Näyttelyinfo

Postluonnollista elämää, Science Fiction -ruokaa

Aniko Kuikka, näyttelystä PostNatura

Aniko Kuikka

Tällä viikolla on tarjolla kokeilevaa nykytaidetta, mutta myös perinteisiä joulunäyttelyitä. Lue alta vinkkejä, ja käy katsomassa tarkempia tietoja Näyttelyinfon sivuilta www.nayttely.info - ja sitten galleriakierrokselle!

Galleria FAFAn POSTNATURA-näyttely hahmottelee nykymaailman 'post-luonnollista' elämää ja kulttuuria. Luonnontieteelliset museot perinteisesti pyrkivät kuvaamaan luonnon moninaisuutta erilaisten ja -asteisten luonnosta kerättyjen organismien avulla. Niiden kokoelmien kautta katselija saa käsityksen siitä, miten esimerkiksi ilmasto määrittää tietyn luonnonympäristön elämää. Taiteilija RIKHARD PELLIN ja biologi LAUREN ALLENIN perustama The Center for PostNatural History tutkii - edellisen vastakohtana - sitä, miten kulttuuri ja politiikka määrittävät tätä meidän jokapäiväistä postluonnollista elämämme. Heidän Kuvataideakatemiassa keväällä 2011 vetämänsä työpajan opiskelijat ovat luoneet näyttelyyn tematiikkaa käsitteleviä teoksia. Näyttely on viimeistä päivää auki ensi suNnuntaina.

Myös ruokaa käsitellään 'postnaturalla' tavalla ARTISTS' STUDIOSSA CHRISTELLE MASin Science Fiction Food -näyttelyssä, joka sekin päättyy ensi viikonloppuna. Tarjolla ei ole mitään tavallista natura mortea, vaan valokuvien ja installaation avulla taiteilija antaa ruoalle moniselitteisen muodon. Ruoka muokkaa vartaloitamme, taiteilija muokkaa ruokaa, kokeillen kuinka monella tavalla sen voi muuttaa täysin toisenlaiseksi.

Galleria DIXissä HELENA VAARIn näyttelyynkin pääsee enää ensi sunnuntaihin asti. Vaari tekee tekstiilitaidetta, mutta ensisijaisesti kyseessä on kuitenkin tekstiilitaiteen tekniikoilla tehdyistä maalauksista. Tekniikkana on Suomessa ainutlaatuinen aplikaation ja vapaan konekirjonnan yhdistelmä, mutta maalausten aiheet ovat  kuin mistä hyvänsä täysiverisestä maalausnäyttelystä. Aiheina ovat ihmiset, luonto, maisemat - ja vaatteet: kangasta kankaalle! Kiehtovaa myös käsityön ystäville.

Perinteisempää taiteen tekemistä edustavaa Galleria AARNIssa ISMO HYVÄRISEN maalausnäyttely. Mukavasti esittävän ja ei-esittävän rajoilla kulkevissa maalauksissaan Hyvärinen on etääntynyt yhä kauemmas aikaisemmista eläin-luontoaiheistaan. Näyttelyselostus kertoo, että Hyvärinen 'ikään kuin kerää saalista ympäriltään hajottaen sen paloiksi ja kooten myöhemmin uudelleen. Lopputuloksena on väriä ja muotoja, rakenteita; yrityksiä ottaa maisema haltuun'. Voimakkaita, murrettuja värejä ja vahvaa pensselinkäyttöä herkällä otteella.

Joulu alkaa lähestyä, ja ensimmäiset joulunäyttelyt ovat avautuneet. Suomenlinnan RANTAKASARMIN GALLERIAssa avautuu lauantaina vain kahden päivän mittainen SUOMENLINNA ARTS, joka on perinteinen Suomenlinnassa toimivien taiteilijoiden ja käsityöläisten visuaalinen joulupotpuri. Tarjolla on kaikenlaisille kukkaroille sopivia joululahjoja - keramiikkaa, maalauksia, grafiikkaa, käsitöitä..

Muutamassa muussakin galleriassa on päästy jo joulutunnelmiin.

Galleria PUNAVUOREssa vuoden mittaa esittäytyneiden taiteilijoiden teoksista on koostettu HYVÄÄ JOULUA -näyttely, jossa on tarjolla taiteilijoiden taidekortteja ja joulukortteja, pikkutonttuja ja muuta mukavaa mukaan ostettavaksi.

Galleria AKVARTissa on avautunut MARIANNE PALOSEN adventin alkua juhlistava näyttely. Palonen tunnetaan erityisesti enkeliaiheisista akvarelleistaan ja maalauksistaan, ja gallerian kolmen huoneen läpi kulkiessaan katselija matkaa halki enkelimaailman ja sen erilaisten symbolien. Joulun sanomaa meille kaikille siis.

Taidesalonki PIIRTO esittelee PERTTI MÄKISEN JA JARI JULISKON olkiteoksia ja himmeleitä. Perinteisistä joulun koristeista ja niiden tekemisestä voi lukea enemmän Näyttelyinfon sivuilta.

VIELÄ EHTII tällä viikolla näihin näyttelyihin, jotkä päättyvät 27.11.

-ks. www.nayttely.info:

ARTISTS' STUDIO - Christelle Mas (ks. yllä)
BE'19 - Eeva Tervalan hiilipiirroksia ja paperiteoksia.
DIX - Helena Vaarin tekstiilimaalauksia (ks. yllä)
FAFA - Postnatura (ks. yllä)
HIPPOLYTE - Iikka Tolonen ' The End', valokuvia kuolemisesta ja Katri Naukkarinen ' Simple as Truth'
KOLMAS KERROS - Lauri Heikkilä, maalauksia (26.11. asti)
KORJAAMO - Vitaly Pushnitsky, valokuvaa lähestyviä mustavalkoisia maalauksia
KULMAGALLERIA - Harri Kivi, 'seinä-ämpäreitä'
RANTAKASARMIN galleria - Suomenlinna Arts (ks. yllä)
RÖÖPERIN TAIDESALONKI - Hanna Variksen kuratoima yhteisnäyttely
STOAN GALLERIA - Virpi Vesanen, sekatekniikkateoksia vuoden 2008 Ornamon Vuoden taiteilijalta.
TAIDELAINAAMON galleriat - Eeva Kokki, maalauksia ja Anna-Maija Mattila-Selin, piirustuksia ja grafiikkaa (30.11. asti)
tm•galleria - Henrietta Lehtonen, Ikkunat-videoinstallaatio

Näyttelyinfo

Aikaisempia kirjoituksia

Näyttelyinfo

Kiinnostaako taide? Pääkaupunkiseudun kymmenistä gallerioista löytyy taidetta laidasta laitaan – perinteisistä maalauksista kokeelliseen videotaiteeseen ja installaatioihin.

NÄYTTELYINFO on internetissä toimiva taiteilijavoimin ylläpidetty sivusto, joka esittelee kuvilla ja teksteillä suurimman osan gallerioiden näyttelyistä. Näyttelyt löytyvät osoitteesta: http://www.nayttely.info – Valitse sieltä mieleisesi ja lähde katsomaan. Tiesithän, että gallerioihin on vapaa pääsy!

Kumppanit-sivuilla esittelemme teille pääkaupunkiseudun taidenäyttelyitä!

Uusimmat mielipiteet