Sarjakuvafanitusta Teatteri Kultsassa: Strippiklubi Fingerporin maailmanensi-ilta vappuaattona

Mikä mahtaa nyt olla fingerporilaisilla touhu? Strippiklubi Fingerporissa näyttelevät myös Petri Peltoniemi, Vesa Salmi, Jussi Vehkasalo ja Jukka Hurjanen.

Marko Jalonen

Petri Peltoniemi näyttelee myös pervohkoa ornitologia Asko Vileniusta.

Marko Jalonen

Teatteri Kultsa harjoittelee parhaillaan upouutta esitystä Pertti Jarlan suositusta Fingerpori-sarjakuvasta. Strippiklubi Fingerporin ensi-ilta on vappuaattona Suvilahden kulttuurikeskuksessa Helsingissä. Esitykset jatkuvat kesäkuun alkupuolelle asti.

 

Ohjaaja Marko Jalonen, mistä sait idean siirtää Fingerpori-sarjakuvan näyttämölle?

– Fanipohjalta tämä lähti. Fingerpori-sarjakuvan hahmot ovat niin eläviä, että Teatteri Kultsan jäsenistöstä tuli etsimättä mieleen niiden esittäjiksi sopivia näyttelijöitä. Myös Fingerpori-sarjakuvan luoja Pertti Jarla on suhtautunut kannustavasti.

Pääosassa näyttämölläkin ovat itseoikeutetusti Rivo-Riitta sekä Heimo Vesa ja hänen Irma-vaimonsa. Lisäksi Strippiklubi Fingerporissa nähdään elävinä ornitologi Asko Vilenius perversioineen, kaupunginjohtaja Homelius, kaupunginvaltuutettu Irmeli Ruoma ja monia muita sarjakuvasta tuttuja hahmoja.

Klassikot mukana

Toistuvien henkilöiden ympärille ohjaaja Jalonen on koonnut 7–10 sarjakuvastripin kohtauksia. Hän kertoo käyneensä Helsingin Sanomien arkistosta läpi kaikki Fingerpori-stripit. Tunnin ja vartin esitykseen niistä on päätynyt noin kymmenesosa, 126 strippiä.

Mukana ovat klassikot eli ne stripit, joita usein eri yhteyksissä siteerataan. Sarjakuvan tekstiä käytetään näyttämöllä sellaisenaan, mitä nyt johonkin on lisätty jokin välisana yhdistämään strippejä toisiinsa.

– Katsojat haluavat nähdä näyttämöllä samat jutut, Jalonen perustelee. – Emme myöskään tee mitään tulkintaa tähän maailmaan tai yhteiskuntaan, vaan tämä on hauskanpitoa ja fanitusta. Noin joka kolmas repliikki on vitsi.

Aika ja muita uusia ulottuvuuksia

Marko Jalosta kiinnostaa, miten samat asiat toimivat eri taide- tai ilmaisumuodossa.

– Kokeilemme, miltä Fingerporin tyypit ja tilanteet näyttävät kolmi- tai oikeastaan neliulotteisina. Neljäs ulottuvuus on aika.

Tärkeintä Jalosen mielestä on, että sarjakuvan huumori avautuu myös teatteriyleisölle.

– Näyttämöllä ei voi palata tarkistamaan, mikä tässä oli hauskaa, toisin kuin sarjakuvassa, Jalonen valaisee teatterin aikaulottuvuutta. – Harjoituksissa aina joku alkaa nauraa: nyt mä tajusin tän.

Pitkää siirtymää toiseen aikaan tai paikkaan on vaikea toteuttaa näyttämökuvassa. Siksi esityksessä ei nähdä tapahtumia, jotka sijoittuvat sarjakuvassa Marsiin tai sota-aikaan.

Uuden ulottuvuuden verrattuna sarjakuvan lukemiseen tuo myös elävä musiikki. Fingerporin kolmijäseninen kaupunginorkesteri tekee sovituksillaan omaa taidetta, joka kuitenkin liittyy kohtauksiin ja sopii henkilöhahmojen mielenmaisemaan.

Saa nauraa yhdessä

Jalosen mielestä sarjakuvaa kannattaa tulla katsomaan teatteriin, koska teatteri on aina yhteisöllinen kokemus.

– Kollektiivisuus voittaa yksin lukemisen ja yksin nauramisen. Voi myös keskustella ystävien kanssa siitä, oliko jokin hahmo sellainen kuin sen oli kuvitellut olevan, mitä suosikkistrippejä ehkä puuttui ja onko kaikki nähty oikeasti ollut myös sarjakuvassa.

Yleisön suosiota on testattu jo viime syksynä.

– Meillä oli Fingerporista Taiteiden yössä puolen tunnin kooste. Silloin oli tupa täynnä, ja nyt keväällä oli sopiva aika pitemmälle esitykselle.

Hyvin alkaneesta lipunmyynnistä päätellen Fingerpori-sarjakuvan ystävät haluavat edelleen nauraa yhdessä kevään Strippiklubi Fingerporissa.

Pertti Jarla – Marko Jalonen: Strippiklubi Fingerpori. Ensi-ilta ma 30.4. klo 18, muut esitykset aina klo 19: pe 4.5., la 5.5., to 10.5., pe 11.5., ma 21.5., su 27.5., pe 1.6. ja la 2.6. Esityspaikka: Teatteri Kultsa, Suvilahden kulttuurikeskus, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 6 (Puhdistamo). Lisätiedot ja varaukset: www.teatterikultsa.fi, puh. 09 774 1277.

  

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi