print on Diasec, 92x62 cm

Nanna Hänninen

Forum Boxissa Jenni Toikan videoinstallaatio on hieno esitys siitä, miten maalaus, video ja tila voivat yhdistyä. Teoksesta tulee mieleen elokuvan 'Maalaukseen kadonnut nainen' nimi, jonka tämä teos ikään kuin konkretisoi. Amassa Nanna Hännisen teoksissa maalaus ja valokuva limittyvät moninkertaisesti päällekkäin. Aarnissa Sirkku Ketola operoi Photoshopilla, ja toteuttaa teokset grafiikalla vanerille.

–  Lisäksi pitää muistaa Helsinki Photography Biennal (HpB) 2012, joka on levittäytynyt ympäri kaupunkia useisiin gallerioihin ja erilaisiin tiloihin - kartta on saatavissa esimerkiksi galleria MUUsta ja Hippolytestä.

Allaolevat näyttelyt päättyvät ensi sunnuntaina 22.4. Lisää tietoja ja kuvia löytyy Näyttelyinfosta, ks. http://www.nayttely.info :


AARNI – SIRKKU KETOLA, 'Intensité Lumineuse', grafiikkaa. Hienoja nelivärisiä, valokuvista taidokkaasti koostettuja serigrafioita vanerille. 'Kuvitteellisia tapahtumia, ja tiivistymiä pysäytetystä ajasta'.

AKVART – KAARINA MÖKKÄLÄ, 'Mielentiloja'. Luonnosta aiheensa ottaneita, mutta alkuperäisestä itsenäisiksi taideteoksiksi kehittyneitä akvarelleja. "Ilot, murheet, stressi, säätila, päivän hetki, vuodenaika ja lukemattomat muut seikat ohjaavat osaltaan maalausten syntyä. Näin jokainen työ on kuin taltioitu mielentila."

AMA – NANNA HÄNNINEN, 'Plants/Objects/Trees/People//Paint'. Hänninen maalaa – ilmeisesti öljyväreillä? – mustavalkoisten valokuvien päälle, sitten kuvaa syntyneet teokset, ja tekee niistä uuden isokokoisen valokuvavedoksen. Erityisesti kasvi- ja luontoaiheisissa kuvissa syntyy yllättävä, ja vaikuttava lopputulos.

ART KAARISILTA – SUSANNA PAASONEN, 'Virtaavat värit', maalauksia. Paasonen yhdistää maalauksissaan kerroksittain akryylimaalausta ja liitua. Abstraktien maalausten pensselinkäyttö synnyttää maalauksiin liikkeen tuntua.

DIX – LISSU LUNDSTRÖN ja SINIKKA HEININEN. Lissu Lundström kuuluu niihin harvinaisen sisukkaisiin ihmisiin, jotka toteuttavat taiteellista kutsumustaan vastuksista huolimatta. Lundström tapauksessa vastuksen aiheuttaa cp-vamma - Lundtröm maalaakin pitäen pensseliä suussaan. Se asettaa haastetta esimerkiksi kokonaisommitelman hallinnalle, jonka Lundström kuitenkin hyvin hallitsee.
– Gallerian studion puolella on esillä espoolaisen Sinikka Hentisen kukka-aiheisia akvarelleja.  HUOM. näyttelyt päättyvät jo torstaina 19.4.

FAFA – VALOKUVA. Kuvataideakatemian valokuvauksen opiskelijoiden näyttely on osa Helsinki Photography Biennial 2012 -ohjelmistoa. Tasokas ja mielenkiintoinen kokonaisuus tarjoaa huumoria, tunnelmointia, yllättäviä näkökulmia – komeita valokuvia ja videoita, kuten hienon veden läpi projisoidun tanssivideoteoksen.

FORUM BOX – EEVA-RIITTA EEROLA, LEENA NIO, JENNI TOIKKA. Eerolan ja Nion maalaukset ovat niin suuria, että jo kokonsa puolesta ne väistämättä synnyttävät tilakokemuksen. Tilan ja teoksen suhdetta käsittelee monella tasolla myös Jenni Toikan komea kolmikanavainen - eli kolmella projektorilla toteutettu - videoinstallaatio, jota voisi kuvailla sanoilla 'maalaukseen kadonnut nainen' - erään taannoin esitetyn elokuvan mukaan. Hieno, arkkitehtoninen videototeutus, jossa ihmishahmo toimii osana maalauksenomaista tilaa. Kasvotkin näkyvät, päinvastoin kuin nykyvalokuvauksessa yleensä. – Mediaboxissa on esillä Teemu Mäen videoteos 'Nainen ja lihateollisuus' (2011).

JANGVA – REIJO KÄRKKÄINEN, 'Wasteland', maalauksia ja piirroksia. Räväkästi maalaava Kärkkäinen on kasannut eheän kokonaisuuden, jossa sarjakuvamaisessa ripustuksessa seikkailevat erilaiset sarjakuvamaiset hahmot, kollaasiteoksissa, maalauksissa ja piirustuksissa. Villien teosten värimaailma on raikas ja tasapainoinen, ja sommittelu harmoninen.

KAIKU – EXCHANGE STUDENT EXHIBITION. Kuvataideakatemiassa keväällä 2012 opiskelevien vaihto-oppilaiden ryhmänäyttely. Maalausta, liikkuvaa kuvaa, valokuvaa, veistoksia, installaatioita.

KATARIINA – VILLE MÄKIKOSKELA, ' Kaupunkikuvia - kesken'. Mäkikoskelan veistosinstallaatiossa kirkonkellon kumahtelu luo pysähtyneen sunnuntaiaamun tunnelman. Carraran marmorista veistetyt objektit lattioilla ja seinillä pohjautuvat todellisiin kaduilta tehtyihin löytöihin.

KUVATAIDEAKATEMIA – KANDINÄYTTELY. Kahdeksan maalauksen, kuvanveiston ja tila-aikataiteen opiskelijan kanditutkintoon liittyvä yhteisnäyttely. Monipuolista tarjontaa tulevilta ammattilaisilta.

TAIDESALONKI PIIRTO – EDUARD ZENTSIK, 'New Antiquity' -näyttelyn maalaukset viittaavat nimensä mukaisesti entisten aikojen taiteeseen. Taiten maalattujen teosten tekijä on erittäin monipuolisesti aktiivinen nuori virolainen kuvataiteilija. HUOM, näyttely jatkuu 24.4. asti.

RANTAKASARMIN GALLERIA – AKASAGA ja NAGASHILA, ' Metsä puhuu - The Forest speaks', maalauksia. Kahden taiteilijan vuonna 2008 alkaneen yhteistyön tämän hetkinen tulos. Taiteilijoita yhdistää kiinnostus Kalevalaan, sekä buddhalaisen meditaation harjoittaminen. – Viimeisenä sunnuntaina 22.4. klo 14.45 -15.30 galleriassa tapahtuu jälleen - nyt vuorossa on näyttelyyn littyvien 'metsäikonien' tuhoaminen. Metsäikonit ovat luonnonmateriaaleista tehtyjä kiitosuhreja metsälle.

RÖÖPERIN TAIDESALONKI – SAGA SUONIO, 'Kevään alla', monotypioita ja uniikkivedoksia. Aiemmin akvarellin parissa työskennellyt Suonio on siirtynyt grafiikan monotypioiden pariin. Tyylikkäissä ja herkän voimakkaissa vedoksissa on vahva maalauksellisuuden tuntu, samalla kun teoksiin liittyy akvarellinomainen raikkaus ja keveys.

SINNE – JOHANNA LECKLIN, 'Your Songs Transport Me to a Place I've Never Been', videoinstallaatio. Kunnianosoitus faneille ja fanituksen kohteelle. Kolme laulajaa laulaa edsmenneelle Nick Drakelle osoitettuihin fanikirjeisiin pohjautuvia tekstejä, jotka muusikko Jarmo Kukkonen on säveltänyt Draken inspiroimana.

TILA – MARKO VUORINEN, 'Tamara W. by Marko Vuorinen'. Valokuviin ja ääninauhaan perustuva installaatio kertoo inhimillisen tositarinan poikana syntyneestä tytöstä, joka oli joutunut kokemaan jo nuorena liikaa - mutta on kuitenkin säilyttänyt elämänvoimansa.

TOPELIUS – JYRKI SETÄLÄ ja HEIDI WIKSTRÖM. Galleriassa on esillä Jyrki Setälän aikaisempaa voimakasvärisempiä abstrakteja maalauksia - viittauksia vaikkapa japanilaiseen ikebanataiteeseen, taiteilijan sanoin. Studiossa Heidi Wikströmin valokuvasarja 'Matka pimeän halki' on sekin osa Helsinki Photography Biennial 2012 -ohjelmistoa.

- Kaikista näyttelyistä löytyy lisätietoja Näyttelyinfosta, ks. http://www.nayttely.info

Näyttelyinfo

Kiinnostaako taide? Pääkaupunkiseudun kymmenistä gallerioista löytyy taidetta laidasta laitaan – perinteisistä maalauksista kokeelliseen videotaiteeseen ja installaatioihin.

NÄYTTELYINFO on internetissä toimiva taiteilijavoimin ylläpidetty sivusto, joka esittelee kuvilla ja teksteillä suurimman osan gallerioiden näyttelyistä. Näyttelyt löytyvät osoitteesta: http://www.nayttely.info – Valitse sieltä mieleisesi ja lähde katsomaan. Tiesithän, että gallerioihin on vapaa pääsy!

Kumppanit-sivuilla esittelemme teille pääkaupunkiseudun taidenäyttelyitä!