Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittaja Kannala | Vaalitaistelu käy jo kuumana Helsingissä

Kevään 2021 kuntavaaleihin on aikaa enää reilu vuosi. Helsingissäkin vaalikiima nousee kovaa vauhtia.

Kisa suurimman puolueen paikasta tulee olemaan hyvin tiukka. Niin tiukka, että kokoomus pyrkii samaan kaikki mahdolliset nimimiehensä ja -naisensa listalle. Esimerkiksi valtuustosta hetken sivussa ollut kansanedustaja ja ex-ministeri Sari Sarkomaa on todennäköisesti mukana.

Kokoomus todella tarvitsee parhaat voimansa vaalitaistoon, sillä vihreät hakee tosissaan voittoa ja nousua pormestaripuolueeksi. Vihreiden voitto on täysin mahdollinen, jopa todennäköinen. Tosin tieto kokoomuksen heräämisestä vaikuttaa myös omaan arviooni, josta kirjoitin viime lokakuussa

Yksi merkki kokoomuksen heräämisestä ovat perussuomalaisten suuntaan vedetyt linjaukset. Ensin helsinkiläinen valtuutettu ja kansanedustaja Wille Rydman (kok) vaati puolueeltaan lähentymistä ja välien korjaamista perussuomalaisten suuntaan. Heti perään Helsingin pormestari ja kokoomuksen vaaliveturi Jan Vapaavuori jyrähti, että perus­suomalaisiin on tehtävä täysin yksi­selitteinen pesäero. Valtakunnallisesti kokoomuksen puoluejohto taitelee näiden linjojen välissä.

Retoriikassa on kyse vaalitaistelusta. Helsingissä kokoomukselta on vuotanut kannattajia, paljon kannattajia, vihreiden taakse. Ja lisää vuotaa, jos kokoomus leimaa itsensä Helsingissä liian lähelle perussuomalaisia. Maakunnissa tilanne on taas toinen: jos kokoomuksen linja on liian liberaali, osa konservatiiveista etsii itselleen uuden vaihtoehdon. Kokoomuksen on siis pakko ajaa kaksilla rattailla.

Helsingissä kokoomus siis haluaa maksimoida äänisaaliinsa sen porukan kesken, joka arpoo laittaako äänestyslippuun vihreiden vai kokoomuksen ehdokkaan numeron. Samalla kokoomus pyrkii pitämään huolta siitä, että välit vihreisiin säilyvät sellaisina, että yhteistyö kaupunkiin liittyvien päätösten osalta on jatkossakin mahdollista, eikä vihervasemmisto pääse yksin heiluttamaan tahtipuikkoa.

SDP:n tilanne Helsingissä ei sen sijaan ole kohentunut lainkaan. Demarit tarvitsee miehiä Heinäluoman rinnalle ja tilalle Kohta alkaa tulla kiire.