Päätoimittaja Kannala: Apotin kulut ovat sika säkissä

Karri Kannala

"Tietojärjestelmä Apotin vuosikulut jopa 20 miljoonaa euroa – Helsingin sote-virastolta puuttuvat tarkat laskelmat"

Helsingin Uutiset kertoi uuden potilastietojärjestelmän Apotin käyttöönotosta ja kustannuksista 19.2. Apotti on sosiaali- ja terveystoimen lähihistorian suurimpia hankkeita.

Helsingin noin 200 miljoonan euron osuus investoinnista ylittää esimerkiksi Lastensairaalan hinnan 187 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevat arviolta 20 miljoonan euron vuosittaiset käyttökulut.

Sen tarkempia arvioita Helsingillä ei Apotin kustannuksista ole, sanoi terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, joka on myös järjestelmähankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja.

Kun uusi järjestelmä otetaan käyttöön, se korvaa vanhoja järjestelmiä, joista niistäkin kaupunki on joutunut maksamaan koko ajan.

Helsingillä on ollut eri järjestelmät terveysasemilla, suun terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, päihdehuollossa, Husissa... Nyt koko sote menee yhteen järjestelmään, mikä onkin ehdottomasti hyvä asia.

Mahdollisia säästöjä järjestelmäintegraatiosta ei kuitenkaan uskalleta luvata. Kaupungilla on ajateltu, että säästöä tulisi esimerkiksi parempien tiedolla johtamisen mahdollisuuksien ja integraation kautta, mutta siitä ei ole laskelmia.

Helsingin sote-virastosta arvioidaan, että käyttökuluja voisi pudota pois 8–10 miljoonaa euroa vuodessa.

Suurten kulujen vastapainona Apotin pitäisi parantaa palvelujen toimivuutta.

Olen Turpeisen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että on valtavan iso asia, että Helsingillä ja Husilla on ensimmäistä kertaa sama tietojärjestelmä. Enää ei pitäisi tulla tietokatkoksia järjestelmien takia. Eikä esimerkiksi määrätä väärää lääkitystä, kun nähdään mitä toisella puolella on kirjattu.

Apotin hyödyistä huolimatta silmiä ei pidä ummistaa kulujen osalta. On kestämätön toimintatapa, että verovaroin tehtävän jätti-investoinnin kululaskenta on näin retuperällä. Eikä Apotin kululaskenta koske vain Helsinkiä ja sen 200 miljoonan euron osuutta – kokonaissumma eri organisaatioiden kesken on moninkertainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut