Yhdenvertaisuuskuplaa tulee välttää

Vieraskolumni

Kolumni

Aaro Horsma

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat edistyneet merkittävästi 2000-luvulla. Jo otetuista askeleista kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa on syytä iloita, samalla tunnistaen, että todellinen yhdenvertaisuus on vielä kaukana.

Voimme elää yhdenvertaisina suhteessa toisiimme vasta kun olemme sitä myös lain edessä. Samalla kun lainsäädäntömme päivittyy, täytyy näihin sitoutua ja viedä ne käytäntöön jotta niillä olisi vaikutusta meidän todellisuuksiimme. Vaarana on, että ilman sitä edistyksellinenkin lainsäädäntö jää koristeeksi. Ilman ymmärrystä niiden toteutumisesta voi syntyä yhdenvertaisuuskupla, valheellinen mielikuva edistyksestä ja saavutetusta tilasta, joka ei ole totta.

Yhdenvertaisuuskuplaan kuuluu ajatus siitä, että me olemme jo kaikki yhdenvertaisia. Että Helsinki, saati koko Suomi, on jo moninaisuuden ja vapauden keidas. Että täällä jokainen voi elää turvallisesti ja arvostettuna omana itsenään, käyttää täyttä potentiaaliaan ilman esteitä.

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn mukaan joka neljäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva yläkoululainen kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa. Yli 40 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista kokee kotonaan myös henkistä väkivaltaa.

Kyselyn tulokset vastaavat niitä kokemuksia joita olemme todistaneet sateenkaarierityisessä nuorisotyössämme sekä mihin eri tutkimukset tätä ennen ovat viitanneet. Vuosia olemme pyrkineet tuomaan sateenkaarinuoret ja heidän tarpeet näkyväksi, vaatien toimia ja resursseja heidän aseman parantamiseksi. Translakiuudistuksessa vaadimme alaikäisten oikeutta itsemäärittelyyn, syrjimättömiin rakenteisiin ja kohtaamisiin.

Työtä on vielä tehtävä, jotta jokaisella nuorella olisi todellisesti yhdenvertainen kasvuympäristö, turvallinen koti, koulu ja vapaa-aika. Sateenkaarinuorten aseman edistämiseksi meidän täytyy kyetä kuulemaan hiljaisempiakin ääniä, olla dialogissa ja tuntea kulttuuriamme. Luodaksemme turvallisia kohtaamisia, tarjotaksemme tukea ja vahvistaaksemme yhteisön ääntä ovat yhteisöt kuten Helsinki Pride avainasemassa.

Viranomaisten, valtion ja kuntien tulisi kantaa paremmin vastuu haavoittuvimmissa asemassa olevien tukemiseksi. Tämä voi toteutua ainoastaan vahvistamalla yhteisöjä, jotka edustavat ja tukevat haavoittuvassa asemassa olevia. Ilman suhdetta itse yhteisöihin ja näiden asiantuntijuutta, tieto epäkohdista sekä mahdollisuuksista, joilla näihin puuttua, jää pinnalliseksi. Riskinä on, että silloin kupla vahvistuu.

Kirjoittaja on Helsinki Priden toiminnanjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
 13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 10. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.