Päätoimittaja Kannala: Helsingin ydinkeskusta on vedenjakajalla

Päätoimittaja Kannala

Helsingin keskustan kaupallinen vetovoima on uhattuna. Näin uskovat monet elinkeinoelämän ammattilaiset sekä osa sijoittajista ja Helsingin kaupungin poliitikoistakin.

Kaupunkibulevardit, katumuutokset muun muassa Hämeentiellä ja Mäkelänkadulla, kävelykeskustan laajentaminen, raiteiden tilavaraukset ja mahdolliset tietullit tai ruuhkamaksut esitetään liian usein toisistaan erillään, ikään kuin yksittäisinä hankkeina.

Oikeasti ne ovat kokonaisuus, mikä toteutuessaan muuttaa Helsingin ydinkeskustan saavutettavuutta ja luonnetta totaalisesti. Mittaluokan saa selville, kun perehtyy autoliikenteen volyymiin edellä mainituilla väylillä.

Kokonaisuus olisi erilainen, mikäli esimerkiksi keskustatunneli olisi edennyt ja autoilua rajoittaville ratkaisuille esitettäisiin uskottavia korvaavia vaihtoehtoja. Nyt näin ei ole.

Mikäli merkittävän kaupan alan toimijan ja kiinteistökehittäjän johtoryhmän arvio pitää paikkansa, tulee Helsingin ydinkeskustan kaupallista tarjontaa siirtymään tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä merkittävästi kehä I:n tuntumaan. Sama suuntaus on jo meneillään useiden yritysten kohdalla, kun ne muuttavat konttoreitaan kaupungin ulommille kehille – työpaikat ovat paremmin saavutettavissa ja tilakustannukset halvempia.

Vantaa ja Espoo odottavat kieli pitkällä, kun Helsinki eristää keskustansa autoilijoilta. Työpaikkoja ja veroeuroja kaatuu kehyskuntien saaviin.

Usein sanotaan, että kävelykeskusta houkuttaa ravintoloita ja terasseja. Näinkin, mutta myös ravintola-alalta löytyy epäilijöitä asiakasvirtojen, ja varsinkin ostovoiman suhteen, jos Helsingin ytimeen on jatkossa liian vaikeaa saapua omalla autolla. Kuppiloita kyllä varmasti syntyy, mutta kupit myös menevät nurin, kun kauppa ei käy. Kaupunki tuskin haluaa keskustaansa sellaista ravintolakulttuuria, jossa yrittäjät vaihtuvat tiuhaan ja harmaa talous saa kasvualustan.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että keskustan tilojen kysyntä on huipussaan. Samaan aikaan kiinteistökehittäjiltä tulee viestiä, että tiloja tarjotaan heille poikkeuksellisen kovaa vauhtia, ja hinnastakin ollaan valmiita keskustelemaan. Markkinassa voi tapahtua iso käänne nopeastikin.

Ydinkeskustan tulevaisuus kytkeytyy tiiviisti kaupungin liikenneratkaisuihin. Tästä muodostuu kokonaisuus, joka tulee olemaan Helsingin kaupunkipolitiikan keskipisteenä tulevina vuosina. Esimakua saa vaikkapa näistä kahdesta Helsingin kärkipoliitikon kolumnista, joiden näkökannat ovat varsin erilaiset. Apulaispormestari Pia Pakarisen (kok.) ja valtuuston puheenjohtajan Otso Kivekkään (vihr.) sanailu tuskin jää tähän. Ja tämä on vasta ison aiheen alkusoittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
 13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 10. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.