Yhdenvertaisuuskuplaa tulee välttää

Vieraskolumni

Kolumni

Aaro Horsma

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat edistyneet merkittävästi 2000-luvulla. Jo otetuista askeleista kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa on syytä iloita, samalla tunnistaen, että todellinen yhdenvertaisuus on vielä kaukana.

Voimme elää yhdenvertaisina suhteessa toisiimme vasta kun olemme sitä myös lain edessä. Samalla kun lainsäädäntömme päivittyy, täytyy näihin sitoutua ja viedä ne käytäntöön jotta niillä olisi vaikutusta meidän todellisuuksiimme. Vaarana on, että ilman sitä edistyksellinenkin lainsäädäntö jää koristeeksi. Ilman ymmärrystä niiden toteutumisesta voi syntyä yhdenvertaisuuskupla, valheellinen mielikuva edistyksestä ja saavutetusta tilasta, joka ei ole totta.

Yhdenvertaisuuskuplaan kuuluu ajatus siitä, että me olemme jo kaikki yhdenvertaisia. Että Helsinki, saati koko Suomi, on jo moninaisuuden ja vapauden keidas. Että täällä jokainen voi elää turvallisesti ja arvostettuna omana itsenään, käyttää täyttä potentiaaliaan ilman esteitä.

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn mukaan joka neljäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva yläkoululainen kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa. Yli 40 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista kokee kotonaan myös henkistä väkivaltaa.

Kyselyn tulokset vastaavat niitä kokemuksia joita olemme todistaneet sateenkaarierityisessä nuorisotyössämme sekä mihin eri tutkimukset tätä ennen ovat viitanneet. Vuosia olemme pyrkineet tuomaan sateenkaarinuoret ja heidän tarpeet näkyväksi, vaatien toimia ja resursseja heidän aseman parantamiseksi. Translakiuudistuksessa vaadimme alaikäisten oikeutta itsemäärittelyyn, syrjimättömiin rakenteisiin ja kohtaamisiin.

Työtä on vielä tehtävä, jotta jokaisella nuorella olisi todellisesti yhdenvertainen kasvuympäristö, turvallinen koti, koulu ja vapaa-aika. Sateenkaarinuorten aseman edistämiseksi meidän täytyy kyetä kuulemaan hiljaisempiakin ääniä, olla dialogissa ja tuntea kulttuuriamme. Luodaksemme turvallisia kohtaamisia, tarjotaksemme tukea ja vahvistaaksemme yhteisön ääntä ovat yhteisöt kuten Helsinki Pride avainasemassa.

Viranomaisten, valtion ja kuntien tulisi kantaa paremmin vastuu haavoittuvimmissa asemassa olevien tukemiseksi. Tämä voi toteutua ainoastaan vahvistamalla yhteisöjä, jotka edustavat ja tukevat haavoittuvassa asemassa olevia. Ilman suhdetta itse yhteisöihin ja näiden asiantuntijuutta, tieto epäkohdista sekä mahdollisuuksista, joilla näihin puuttua, jää pinnalliseksi. Riskinä on, että silloin kupla vahvistuu.

Kirjoittaja on Helsinki Priden toiminnanjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 8. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.