Evon metsä on täynnä partiolaisia

Metsässä kihisee jännityksestä, kun Evolla vietetään tänä iltana Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Saraste-piirileirin avajaisia. Kesän kohokohtaa moni on odottanut jo pitkään, ja nyt se vihdoin alkaa. Suurin Suomessa tänä kesänä järjestettävä partioleiri kokoaa yhteen 4 500 lasta ja nuorta. Erityisen jännittävä päivä on noin 500 ei-partiolaiselle, joille se on ensikosketus partion maailmaan.

”Sarasteelle lähteminen tuntuu lähes yhtä eksoottiselta kuin olisi lähdössä ensimmäistä kertaa ulkomaille. Onneksemme matkakumppaneista suurin osa on kokeneita partiolaisia, jotka varmasti osaavat auttaa meitä, jos meidän erätaitomme eivät riitä,” noviiseinaleirille lähtevät Veera Pétasja Nelli Malmström tunnelmoivat.

”Olemme iloisia, että Saraste on houkutellut mukaan näin ison joukon sellaisia, joilla ei ole aiempaa kokemusta partiosta. Uskomme, että leiri on heille samanlainen kesän huipennus kuin se on kokeneille partiolaisille”, leirinjohtaja Heikki Laine sanoo. Suurin osa leiriläisistä on pääkaupunkiseudun lippukunnissa partiota harrastavia lapsia ja nuoria.

Leirielämän arkea

Ei-partiolaiset osallistuvat leirielämään yhdessä muiden kanssa. Eri-ikäisten ohjelmat ovat hieman erilaisia, mutta ne takaavat, että kaikki lähtevät kotiin monta kokemusta rikkaampana. Pääosa toiminnasta tapahtuu niin sanotuissa ohjelmalaaksoissa, joilla jokaisella on oma teemansa. Esimerkiksi Kroppa-laaksossa seikkaillaan ihmiskehon sisällä ja Kreisi-laakso tarjoaa hikeä, verta ja kyyneleitä rambo-radalla ja maitolaatikkorallissa.

Lisäksi yli 9-vuotiailla on mahdollisuus 24 tunnin irtiottoon leiriarjesta. Näitä liljoiksi kutsuttuja ohjelmia on 14 erilaista ja jokaisessa tehdään erilaisia asioita: Makuupussi-liljassa vietetään vuorokausi makuupussissa, Merirosvo-liljassa ollaan Jack Sparrow’n jalanjäljissä ja Leikki-liljassa leikitään sata erilaista leikkiä putkeen.

Iltaisin ohjelma jatkuu joko omassa alaleirissä tai kaikkien yhteisissä tapahtumissa. Kaikki kokoontuvat ensimmäisenä iltana Saraste-areenalle avajaisiin sekä viimeisenä iltana päättäjäisiin. Kun nuorimmat osallistujat, sudenpennut, saapuvat Evolle perjantaina, vietetään areenalla keskijäisiä.

Leiriläiset asuvat Sarasteella teltoissa, ja oman paikallisyhdistyksen eli lippukunnan telttakeskittymää kutsutaan savuksi. Yhdessä savussa asuu 20–100 partiolaista ja useammasta savusta koostuu kylä. Neljä kylää muodostaa alaleirin, joita Sarasteella on neljä kappaletta: Humu, Kajo, Syvi ja Hämy. Viides on Rusko, jossa asuvat alle 7-vuotiaiden lasten kanssa leirille osallistuvat. Nuorimmat osallistujat ovatkin vain muutaman kuukauden ikäisiä. Lisäksi Sarasteelle tulee myös kymmenkunta kehitysvammaista eli sisupartiolaista.

Saraste toteutetaan vapaaehtoisvoimin

Leirin toteutuksesta vastaa noin 400 vapaaehtoisen joukko, joista osa on tehnyt jo kaksi vuotta palkatta töitä leirin eteen.  Päävastuun järjestämisestä kantaa kymmenen partiolaisen vahvuinen leiritoimikunta Heikki Laineen johdolla. Myös kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat leiriläiset osallistuvat käytännön järjestelyihin muun muassa auttamalla muonituksessa ja ohjelmien toteutuksissa.

”Leiri ei olisi mahdollinen ilman näitä satoja vapaaehtoisia, jotka ovat pyyteettömästi tehneet tuntikausia töitä sen eteen, että Saraste saadaan toteutettua. Jokaisen panos on tarpeen”, Heikki Laine kehuu.  

Saraste jatkuu Hämeenlinnassa Evon nuorisoleirialueella aina 7. elokuuta 2012 asti.

Partiolaiset Helsinki

Helsingin 80 lippukunnassa toimii yhteensä noin 6 000 partiolaista. Pääkaupunkiseudulla partiolaisia on yhteensä lähes 11 000. Partio on vastavoima "Miks mun pitäis” ja ”Ei kuulu mulle” -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin – vastuun antaminen nuorille on partion perusidea.

Seikkailu ja elämykset kuuluvat partioon. Terve luottamus omiin kykyihin kasvaa! Ryhmässä oppii myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista. Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten, meloen ja purjehtien. Osataan antaa ensiapua tai lauletaan iltanuotiolla ja kitara soi. Tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla.

Partio antaa nuorille kansainvälisiä kokemuksia ja rakentaa kulttuurien välistä yhteisymmärrystä. Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun!

Lue lisää kotisivuiltamme!