Helsingin keskustan kaupallinen vetovoima on uhattuna. Näin uskovat monet elinkeinoelämän ammattilaiset sekä osa sijoittajista ja Helsingin kaupungin poliitikoistakin.
Kaupunkibulevardit, katumuutokset muun muassa Hämeentiellä ja Mäkelänkadulla, kävelykeskustan laajentaminen, raiteiden tilavaraukset ja mahdolliset tietullit tai ruuhkamaksut esitetään liian usein toisistaan erillään, ikään kuin yksittäisinä hankkeina.
Oikeasti ne ovat kokonaisuus, mikä toteutuessaan muuttaa Helsingin ydinkeskustan saavutettavuutta ja luonnetta totaalisesti. Mittaluokan saa selville, kun perehtyy autoliikenteen volyymiin edellä mainituilla väylillä.
Kokonaisuus olisi erilainen, mikäli esimerkiksi keskustatunneli olisi edennyt ja autoilua rajoittaville ratkaisuille esitettäisiin uskottavia korvaavia vaihtoehtoja. Nyt näin ei ole.
Mikäli merkittävän kaupan alan toimijan ja kiinteistökehittäjän johtoryhmän arvio pitää paikkansa, tulee Helsingin ydinkeskustan kaupallista tarjontaa siirtymään tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä merkittävästi kehä I:n tuntumaan. Sama suuntaus on jo meneillään useiden yritysten kohdalla, kun ne muuttavat konttoreitaan kaupungin ulommille kehille – työpaikat ovat paremmin saavutettavissa ja tilakustannukset halvempia.
Vantaa ja Espoo odottavat kieli pitkällä, kun Helsinki eristää keskustansa autoilijoilta. Työpaikkoja ja veroeuroja kaatuu kehyskuntien saaviin.
Usein sanotaan, että kävelykeskusta houkuttaa ravintoloita ja terasseja. Näinkin, mutta myös ravintola-alalta löytyy epäilijöitä asiakasvirtojen, ja varsinkin ostovoiman suhteen, jos Helsingin ytimeen on jatkossa liian vaikeaa saapua omalla autolla. Kuppiloita kyllä varmasti syntyy, mutta kupit myös menevät nurin, kun kauppa ei käy. Kaupunki tuskin haluaa keskustaansa sellaista ravintolakulttuuria, jossa yrittäjät vaihtuvat tiuhaan ja harmaa talous saa kasvualustan.
Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että keskustan tilojen kysyntä on huipussaan. Samaan aikaan kiinteistökehittäjiltä tulee viestiä, että tiloja tarjotaan heille poikkeuksellisen kovaa vauhtia, ja hinnastakin ollaan valmiita keskustelemaan. Markkinassa voi tapahtua iso käänne nopeastikin.
Ydinkeskustan tulevaisuus kytkeytyy tiiviisti kaupungin liikenneratkaisuihin. Tästä muodostuu kokonaisuus, joka tulee olemaan Helsingin kaupunkipolitiikan keskipisteenä tulevina vuosina. Esimakua saa vaikkapa näistä kahdesta Helsingin kärkipoliitikon kolumnista, joiden näkökannat ovat varsin erilaiset. Apulaispormestari Pia Pakarisen (kok.) ja valtuuston puheenjohtajan Otso Kivekkään (vihr.) sanailu tuskin jää tähän. Ja tämä on vasta ison aiheen alkusoittoa.