Helsingin edustan merialue elossa vai henkihieverissä?

Tutkimusalus Muikku seilaa Helsingin edustalla 30.7. – 9.8.

Juha-Markku Leppänen

Itämerihaasteen tutkimusretki ottaa asiasta selvää….

Heti alkuun on paljastettava, että luvassa ei ole videokuvaa sadunhohtoisesta vedenalaisesta maailmasta eikä sammakkomiesten sulavasta liikehdinnästä syvyyksissä.  Cousteaun Elävä meri –dokkarin tai Meren salaisuudet –-sarjan kanssa emme yritäkään kilpailla.

Tutkimusalus Muikku seilaa Helsingin edustalla 30.7. – 9.8.2012 selvittäen Itämeren pohjan tilaa. Kyseessä on Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Itämerihaasteen yhteisprojekti.

Happea, happea!

Jotkut kehtaavat nimittää Itämerta maailman saastuneimmaksi mereksi. Osa jopa kuolleeksi mereksi. Kieltämättä rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia. Se on seurausta jo yli vuosisadan jatkuneesta ravinnekuormituksesta.

Päästölähteinä ovat olleet ja ovat mm. Itämeren rantavaltioiden asutus, teollisuus sekä maa- ja metsätalous. Rehevöityminen näkyy massiivisina sinilevälauttoina sekä happikatona meren syvänteissä.

Vaikka kaikki ravinnepäästöt saataisiin nyt loppumaan, sisäisen kuormituksen takia veteen vapautuu vielä monien vuosien ajan ravinteita. Kuormituksen vähentämiseksi on pohjien happitilannetta parannettava. Varmimmin tämä onnistuu vähentämällä typen että fosforin kulkeutumista mereen.

Osaava miehistö ja ihmelaite

Muikulla on pituutta 27,7 metriä ja leveyttä 6,9 metriä. Matkanopeus on 11 solmua. Laivan omistaa Suomen ympäristökeskus. Vakituiseen miehistöön kuuluvat kapteeni, perämies, matruusi, laboratoriomestari ja tarvittaessa laboratorioteknikko. 

Lisäksi mukana seilaavat Helsingin ympäristökeskuksesta tutkija ja matkanjohtaja Emil Vahtera ja muita tutkijoita sekä näytteenottajia. Tutkimuspisteitä matkan varrella tulee olemaan noin 50.

Muikulla on useita veden ominaisuuksia mittaavia laitteita. Melkoinen taituri on mereen vaijerin avulla laskettava CTD-sondi, jonka avulla tutkitaan muun muassa meren lämpötilaa, happipitoisuutta, sähkönjohtokykyä, syvyyttä, painetta, sameutta, tiheyttä ja puhtautta.

Sondi lasketaan korkeintaan 60 metrin syvyyteen. Laitteen kehälle kiinnitettyihin pulloihin otetaan vesinäytteitä eri syvyyksistä.

Seilaa kanssamme Helsinkikanavalla ja Facebookissa

Helsinki-kanavalla (www.helsinkikanava.fi) julkaistaan 31.7. alkaen Itämerihaasteen tutkimusretken videoblogeja.

Facebook-sivulla (www.facebook.com/ItamerihaasteenTutkimusmatka) voit seurata tämän 12-päiväisen reissun valmistelua ja etenemistä.

Osallistu maihinnousuun

Tutkimustulokset julkistetaan kaikille avoimessa Muikun rantautumistilaisuudessa perjantaina 10.8.  klo 10 alkaen. Paikka: Lyypekinlaituri HelsinginWanhan kauppahallin laidalla.Tällöin meillä rannalle jääneillä on mahdollisuus tutustua opastetusti Muikku-alukseen klo 11- 14.

Meri on meidän, pallo siis meillä

Meidän nykyisten rannikkolaisten, maakrapujen ja merikarhujen tulee varmistaa, että meremme säilyy osana myös tulevien sukupolvien elämää. Itämeri voi elpyä. Mutta ei ilman sen rantavaltioiden teollisuuslaitosten, maataloustuottajien, metsänomistajien, kuntien ja asukkaiden antamaa tehohoitoa.

Yhteinen tavoitteemme olkoon eloisa ja hengittävä Itämeri.

Tapaamisiin Muikun kupeessa Eteläsatamassa Lyypekinlaiturilla! 

Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Triina Kiviniemi

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.