Erilaisia matkakuvia

Galleria Dixin Studio – Sofie Jokinen

Sofie Jokinen

Contempossa on esillä Asko Salmen rajuja kuvia kaukaa sodan runtelemasta Somaliasta. Hippolyten näyttelyssä Elisabet Cavén on rakentanut hassuja kaukomaita omaan pikku yksiöönsä. Galleria Dixin takahuoneen Studiossa on Sofia Jokisen matkakuvia - heijastuksia junan ikkunoissa. – Duetossa Taina Kokkonen ja Galleria G:ssä Johanna Pihlajamaa tekevät monikerroksisia monotypia-puupiirroksia.

Lisätietoja sekä kuvia näistä tällä viikolla päättyvistä näyttelyistä löytyy Näyttelyinfosta www.nayttely.info - muista katsoa myös Koko Suomi- ja Pienet ilmot-osastojen näyttelyt!


ART KAARISILTA – KAUNIS AJATUS. Kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta valmistuvien näyttely esittelee kahdeksan Kaarisillasta kuva-artesaaniksi valmistuvan opiskelijan maalauksia ja veistoksia.

AVA – HANNELE HAATAINEN, maalauksia. Suuria, expressiivisiä, luonto-aiheista ammentavia maalauksia pieksämäkeläiseltä taiteilijalta.

BE'19 – SATU SYRJÄNEN, keramiikkamotiiveja. Keraamisten veistosten ja esineiden struktuuri on syntynyt orgaanisten, mikroskooppisen pienten rakenteiden innoittamana. Valo vaeltaa artefaktien korallimaisessa rihmastossa, avoin ja suljettu tila sekoittuvat keskenään.

CONTEMPO – ASKO SALMI, ' Somalia vuonna nolla', valokuvia. Toimiessaan auttamistyössä Somaliassa lääkäri, valokuvaaja Asko Salmi kuvasi sodan julmuutta ja sotaa käyvän maan karua arkea aikana, jolloin maahanmuutto alkoi.
  Näyttelyn avulla pyritään vaikuttamaan suomalaisten ennakkoluuloihin ja rasistisiin asenteisiin. – Huom. näyttely päättyy jo lauantaina 26.5.

DIX STUDIO – SOFIE JOKINEN, valokuvia. Maalauksellisia valokuvia heijastuksista junanikkunasta. Hetkiä pysähtyneenä liikkeellä, ohikiitäviä välähdyksiä junamatkan varrella.

DUETTO – TAINA KOKKONEN, grafiikkaa. Kokkosen grafiikan kuva-aiheet ovat lähtöisin orgaanisista luonnonmuodoista, kasvimaailmasta. Teosten aiheet esiintyvät kuitenkin yhteydestään irroitettuina niin, että niiden alkuperä on muuttunut tunnistamattomaksi. Osassa teoksistaan Kokkonen yhdistää grafiikan eri menetelmiä niin, että eri tekniikoilla vedostettujen kerrosten kuvatkin ovat eri aihepiireistä – niissä kasvi-aiheet yhdistyvät arkkitehtonisiin teemoihin. Syntyvät teokset ovat uniikkeja, vaikkakin grafiikkaa.

GALLERIA G – JOHANNA PIHLAJAMAA, teoksia. Myös Pihlajamaa yhdistää toisinaan puupiirrosvedoksiinsa muita grafiikan tekniikoita sekä piirustusta. Abstrakeissa, vaaleasävyisissä teoksissa on monotypioille ominaisia elementtejä - jokainen kuva on lopulta uniikki.

HIPPOLYTE – ELISABET CAVÉN, 'Tutkimuksia pyjamassa', sekä LINDA HOFVANDER, 'Accurately apparent'.
– Elisabet Cavén on lavastanut pieneen yksiöönsä hienoja näkymiä ja kuvannut ne. Teokset ovat iloinen sekoitus tiedettä ja taidetta, todellisuutta ja fiktiota. "Lähtökohtana töilleni oli oivallus: miksi lähteä ulos, kun voi olla kotona pyjamassa?"
- Linda Hofvanderin tuotanto keskittyy valokuvan todellisuusilluusioon ja siihen, miten valokuvaus välineenä vaikuttaa tapaamme kokea ympäröivä maailma.

JOHAN S – NEW LUXURY, EPÄONNISTUMISEN ANATOMIA, kaksi näyttelyä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoilta.
– New Luxury -projektin lähtökohtana on jännite joka syntyy 'kestävän kehityksen' ja 'luksuksen' yhdistämisestä. Näyttelyssä venytetään sanojen vakiintuneiden merkitysten rajoja.
– Epäonnistumisen anatomia -näyttely on 13 tekstiilitaiteen kandidaatin ideoima ja rakentama. Mitä kaikkea jää matkan varrelle, kun ponnistellaan kohti onnistunutta lopputulosta!
Molemmat näyttelyt ovat kuvataiteilija Raija Malkan kuratoimia.

LATERNA MAGICA – Kolmen taiteilijan valokuvanäyttelyt:
- PHILIP LASZLO,'Beauty of Recycling' – kriittisiä valokuvia kierrätysteemasta.
– MIKA PUTRO, 'Mielikuvia' – seesteisiä luontoaiheisia valokuvia.
– PETER MAURY, 'Angst' – valokuvia ja videoinstallaatio.
Huom. näyttelyt päättyvät jo lauantaina 26.5.

MUU – SANNI SEPPÄ, 'Eläinteoria' sekä JUHA MÄKI-JUSSILA, 'Äkkiä viime kesänä':
– Sanni Seppä on vaikuttavassa piirustusnäyttelyssään installoinut vuoden 2011 piirroksensa lapsuuden piirrosten kanssa. "Rakastan ammattiani, koska olen siinä hyvä. Vihaan ammattiani, koska se on niin stressaavaa. Valmistuttuani keväällä 2009 olen piirtänyt vain puuvärikynillä: Kopioinut niillä muiden teoksia, kahvikuppeja, kaikki pohjoismaan linnut ja nyt viimeiset kuukaudet omaa asuntoani."
– Mäki-Jussilan videoteoksen nimi viittaa Tennessee Williamsin samannimiseen näytelmään, joka tapahtumapaikkana on viidakkomainen puutarha. Videossa näyttelijät on korvattu animoiduilla kasveilla, jotka esittävät fragmentteja alkuperäisestä dialogista.

PIIRTO – HANNA SELLGREN,  MATTEO STOCCHETTI, 'Studia 0.0: Rako, vartija ja muita kohtaamisia'. Maalausnäyttely kutsuu katsojaa osallistamaan taide osaksi omaa elämäänsä. Huom, näyttely päättyy jo keskiviikkona 23.5.

STOAN GALLERIA – MIKÄ MUOTO, MIKÄ MALLI - NUORI TAIDE 2012. Nuorten toimintatalo Kipinän lasten ja nuorten näyttelyssä sukelletaan muodon ja muotoilun maailmaan. Huom, näyttely päättyy jo lauantaina 26.5.

TM-GALLERIA – TUUKKA TAMMISAARI, 'Euroopan sairas mies', maalauksia. Vauhdikkaat ja huumorintajuiset piirrosmaalaukset ikään kuin retostelevat Euroopan poliittista ja kulttuurihistoriaa.

Näyttelyinfo

Kiinnostaako taide? Pääkaupunkiseudun kymmenistä gallerioista löytyy taidetta laidasta laitaan – perinteisistä maalauksista kokeelliseen videotaiteeseen ja installaatioihin.

NÄYTTELYINFO on internetissä toimiva taiteilijavoimin ylläpidetty sivusto, joka esittelee kuvilla ja teksteillä suurimman osan gallerioiden näyttelyistä. Näyttelyt löytyvät osoitteesta: http://www.nayttely.info – Valitse sieltä mieleisesi ja lähde katsomaan. Tiesithän, että gallerioihin on vapaa pääsy!

Kumppanit-sivuilla esittelemme teille pääkaupunkiseudun taidenäyttelyitä!