Ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteri- pääsykokeet ja jäsenyys, Kristan silmin

Kiira Sirola

Joka syksy Helsingin harrastajateatterikenttä aktivoituu pääsykokeiden merkeissä. Krista Hannula, 22-vuotias sairaanhoitajaopiskelija pyrki ja pääsi viime syyskuussa 2012, Helsingin ylioppilasteatterin jäseneksi. Pääsykokeet ovat kolmipäiväiset ja illat venyvät pitkiksi.

 

Krista on ollut jäsenenä vuoden ja meitä kiinnosti että ”miten nyt menee?”

Miksi päätit hakea YT:lle?

Kiinnostus teatteriin ammattina oli lähtökohtainen motiivi. Olen harrastanut teatteria pienestä pitäen, enemmän tai vähemmän. Halusin saada tuntuman siitä, että minkälaista on tehdä teatteria ”tosissaan”. Ylioppilasteatteri on ainoa ammattijohtoinen harrastajateatteri tällä hetkellä, joten koin että se tämä olisi oikea paikka tavoitteideni saavuttamiselle.

 

Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

Tutustuin ensin nettisivuilla olleisiin ohjeisiin tarkasti. Olin jotenkin päättänyt että tänne on päästävä tekemään tosissaan jolloin valmistautuminenkin oli perusteellista. Onnistuin ensimmäisen kerran kääntämään pääsykoetilanteesta muodostuvan jännityksen voitoksi. Se näyttäytyi rauhana ja varmuutena omasta tekemisestä. Uskoin oman tekemiseni vahvuuteen, otin ns. ”elämä on”- asenteen. En halunnut jäädä itselleni velkaa siitä, etten olisi antanut kaikkeani.

 

Minkälaista pääsykokeissa oli/miten koit tilanteen?

Ulkokuoreni oli hyvin tyyni ja rennonrauhallinen. Sisäinen maailma oli kuitenkin jatkuvasti valpas ja hereillä. Aloin muodostaa ensivaikutelmia muista hakijoista ja koin olevani oikeassa paikassa. Luulin aluksi kanssahakijaa, sittemmin hyvää ystävääni, juopuneeksi ja mahdollisesti kehitysvammaiseksi keski-ikäiseksi naiseksi. Myöhemmin tämä paljastuikin loistavaksi roolisuoritukseksi ja kyseinen parikymppinen neiti pääsi myös jäseneksi samana syksynä. Kaiken kaikkiaan, viikonlopun aikana tunne siitä että tänne on päästävä, vahvistui.

 

Miten viihdyt nyt?

Ylioppilasteatteri on opettanut ennen kaikkea minulle paljon itsestäni ihmisenä ja myös vahvistanut sitä mitä haluan elämältäni. Olen ymmärtänyt että omien mukavuusalueiden ulkopuolelle joutuessa voi oppia paljon myös itsestään ja omasta tekemisestään. Vuosi on ollut hyvin tunnekirjava ja vahvistanut teatterin tärkeyden merkitystä itselle. Viihdyn hyvin, ja YT:stä on tullut minulle tärkeä paikka, vaikka viime kevään iso produktio (L.A., ohj. Ossi Koskelainen) olikin rankka. Matkanteosta pitäisi osata nauttia, eikä vaan koko ajan odottaa että ”jotain alkaa”.

 

Miten koet Ylioppilasteatterin yhteisönä?

Yksi hakusyistäni oli päästä teatteriyhteisön jäseneksi. Tämä on aika jännä yhteisö, meillä on n. 150 aktiivista jäsentä tällä hetkellä. Samanhenkisyys on hyvin tärkeää, se että kohtaa ihmisiä jotka puhuvat samaa kieltä, tässä tapauksessa teatterista. Toimistoon on aina tervetullut olo, vaikka bileissä joskus onkin haastavaa kun ei vielä tunne kaikkia.

 

Aiotko hakeutua teatterialalle ammattimielessä?

Kyllä aion. Kirjoittaminen on myös minulle todella tärkeää ja olen päässyt hyvään vauhtiin omien tekstieni kanssa. Teatterissa kiehtoo kuitenkin myös kehollisuus, joka tarjoaa uuden ulottuvuuden omaan ilmaisuun. Tottakai haluaisin näyttelemisestä ammatin mutta aina ei saa mitä haluaa. Yritys on kuitenkin kova. Haen ensi keväänä opiskelemaan näyttelijäntyötä ainakin NÄTY:lle, Tampereelle. Teatteri pysyy mukana, tavalla tai toisella, kävi miten kävi. Valmistun jouluksi nykyiseen ammattiini sairaanhoitajaksi. En halua jättää tekemisiäni puolitiehen lillumaan. Kaikki vie loppujen lopuksi eteenpäin ja tuo mukanaan onnistumisen kokemuksia kun saa aloittamansa projektin päätökseen. Toivon silti, että valmistumisen jälkeen avautuisi uusia mahdollisuuksia näyttelemisen parissa.

 

Krista on ollut mukana ”Give Me Back My Son!” ja ”L.A.”- näytelmissä jäsenyytensä aikana.

 

Helsingin Ylioppilasteatteri on toiminut vuodesta 1926.  Vuodessa esitetään 4-6 produktiota, joista yksi tehdään perinteisesti Mustikkamaan kesäteatteriin. Ylioppilasteatteri hakee tänäkin syksynä riveihinsä uusia jäseniä uusin tuulin. Tuliterän taiteellisen vastaavan Sirpa Riuttalan luotsaamat pääsykokeet järjestetään Ylioppilasteatterin studiossa 12.-15.9.2013. Lisätietoja pääsykokeista ja ilmoittautumisesta löydät osoitteesta www.ylioppilasteatteri.fi.

 

Haastattelija Vilma Kinnunen, Ylioppilasteatterin jäsen

 

Inspiroidu myös YT - ALL YOU CAN BE - videosta!:

http://www.youtube.com/watch?v=-GaQuVNfcxE&feature=youtu.be

Ylioppilasteatteri

Aikaisempia kirjoituksia

Ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, jolla on n. 160 jäsentä. Ylioppilasteatteri toimii aktiivisena uuden teatterin näyttämönä keskellä Helsinkiä, tuottaen vuosittain neljä - viisi produktiota studioonsa Vanhan ylioppilastalon yläkertaan sekä produktion Mustikkamaan kesäteatteriin.

Teatterilla on alusta alkaen ollut ammatillinen taiteellinen johtaja ja se valitsee jäsenensä valintakokeiden kautta joka syksy. Seura muutti nimensä Ylioppilasteatteriksi 30-luvun alussa ja vuodesta 1959 lähtien se toimi omassa studiotilassaan Vanhalla Ylioppilastalolla aina Vanhan tulipaloon saakka 1978. Ennen evakkovuosia Kalle Holmbergin ohjaama Lapualaisooppera
1966 nosti Ylioppilasteatterin kansalliseen tietoisuuteen ja 60-luvun poliittiselle aallonharjalle.

Joulukuussa 1979 teatteri muutti nykyiselle paikalleen, Vanhan juhlasalin näyttämötorniin rakennettuun studioon. Edelleen Ylioppilasteatteri on kaunis, kyseenalaistava, kriittinen ja rohkea. Tällä hetkellä teatterin taiteellisena vastaavana toimii Sirpa Riuttala. Hänen kautensa kestää vuoteen 2016.

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet