Ei kehoa koreaksi hinnalla millä hyvänsä!

Asta Ekmanin kuvakollaasista

Ulkonäön vuoksi kehoon tehtäviä muutoksia, kuten lävistyksiä ja tatuointeja, kutsutaan kehonmuokkaukseksi. Tulehdusvaaran vuoksi kropan muokkaus ei ole aivan riskitöntä.  

Lävistäjä tai tatuoija ei saa vaarantaa asiakkaan terveyttä. Terveystarkastaja Satu Wahlman painottaa, että tilojen ja välineiden on oltava puhtaita. Lisäksi asiakasta on informoitava lävistyksen tai tatuoinnin seurauksista ja tulehdusriskeistä.  Jälkihoito-ohjeet tulee saada mukaan kirjallisena heti käsittelyn jälkeen.  Asiakkaan tehtävä on noudattaa ohjeita.

Alle 18-vuotias tarvitsee tatuointeihin ja lävistyksiin huoltajan suostumuksen.

Huonosti puhdistetut välineet lisäävät tulehdus- ja tautiriskiä

Lävistykset tehdään ihon alle ja tatuoinneissa rikotaan ihon pintakerros. Kun kehoa näin sorkitaan, ihon alaiseen kudokseen voi tulla bakteereita ja siten tulehdus. Jos epäilet saaneesi tulehduksen, ota yhteys lääkäriin. Pinnalliset tulehdukset paranevat tavallisesti hyvin paikallishoidolla tai antibiooteilla.

Myös ihmisestä toiseen tarttuvan taudin, kuten hepatiitin tai HIV-infektion, voi saada likaisten välineiden kautta, tosin erittäin harvoin.

Kieleen tehtyjen lävistysten seurauksena on ulkomaisten tutkimusten mukaan joskus todettu hampaiden lohkeamisia, hammaskiilteen säröisyyttä ja iensyöpymiä.

Tatuointivärit ja lävistykset saattavat aiheuttaa myös allergiaa. Vuonna 2000 voimaan tullut nikkelidirektiivi on kuitenkin nopeasti vähentänyt muun muassa metallisten lävistyskorujen, vetoketjujen, niittien, hakasten, solkien, kellonhihnojen ja silmälasinkehysten aiheuttamaa nikkeliallergiaa. 

Anna ammattilaisen hoitaa homma

Suomessa tatuointeja ja lävistyksiä työkseen tekevät ovat yleensä ammattitaitoisia ja hallitsevat käytettyjen instrumenttien puhdistuksen. Wahlman suosittelee ottamaan tatuoinnin vain alan liikkeessä.

Tatuointia ei kannata ottaa hetken mielijohteesta. Tatuointi jättää kehoon elinikäisen jäljen, jota on erittäin vaikea poistaa tai peittää. Kehon toipuminen lävistyksenkin korjaamisesta voi kestää kuukausia.

Tatuointi- ja lävistysliikkeiden turvallisuutta Helsingissä valvoo kaupungin ympäristökeskus.

Keho koreaksi – mutta oman terveyden ehdoilla!  

Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Triina Kiviniemi

Lisätiedot:
päivystävä terveystarkastaja
Helsingin kaupungin ympäristökeskus
puh. (09) 310 13000
ma, ke - pe klo 9 - 12, ti klo 9 - 15
[email protected]

  

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.